En grundkurs i Svensk damfotbollshistoria del 2

Idag heter Sveriges största stjärna Lotta Schelin. Hon gör mål för världens bästa klubblag och måste vara i form för att Sverige ska lyckas i OS. Caroline Seger, Lisa Dahlqvist, Sofia Jakobsson, Hedvig Lindahl och Kosovare Asslani. Listan på ansikten vi och många med oss känner igen går att göra längre. De är dagens landslagsspelare, dagens stjärnor inom den svenska damfotbollen.

Dessa spelare har säkerligen inte alltid haft det lätt. De har gått en kamp mot normen som säger att fotboll är herrarnas sport. De har mött fördomar och de har övervunnit hindren. Och jag beundrar dem för det. Jag beundrar varje spelare som drar på sig landslagströjan. De har kämpat hårt för den tröjan.
Men denna generation fotbollsspelare har också haft den lättaste vägen, därmed inte sagt att vägen inte varit tuff. Men generationerna som funnits innan har haft det svårare. De har krattat vägen.

På 70-talet kämpade brudarna för sin rätt att få spela boll. På 80-talet kämpade de för att få betalt av förbundet för utebliven arbetsinkomst i samband med landslagssamlingar. På 90-talet kämpade spelarna för att få utrymme i media.
Mycket kan fortfarande bli bättre. Det är vad dagens spelare kämpar för. De kämpar för en jämlik bevakning i media, de kämpar för bättre publiksiffror i damallsvenskan och de kämpar för att alla ska kunna leva på sin fotboll. Men Lotta Schelin hade inte stått där hon är i dag, som en del av världens bästa klubblag, om inte profiler före
henne gått sin kamp mot normen.

Därför vill jag här lyfta upp några av de profiler som hjälpt damfotbollen under historien. För att jag vill undvika att de faller i glömska. Här är fem profiler som gjort mycket för damfotbollen, både på och utanför planen.

Pia Sundhage

Risken att Sundhage faller i glömska får anses vara mycket låg. Men jag vill påminna er om att Pia är mer än bara en fantastisk fotbollstränare som just nu jagar sitt andra raka OS-guld med USA. Hon debuterade i landslaget 15 år ung och spelade sedan i blågult under många, många år. Hon var med och vann det där första EM-guldet 1984 men var också med under VM i Sverige 1995.
Och troligen är hon den som visat vägen för vår nyvarande stjärna Lotta Schelin. När Sverige vann semifinalen i EM 1984 mot Italien fick fotbollsfolket i Lazio upp ögonen för den skickliga svenskan. Och några månader senare var Pia Sveriges första utlandsproffs på damsidan – någonsin.
Hur standarden såg ut i Italien då vet vi inte, men visst känns det som att Sverige låg några steg före? Hur eller hur presterade Pia i Lazio innan hon återvände hem och fortsatte vinna SM-guld på Svensk mark.
Och en idag jobbar Pia damfotboll. Vi väntar och väntar på att hon ska komma hem till Sverige igen och fylla våra presskonferenser med sång samt visa spelarna den kärlek hon känner till fotbollen.

Anette Börjesson

Börjesson känner de flesta som är inne och läser på damfotboll.com till. Gör du inte det är det dags att googla lite. Redan innan fotbollskarriären tog slut under 1989 hade Anette muttrat en del över att det skrivs för lite om damfotboll i media. Men istället för att bara muttra tog hon tag i problemet och 1987 startade hon damfotbollstidningen ”nya mål”. Idag går den tidningen under namnet Marta Fotbollsmagasin. Börjesson driver även damfotboll.com och är expert i radio. Kort sagt har hon gjort väldigt mycket för att uppmärksamma damfotbollen, även efter den aktiva karriären.
Börjesson var under många år lagkapten i såväl Jitex BK som landslaget. När landslaget vann det där EM-guldet 1984 var det Anette som bar kaptensbindeln.

Elisabeth Leidinge

Endast 17 år ung debuterade Leidinge i landslaget, året var 1973 och hon var således med i den allra första landskampen som ett svenskt damlandslag i fotboll spelade. Spelade i landslaget under hela 22 år och landslagskarriären kröntes med ett EM-guld under damernas första EM. I finalen mot England räddade Lappen två straffar och bidrog starkt till det svenska guldet. Än idag räknas Lappen som en av de bästa målvakterna någonsin. Spelarkarriären tog slut under 1997 men Leidinge jobbar fortfarande fotboll. Idag återfinns hon i organisationen kring Sundsvalls DFF som återfinns i norrettan. Dessutom är hon målvaktstränare för det U19-landslag som alldeles nyligen vann EM-guld i Turkiet.

Malin Swedberg

Malin Swedberg har 78 landskamper och fem SM-guld på meritlistan. Hon var med och vann brons i damernas första VM någonsin, 1991, och hon har varit proffs i Italien. Men det som gör Malin Swedberg speciell är hennes arbete efter den avslutade fotbollskarriären.
När manliga fotbollsspelare avslutat sina karriärer är det mer regel än undantag att de jobbar vidare med fotboll på något vis. Vissa blir agenter, andra tränare och en del blir kommentatorer i tv. Det Swedberg gjort som ingen annan gjort är att hon inte bara agerat expertkommentator kring damfotboll. Utan också kring herrfotboll. Under herr-EM i Portugal blev Swedberg den första kvinnan att sitta i kommentatorsbåset under en match i ett herrmästerskap.

Hanna Ljungberg

Det var så pass nyligen som ”Ljungan” la skorna på hyllan att de flesta av er känner till hennes karriär. Multum med SM-guld med Umeå IK, Champions League-framgångar och målrekord. Den kvicka Umeåanfallaren har lyckats med det mesta. Och året 2003 var hon inte bara med och vann ett VM-silver med landslaget. Hon blev också utsedd till världens tredje bästa fotbollsspelare av FIFA. Hon är den enda svenska fotbollsspelare, man eller kvinna, som lyckats med den bedriften.

I nästa del av "en grundkurs i Svensk damfotbollshistoria" tittar vi närmare på klubbar som dominerat och förändrat damfotbollen.