Lycka till i korpligan!

En Pärlskog pratar om en korpliga i Spanien och slänger iväg rungande kritik till både Stockholmsfotbollen och Louise Fors. Jag sätter i samma stund kaffet i halsen och tänker att det är nog dags att någon tar Fors i försvar.

Aldrig tidigare har jag sett en allsvensk upptaktsträff. Jag har avundats de journalister, spelare och tränare som får möjligheten att mingla och diskutera damfotboll vid tillfällen liknande dessa. Nu följde jag händelsen via nätet (ja, jag älskar den nya tekniken och öppenheten som tycks råda i dagens Sverige). Jag följde spektaklet med ett öga och ett öra samtidigt som jag försökte skriva ihop en projektrapport. För att lugna mina föräldrar kan jag här berätta att jag klarade skrivandet av rapporten med bravur. Alla fotnötter hamnade på rätt ställen, grammatiken såg bra ut och lärarinnan beskrev arbetet i fina ordalag. Och efter att rapporten var klar satt vi där, lärarinnan och jag, och diskuterade damfotboll. Hon som tidigare inte intresserat sig nämnvärt i damfotbollen vet nu vem Marika Domanski Lyfors är. Hon har bra koll på Dennerby och känner sig tämligen säker på att Göteborg vinner allsvenskan 2010. Men nu svävar jag ut precis som så många gånger förr. Åter till den där upptaktsträffen. Mycket jag hörde och såg var bra – och antagligen kommer jag att komma in på det senare. Jag ser fram emot att få diskutera Anders Mäkis utspel om en serie med färre lag.

”Varför så många som tolv lag i en serie? Så många har inte resurser för att bedriva professionell verksamhet, men om vi minskade till åtta skulle de bästa spelarna kunna vara helproffs. Alla lagen skulle få möjlighet att träna lika mycket och alla matcherna skulle bli täta och utvecklande”. Säger Mäki och jag gör kullebyttor av glädje. Det är alltså inte så att jag är helt rubbad när jag förespråkar en annan typ av serie med färre lag. Men som sagt, detta är något jag måste fila lite mer på. När jag gjort det återkommer jag, var så säkra.

Nu vill jag rikta blickarna mot En Pärlskog, Pärlan och Lollo Fors. Pärlan pikade stockholmsfotbollen för att de släppt iväg en av svensk fotbolls största talanger till ”en korpliga i Spanien” och jag sätter kaffet i halsen. Herrejösses! Mig veterligen var det inte någon stockholmsklubb Fors nobbade för Spanien. De svenska lag hon gav korgen var Malmö och Umeå. Om mina uppgifter stämmer vill säga, och det bör de göra eftersom att de kommer från huvudpersonen själv. Och att Pärlan skickade iväg en rungande pik, dold kritik till Fors i och med att kalla den spanska ligan för ”en korpliga” råder det väl inga tvivel om?

Ni vet hur det är det Louise Fors va? Louise Fors lirar fotboll i varma härliga Spanien och just nu ska jag villigt erkänna att jag avundas henne. Tänk er att slippa riskera att bryta benen när man ska ned på stan och gud vad skönt att slippa den tunga vinterjackan för några dagar.
Vi vet nog alla om hur kritiserad Lollo blivit för sitt beslut att gå till den spanska ligan. Ligan är för dålig hävdar vissa, hon väljer nöje före utveckling säger någon annan, inte alls oväntat att just Lollo Fors skulle dra till Spanien säger en tredje.

Jag var länge tveksam till att en av svensk fotbolls största talanger valde den, för mig, okända spanska ligan. Jag kritiserade henne också. Sedan pratade jag med Fors som snackade om att följa sitt hjärta och med syster som snackade om personlig utveckling och motivation.

Lollo har lirat i allsvenskan sedan hon var 16. Hon har lirat över 100 matcher med AIK och Hammarby. Hon har varit talangen, dribblern och ledaren. Och hon har precis fyllt 20 år. Och där ser jag att det kan vara så att talangen som redan hunnit med så mycket kanske söker sig till Spanien för att hitta motivationen igen? Jag säger inte att hon någonsin tappat den. Men att man letar behöver inte nödvändigtvis betyda att man förlorat något. Kan det månne vara så att Fors själv inser att hennes utveckling kommer att hämmas om hon inte hittar nya vägar? Kanske behöver hon utmaningen i att trampa nya stigar? Kanske behöver hon kritik för att växa som spelare?

Jag vet inte, men jag tycker nog att Pärlan bör slå en signal till Spanien och fråga huvudpersonen själv innan han snackar om stockholmsklubbarnas ansvar för att talangen dragit till en korpliga i Spanien. Jag skulle vilja önska Fors lycka till. Jag hoppas verkligen att hon tystar de kritikerna.