Nu snackar vi om själva sakfrågan

Okej. SVT gjorde fel och har nu bett Antonia Göransson. Bra gjort. Nu går vi vidare till sakfrågan som SVT ändå försökte belysa – om en på ett dåligt sätt. Den debatten som SVT inte lyckades blåsa liv i är: Är damlandslaget, och Thomas Dennerby, för dåligt på att lyfta upp unga spelare?

Ja och nej – som min gamla svensklärare alltid svarade. Vad jämför vi med? Marika Domanski Lyfors? Herrlandslaget? Ja, Dennerby skulle kunna lyfta upp fler unga lovande lirare – men inte nu. Utrymmet finns inte. Det står ett sjukt viktigt VM.-slutspel runt hörnet och med för få träningsmatcher måste landslaget koncentrera sig på att spela samma lagen, inte ge unga spelare viktig rutin. Tyvärr. För det finns kvalitet bakom A-landslaget. Kvalitet som kommer att göra nytta i det stora landslaget.
Men Dennerby har väl knappast ett åldestiget landslag? Räknade på det igår och kom fram till att landslaget 2010 har en snittålder på 23,84 år. Och det är väl inte så djävla illa?

Är Dennerby dålig på att lyfta fram talanger? Nej, jag tycker inte det. I landslaget 2010 har 8 spelare födda 1987 eller senare. I ett land som Sverige tycks man kunna vara ”lovande talang” tills man passerat en ålder av 25. De flesta landslag, oavsett kön eller sport, tycks vara dålig på att lyfta upp talanger och när än 23-åring tar plats i herrlandslaget omnämns denne som just en ung talang. Att man kan vara talang tills man passerat 25 bast är en aning pinsamt men tittar man utefter det ser man att Dennerby är synnerligen bra på att lyfta fram ”talanger”.

Asslani, Fors, Liljegärd, Levenstad, och Nilsson är fem av de talanger som Dennerby lyft fram de senaste åren – vill ni att jag ska göra listan längre?
Men! Det går alltid att lyfta fram ännu fler spelare. Om kvaliteten finns. Det jag dock tror att vi glömmer i detta sammanhang är att det är skillnad på U20 och stora landslaget och det spelar ingen roll hur bra U20-lirarna är – alla kommer inte att ta plats i det riktiga landslaget. Det är helt otänkbart. Vissa kommer att falla bort på vägen och aldrig platsa i landslaget. Troligen kommer också någon som testats i landslaget att sållas bort på vägen. Att man är bra är en grym talang som 20-åring betyder absolut inte att man lirar i landslaget när man är 27. Verkligen inte. Kommer ihåg en viss Anna Bodén som, av Pia Sundhage, rankades som en av Sveriges största talanger under 2003 – vad hände med henne egentligen?

Är Dennerby dålig på att lyfta fram unga talanger? Ja och nej skulle min gamla lärare säga. Nej säger jag. Flyttar vi fokus från Göranssons uttalande (eller ickekritik) och tittar på den debatt som SVT försöker belysa så köper jag ändå inte resonemanget. Dennerby är inte speciellt dålig på att lyfta upp talanger. I ett land som Sverige – där en idrottare kan var talang tills hon/han passerar 25-års sträcket – får Dennerby faktiskt anses vara rätt bra på att ge talangerna chansen. Eller? Håller ni med?

Sen anser jag att Dennerby skulle kunna byta ut några ”gamla” spelare – i åldrarna 25-30 år – mot unga talanger. Helt enkelt för att jag tycker att vissa av de som varit med ett tag inte håller måttet. Men det mina vänner är en helt annan diskussion – som tål att berättas en annan gång.