Dalsjöfors amerikanska tror på laget

Ilska, besvikelse och ledsamhet. Debutanterna Dalsjöfors gick igenom hela spektrat av negativa känslor efter mötet med Jitex i torsdags som slutade med storförlust 0-9. Att glömma så snabbt som möjligt var det enda rätta, enligt lagkaptenen Alexandra Singer.

- Vi pratade inte alls om det efteråt. Det viktiga är att inte låta en sådan insats påverka oss, det fanns inget positivt att få ut av en analys, säger hon.

Dalsjöfors amerikanska inslag har minst sagt kastats in i hetluften i sitt nya lag. Hon är sammanhållande kraft i den backlinje som släppt till flest chanser och inte kunnat freda det egna straffområdet med tillräcklig vilja i duellerna.

Självförtroende, spelkvalitet och spelarmaterial. Många faktorer – i nuläget talar inte en enda för Dalsjöfors och chansen att klara kontraktet.
- Laget är nytt i ligan, vi har många unga spelare utan erfarenhet av att spela på den här nivån, det måste man tänka på. Förhoppningsvis kan vi lära oss av vad vi presterat hittills, säger Alexandra Singer som tillsammans med lagkamraterna försöker att gå vidare utan att gräva ner sig.

- Det är svårt att hålla moralen uppe, men det är ändå det viktigaste. Jag tycker ändå att vi visar bra attityd på träningarna med tanke på situationen vi befinner oss i. Vi arbetar på att hitta balansen, att veta när vi ska sätta press och när vi ska avstå för att inte sträcka ut laget för mycket ge bort utrymme.

Byte av spelsystem en förändring
En knapp vecka efter bottennappet på hemmaplan möter seriejumbon en av de positiva överraskningarna. Umeå IK, som efter en mellansäsong fått full fart på sin unga trupp är solklara favoriter. Dalsjöfors poängchans är avlägsen – men de senaste träningarna har i alla fall gett ett resultat.

Det blir byte av spelsystem, 4-4-2 är det nya som gäller i matchen på Gammliavallen.
- Det är väl för att få till en förändring. Vi vill ha fler spelare på rätt sida boll. Sen handlar det om att ingjuta nytt mod i laget, visa att man arbetar för att få till en lösning.

Dalsjöfors tränare Staffan Thorstensson motiverar förändringen. Och lagkaptenen Alexandra Singer hoppas att taktiken – och den tunga träningsveckan med försvarsfokus ska ge utdelning.
- Vi har arbetat hårt, tränat på att bli organiserade och kompakta i försvaret. Med en ny strategi hoppas vi att vi kan få ut det vi vill i matcherna.

Vad har saknats på plan enligt dig?
- Jag tror att vi har saknat erfarenhet. Fokus och vilja finns där men det är inte en stor klubb och de har inte gjort många värvningar. Förhoppningsvis kan vi få en ny spelare eller två under sommaren, säger Alexandra Singer.

Själv har hon inte gjort klubben besviken. Massor av vilja från start- till slutsignal, bollvinnare som gjort spelet mera stabilt när hon varit i närheten. Dessutom har 23-åringen varit bland de bästa på att hålla kvar bollen offensivt när hon flyttats upp i banan.

Fem matcher – av slit non-stop.
- Personligen försöker jag att ge allt, ibland är det svårt med tanke på förutsättningarna men jag vill ge 100 procent för laget. Det är en utmaning, för mig spelar det ingen roll om vi förlorar med 0-1 eller 0-10.

Vad kan du bidra med som lagkapten?
- All erfarenhet, ja har spelat mot de bästa. Jag försöker ta med mig självförtroende, tron på att vi kan tävla med de andra lagen.

Singer söker utmaningar
Både som person och fotbollsspelare verkar Alexandra Singer gärna anta nya utmaningar. Damallsvenskan är den tredje internationella ligan hon prövar sitt fotbollskunnande i efter WPS i USA och w-league i Australien.
- Det är bra att söka sig utanför området där man känner sig säker, man får visa vem man är även om ingen har sett dig spela. Att åka till Sverige var en risk, jag kunde ha stannat i USA. Men ligan där kändes inte säker. Jag arbetade med en agent och har flera svenska vänner, alla sa att det skulle vara bra här.

Trots förlusterna med Dalsjöfors är hennes intryck av svensk fotboll goda.
- Alla tre ligorna som jag spelat i har generellt en hög standard med talangfulla spelare. Här spelas det mycket med långa bollar och bra organisation. I USA är vi mer fokuserade på teknik.

Mot Umeå får Dalsjöfors verkligen kämpa för poängen. Första segern med det förbättrade självförtroende som det skulle innebära, hägrar fortfarande.
- Jag tror att en seger skulle ge oss otroligt mycket. Självklart är det viktigt att få tre poäng men också att känna att vi kan vinna. Jag försöker säga till alla att det kan hända men det krävs hårt arbete. Vi måste tro på att spelsystemet fungerar, säger Alexandra Singer som har fler anledningar att se fram emot Umeå-matchen. Gamla fotbollsbekanta väntar ju på andra sidan plan.

- Jag spelade mot Ramona Bachmann i USA, en bra och teknisk spelare. Sen var jag lagkamrat med Alexandra Nilsson i Australien (i Perth Glory; reds. anm.). Det blir en fajt men det är allt vi har att räkna med framöver.

Onsdag 19.00 Umeå IK FF – Dalsjöfors GoIF