DA - vem har nyheten lokalt (tidningar)?

mia.e. 2016-04-20 18:33

När man följer Damfotbollen och då även Damallsvenskan i media märker man snabbt att vissa lag har ett stort mediautrymme och andra lag ett mindre. Jag kan se att det har flera anledningar; hur framgångsrik laget är, hur starka sponsorer klubbarna har och vilka kontakter dessa har till stora tidningar, radio, tv - och det mediala intresset beror nog även en del på var någonstans i landet ett lag befinner sig (storstäder ger en bättre chans att nå ut i stora riksmedia, eftersom storstadstidningar ofta även gäller som tidningar för hela landet).

Här har jag samlat namnen på de lokala tidningarna för lagen. Jag tror att jag hittat de rätta tidningarna här, men har jag namngett fel tidning, en tidning som som inte alls skriver om damfotboll, eller om jag missat en tidning som lokalt är mer känd för en bättre bevakning av just damfotbollen - så rätta mig gärna, genom att kommentera nedan!
.

FC Rosengård :

Sydsvenska Dagbladet / Sydsvenskan (Malmö), webbadress: sydsvenskan(dot)se
Skånska Dagbladet (Malmö), webbadress: skd(dot)se

Djurgårdens IF :

Dagens Nyheter (Stockholm), webbadress: dn(dot)se
Svenska Dagbladet (Stockholm), webbadress: svd(dot)se

Eskilstuna United :

Eskilstuna-Kuriren (Eskilstuna), webbadress: ekuriren(dot)se

KIF Örebro :

Nerikes Allehanda (Örebro), webbadress: na(dot)se

Kopparbergs Göteborg FC :

Göteborgs-Posten (Göteborg), webbadress: gp(dot)se

Kvarnsvedens IK :

Borlänge Tidning / BT (Borlänge), webbadress: dt(dot)se, dt(dot)se/fotboll
Dala-Demokraten (Falun), webbadress: dalademokraten(dot)se, dalademokraten(dot)se/sport

Linköpings FC :

Östgöta Correspondenten / "Corren" (Linköping), webbadress: corren(dot)se

Mallbackens IF :

Nya Wermlands-Tidningen (Karlstad), webbadress: nwt(dot)se
Värmlands Folkblad (Karlstad), webbadress: vf(dot)se

Piteå IF :

Piteå-Tidningen / "Världsbladet" :) (Piteå), webbadress: pitea-tidningen(dot)se
Norrländska Socialdemokraten / NSD (Luleå), webbadress: nsd(dot)se

Umeå IK :

Västerbotten-Kuriren (Umeå), webbadress: vk(dot)se
Västerbottens Folkblad (Umeå), webbadress: folkbladet(dot)nu

Vittsjö GIK :

Norra Skåne (Hässleholm), webbadress: nsk(dot)se
Kristianstadsbladet (Kristianstad), webbadress: kristianstadsbladet(dot)se, kristianstadsbladet(dot)se/om/vittjsö+gik

Kristianstads DFF :

Kristianstadsbladet (Kristianstad), webbadress: kristianstadsbladet(dot)se, kristianstadsbladet(dot)se/om/kdff

.

Alla lag uppmärksammas förstås även i etablerad riksmedia, stora tidningar, i samband med rapportering från Damallsvenskan. Här ovan har jag utgått från vad som verkar vara närmaste tidningen till platsen laget befinner sig på, stadstidning eller länstidning. Rätta mig gärna om jag angett fel tidning, eller om en annan tidning är mer känd för en bättre (eller mer engagerad) bevakning av damfotbollen lokalt. Jag har inte kollat tidningarna personligen, utan utgått ifrån den mest lokala tidningen och "gissat" vilken som är den mest lästa...

En del tidningar har en särskild rubrik för laget på sportsidan där de samlar nyheter om ortens eller områdets Damallsvenska lag.

Tittade som allra hastigast på Mallbackens lokaltidning (tror jag), Nya Wermlands-Tidningen, som exempel på en "mindre" klubb lite utanför storstadsregionerna, och den tidningen verkar ha en fin samlingssida med nyheter och inslag om Mallbackens IF. En del som följer damfotboll håller ju enbart på sitt lag, kanske, och bryr sig inte alls om de andra lagen, men ofta kan det vara kul och intressant att "kolla upp" också andra lag och man kan ju visst hålla också på andra eller flera lag...

Damfotboll.com som en webbplats som meddelar nyheter från hela landet och olika serier och som därför ger en helhetsbild av damfotbollen är förstås ovärderlig som nyhetskälla! Ingen damfotbollsföljare tror jag läser alltför många tidningar på nätet och få som inte är aktiva orkar följa väldigt många webbsidor för olika enskilda klubbar, så det är fint att ha en webbsajt som samlar mycket på ett ställe!

mia.e. 2016-04-22 16:13

Tack till LasseW och

Tack till LasseW och Frennstedt för tips och kommentar. Det låter som Linköping FC har en jättefin service på sin hemsida där. Jag tycker det att "kolla upp" lagen lokalt på andra håll faktiskt bidrar en hel del till intresset för damfotbollen i stort. Det finns stort lokalt engagemang på många håll!

Tack till Frennstedt också för info! En journalist känner ju väl till tidningarna. Jag har ändrat lite i listan med den infon. Såg själv också när jag tittade efteråt att hd.se just inte alls uppmärksammar någon damfotboll, tänkte det var norra skånes tidning, så, men det är egna stadens lag HIF som gäller nästan helt i sportrapportering på fotbollssidan. Sydsvenskan hade på direktsökning inte heller något just om lag i norra skåne, så den får gälla som tidning för Malmö-favoriten FC Rosengård då. Tidningen Norra Skåne verkar vara tidningen för Vittsjö GIK - har även en Vittsjöblogg för laget tillgänglig på sportsidan. Med Kristianstadsbladet som tillägg för fotbollsnyheter i norra Skåne där, utöver rapportering kring hemmalaget KDFF.

Intressant det här med media, man ser hur både sporten och tidningar lider under en mediasituation som är svår i dag. Minskade resurser, sammanslagningar av tidningar som köps upp av större mediakoncerner, färre journalister som via webben skriver för större områden...

Thorsten Frennstedt 2016-04-22 09:30

Hej Mia FC Rosengård bevakas

Hej Mia
FC Rosengård bevakas på plats också av Skånska Dagbladet som är den andra morgontidningen i Malmö.
Mallbacken bevakas lika mycket av Värmlands Folkblad, liksom NWT morgontidning i Karlstad.
Vittsjö bevakas mer av Kristianstadsbladet än av Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Kvarnsveden bevakas även av Dala-Demokraten och Umeå IK av Västerbottens Folkblad

LasseW 2016-04-21 20:44

Tips:Om man går till

Tips:Om man går till Linköpings FC:s hemsida och klickar på länkar,så finns där länkar till alla allsvenska lagen,deras lokaltidningar och eventuella WebbTV.