Animation, lätt fotbollsanknytning...

mia.e. 2015-12-27 21:14

Nu är det inte så mycket snö tror jag i stora delar av Sverige, men i alla fall jul- och vintertid, så det känns som det passar bra med en länk till en klassiker bland animerade jultidsfilmer, för den som har en halvtimme att 'beta av' och inget annat för sig:

-- "The Snowman (HD) Raymond Briggs - (1982) Complete Animation", av krusher på Youtube (23:38 min), publ. 23 dec 2013
[ www.youtube.com/watch?v=3dYQNAl48E0 ]

Helgtider. Den handlar inte om fotboll, men är kul för damfotbollens räkning därför att en av animatörerna i den här prisbelönta tecknade julfilmen som blivit en engelsk klassiker (även visad och känd internationellt) - heter Theresa Wiseman. Hon var Englands landslagsmålvakt under 80-talet, deras motsvarighet till Sveriges Elisabeth Leidinge, vaktade ofta buren på motsatt sida av planen. Hon var även Englands målvakt i de två finalmatcherna i det första EM:et 1984. Denna tecknade julfilm är gjord 1982, så hon var redan färdigutbildad animatör till yrket när hon "extraknäckte" eller hade som "fritidssysselsättning" att vakta det engelska landslagsmålet... Hon flyttade sedan till Los Angeles, Kalifornien och fortsatte sin yrkeskarriär hos Disney Toon Studios - och har varit med i produktionen av flera kända tecknade filmer...

Theresa Wisemans namn på Internet Movie Database (imdb.com), filmer hon varit med och gjort :
[ http://www.imdb.com/name/nm0936499 ]

Den som är nyfiken på det kan hitta info om både filmen ovan och även några rader om Theresa Wiseman på engelskspråkiga wikipedia (en.wikipedia.org). Sökordet "The Snowman" (om barnboken fr. 1978 som även berättar om denna kortfilm, producerad som julfilm för tv 1982) respektive sökordet "Theresa Wiseman" (om animatören som även representerat England inom damfotbollen). Englands egen historiesajt för den engelska damfotbollen, women's football archive, nämner henne här, bland annat:

[ http://womensfootballarchive.com/2015/04/25/five-players-not-in-the-engl... ]

(De kommer tveklöst att välja in henne i Englands HoF en dag, om hon inte själv av någon anledning avböjt uppmärksamhet, känner att hon lämnat fotbollen helt, för det går inte att missa en så intressant person; både som en av landets betydelsefulla spelare från tidiga år, i klubbfotboll, bl a varit klubbkompis med Marieanne Spacey, som också talat väldigt bra om henne, och i internationell fotboll, en tidig EM-finalist -- och med en så kul - och annorlunda - forsatt karriär på annat håll!)

Sådant, lätt fotbollsrelaterat (personer kända från fotbollen), som kan vara kul att veta... :)

Jul- och vintertid...

Theresa Wisemans namn ses i slutet av den tecknade filmen under "Key Renderers", på höger sida i listan...

(Man kan inte låta bli att undra om Wiseman där i Californien någon gång omkring 2007 hörde talas om en ny förbundskapten för USA:s damlandslag i fotboll, som hette Pia Sundhage... En "åttiotalsplåga" för engelska landslaget då en gång... :) )