Skyttedrottningen som inte lät sig lockas

Överlägsen skytteligaseger, flerfaldigt belönad på fotbollsgalan och mästerskapsdebut med damlandslaget. 2009 innehöll mycket att se tillbaka på med glädje för Linnea Liljegärd.

- Det som känns bäst är att jag har utvecklats och tagit ett så stort kliv på ett år, säger Linnea.

Hon värvades till storstadsklubben Kopparbergs/Göteborg från Falköpings KIK till säsongen 2008/09 när västgötaklubben efter en kort allsvensk sejour föll ur högsta serien. Redan då var Linnea omtalad för sin målfarlighet, en egenskap som tiden i Göteborg vässat ytterligare. Hennes starka självförtroende och vilja att förbättras har gjort henne till en ännu farligare avslutare.

- Jag fick en bra start i år och sen flöt det på bra. Man ska inte tänka så mycket utan bara lita på sig själv, säger Linnea med en blick i backspegeln.

Du har god hjälp med målskyttet av Sara Lindén. Vad betyder det att ni är två som kan dela på ansvaret?

- Vi fungerar bra ihop, 2008 gjorde Sara många mål och i fjol var det min tur. Man slipper tänka att idag måste jag göra mål, samtidigt är Sara väldigt viktig för att mitt spel ska fungera.

Trots allt förhandssnack om en tunn trupp lyckades Kopparbergs/Göteborg vara med och kriga om de översta placeringarna. Inför de sista omgångarna hade man till och med SM-guldet inom räckhåll, slagläge på andraplatsen och europaspel men efter två förluster alldeles på slutet blev det en fjärdeplats, bara fyra poäng efter segrande Linköping.

- Vi är jättenöjda ändå, vi klarade oss utan skador och blev väldigt samspelta med stark lagkänsla, säger Linnea som uppvaktades med flera anbud efter säsongen. Men hon valde att stanna i Göteborg.

- Det handlade egentligen inte så mycket om de andra klubbarna utan om hur bra jag faktiskt har det i Göteborg. Ett bra lag, en bra tränare och så har jag nära till familjen och kompisarna.

Så här långt är Kopparbergs/Göteborg en av toppklubbarna som kunnat behålla flest spelare från förra säsongen. Var det något du vägde in?

- Det kändes som jag har saker kvar att göra i Kopparbergs/Göteborg och det känns spännande inför nästa säsong, förklarar Linnea.

Vad har du blivit bättre på under Göteborgstiden?

- Djupledsspelet och sen är jag väldigt mycket tryggare med bollen, håller i den längre och känner inte att jag måste passa vidare snabbt. Samtidigt kan jag förbättra allting, huvudspelet är inte dåligt men något jag skulle kunna jobba mer med.

Mycket i Linneas liv kretsar kring fotbollen. Inte bara för att hon spelar i ett av Sveriges bästa lag – dessutom är hon tränare på fotbollsgymnasiet.

- Så är det, och så läser jag en tränarutbildning. Det gör att man kan träna sig själv lite. När man gör något bra tänker man till lite extra och funderar på vad som var så bra och likadant när det går sämre. Man får ge råd till sig själv.

Men fortfarande har du Torbjörn Nilsson att rådfråga – är han bra på att ge råd?

- Jadå, som gammal anfallare vet han vad som krävs. Jag tycker mycket om honom både som person och tränare, han är bra på att få med sig hela laget.

På måndagen återsamlas Kopparbergs/Göteborg för att börja vässa kunskaperna inför nästa säsong. Då går Linnea Liljegärd inte bara för en bra placering med klubblaget.

- Jag vill förstås slå mig in i A-landslaget och vara med i fler mästerskap. Der var jätteroligt när jag blev uttagen till EM i Finland, även om det inte gick så bra för oss var det en väldigt nyttig upplevelse för mig.

Text: Fredrik Hasselgren