Dubbelt drömmål på Leena Puranens födelsedag

- Tro det eller inte, men jag drömde faktiskt i natt om att vi vann och att vi står här och firar, sade Leena Puranen efter att hon dessutom med sitt 2-0-mål säkrat Hammarbys plats i Damallsvenskan 2011. Dröm + mål = sant, Allt på Leenas födelsedag.

Hammarby besegrade Kristianstads DFF med 2-0 genom mål av Annica Svensson och Leena Puranen och klarar därmed kontraktet till Damallsvenskan.

- Vi vet att vi har kapacitet att vinna den matchen, sade målvakten Minna Meriluoto till damfotboll.com i måndags.
Kristianstad inledde matchen offensivt. Dock det var hemmalaget som fick en drömstart. Efter bara två minuter fick Hammarby en hörna, Hodan Siid-Ahmed träffade inte bollen optimalt med huvudet och den hamnade framför lagkaptenen Annica Svenssons fötter. Landslagsbacken fick inte alls en bra träff, men bollen gick förbi en försvarare och in i mål. Sandra Wahldén i Kristianstads-målet stod på fel fot och fick maktlös se bollen nästan rulla in i mål.
Jublet var stort i Hammarby som var kvar i Damallsvenskan allteftersom matchen i Linköping mot Sunnanå stod 0-0 och då hade man klarat sig tack vare den mycket bättre målskillnaden.

Hammarbys tränare Lasse Pihl hade valt att ha brasilianska Nilda på bänken och började istället med Tempest-Marie Norlin och Leena Puranen som forwards.
Ett beslut som gav valuta. En hörna av Kicki Bengtsson var upphov till att Leena Puranen nickade in 2-0 efter bara 26 minuter. Denna gång hade Sandra Wahldén ingen chans att rädda. Matchen kändes punkterad redan nu eftersom Hammarby hade så mycket att spela för och Kristianstad visade tydliga tecken på bristande motivation.

I början på andra halvleken syntes det lite kort att isländska tränaren Elisabet Gunnarsdottir hade försökt att peppa upp sitt lag under halvtidsvilan, men effekten försvann efter bara några få minuter.
Spänningen som hade funnits föe matchen började hade nästan försvunnit.
Matchens lirare var solklart Leena Puranen. Den finska landslagsmittfältaren fyllde 24 år idag och med sin prestation gjorde hon sig själv den kanske skönaste presenten. Puranen sprang, slog inlägg, den ena och andra fina passningen, hade sex skott på mål och hon gjorde även sitt första mål för säsongen. Ett mycket viktigt dessutom.
- Det känns så oerhört skönt för laget och för mig personligen också, säger ett glad födelsedagsbarn efter matchen.

De drygt 600 i publiken jublade dock mest när ett mål rapporterades från Folkungavallen i Linköping när en annan av Finlands landslagsspelare Linda Sällström gjorde 1-0 och 2-0 mot Sunnanå kände jublet i publiken inga gränser. När nyheten om det första målet kom och publiken jublade verkade Hammarby-spelarna något förvirrade innan de förstod vad som hade hänt.
När domaren Sara Persson blåste slutsignalen efter två tilläggsminuter hade Linköping vunnit med 3-0 mot Sunnanå och Hammarby genom segern klättrat över strecket i allra sista sekunden.
En mycket väl förtjänt och helt odiskutabel seger för hemmalaget som till skillnad till Kristianstad hade någonting att spela för. Det blir fest i Gula villan på Kanalplan ikväll.
- Tänk om vi hade inte klarat kontraktet. Vad hade det blivit för fest då, säger Leena Puranen.

Text: Rainer Fussgänger