Tar USA eller Italien en VM-plats?

I ett kallt Chicago räknar USA imorgon med att ge Italien ett varmt mottagande i den sista och avgörande play-off matchen om en biljett till VM-slutspelet i Tyskland 2011. Det är fördel USA som vann på bortaplan med ett mål i den 94:e minuten.
Pia Sundhage, USA:s förbundskapten.

Pia Sundhage USA:s förbundskapten tar inte ut segern i förskott.
– Nej, det är det inte värt att göra. Vi hade det tufft sist och ett mål räcker för Italien.

Matchbilden sist vittnade om ett rejält övertag för er även om Italien var vassa i sina kontringar?
– Det stämmer bra och det är väl troligt att det kommer att se ungefär likadant ut imorgon. Vi har en positiv känsla i truppen och tar vi bara vara på våra chanser så tror jag ändå att vi kan gå segrande ur även den här matchen.

I Sverige har många höjt på ögonbrynen över att ni förlorade i VM-kvalet och blev tvungna att spela play-off. Hur ser du på det?
– En av anledningarna till att vi hamnat i play-off tror jag är förändringarna som landslagsspelarna genomgått de senaste två åren. Det har gått ifrån att vara heltidsanställda av US Soccer, till att ha två arbetsgivare, förbundet och WPS. Organisationen i WPS har kanske inte nått upp till samma standard som den organisation som finns väl samtrimmad runt landslaget. Sen tar det tid att spela och träna ihop med spelare ifrån andra länder med annan fotbollskultur. Även om det är jobbigt i början så är det min fasta övertygelse om att det är bra på sikt.

Kanske är det rent av bra att ni fått lägga extra tid på två play-off matcher och på så sätt mer tid med landslaget?
– Vi har ju ett annorlunda sätt att ta oss till VM än vad t.ex. Europa har. Ni har fler matcher utdraget på lång tid. Vi måste prestera i flera matcher på kort tid. Att vi inte lyckades denna gång har fått oss att ändra i planeringen och det har nog både vi i ledningen inklusive spelarna sett som en rätt hälsosam process så här i efterhand.

Taggar: ,