Ny amerikansk damliga

En liga som mer liknar de europeiska håller på att bildas i USA. Den kommer att heta Women's Major League Soccer ( WMLS) men ska i motsats till övriga ligor koncentreras på lag med lokala spelare i mellanvästern.

WMLS blir varken helprofessionell som WPS eller halvprofessionell som W-League eller WPSL. Lagen ska inte heller erlägga stora garantibelopp till ligan som är fallet för proffsklubbarna i WPS.
- Sponsormedel står för driftskostnaderna av ligan, hälften av pengarna ska sedan belöna lagen efter prestation, förklarar Shek Borkowski i FC Indiana på WMLS:s hemsida. Han är initiativtagaren till den nya ligan.
- Hittills har vi fått in 50.000 dollar.

Åtta lag är klara, Chicago Breeze, Cleveland Internationals, FC Indiana, Fort Wayne SC, Alliance FC, Louisville, Springfield Demize och South Bend WFC.
FC Indiana är enda klubben som även siktar på att locka utländska spelare.
Upplägget av spelsäsong skiljer sig från det gängse amerikanska och blir som i Europa med en match i veckan och inget slutspel. Det blir inga fria byten i matcherna som i W-League och WPSL.

Seriestarten i år - som blir en testsäsong - sker i mitten av maj och sista omgången spelas i slutet av juli.
- Om allt går väl kan WMLS komma att utvidgas till 14 lag 2012, hoppas Shek Borkowski.

Taggar: ,
Rufus 2011-01-14 18:34

Allt som kan leda nordamerikansk ladies soccer framåt välkomnas. Det tycks dock krävas både obotliga optimister och tålamodsstarka sponsorer för att ro dessa projekt i land.

Tack, Thorsten, för att du håller oss uppdaterade om vad som sker på andra sidan av Atlanten!

Mark 2011-01-15 19:35

"Ja det var roligt."