Drömstart på året för Sverige

VM-året 2011 kunde inte ha börjat bättre för Sveriges damlandslag. Första matchen i fyrnationsturneringen i Kina vann Sverige över USA med 2-1 (1-1), den femte segern på 27 möten.

USA tog dock ledningen efter 11 minuter genom Carli Lloyd som nickade bollen i mål efter hörna.

- USA började bäst i båda halvlekarna men vi tog över. Sammanlagt hade vi tolv avslut mot deras sex, summerar förbundskapten Thomas Dennerby.

Josefine Öqvist hade annars ett friläge alldeles i början av vardera halvleken. Även hennes anfallspartner Linda Forsberg kom fri.
- "Foppa" var utmärkt i sin för många nya roll vid omställningar, löpningar och öppnade vägen för "Jossan". "Foppa" var nära att göra 3-1 strax innan hon blev utbytt, berömmer Thomas Dennerby.

Backen Stina Segerström var nära att bli tvåmålsskytt. Det var hon som kvitterade med ett skott på en andraboll efter hörna.

- Jag lyfter gärna fram Stina tillsammans med Charlotte Rohlin som gav oss ett mycket starkt mittförsvar, understryker Thomas Dennerby.

Framåt var det Therese Sjögran som med sina kvaliteter styrde spelrytmen. Det var hon som lade hörnorna bland annat den som var upphov till 1-1-målet.
2-1-målet sköt Kosovare Asllani en kvart in på andra halvlek. Förspelet var en frispark som "Kosse" mötte felvänd innan hon sköt ett lågt välplacerat skott.

Louise Fors för Lisa Dahlkvist, Marie Hammarström för Antonia Göransson,Linda Sembrant för Linda Forsberg och Madelaine Edlund för Josefine Öqvist var de svenska bytena. Kvar på bänken blev Kristin Hammarström Sara Larsson och Johanna Frisk. Sverige saknade även några spelare från fjolårets VM-kval.
Var det ett delvis nytt landslag Pia Sundhage ställde upp med?
- Nej, i det avseendet hade vi fler, konstaterar Thomas Dennerby.
- Av sina bästa spelare saknade USA bara Hope Solo i målet och Abby Wambach på topp.

USAs förbundskapten Pia Sundhage efteråt:
- Vi var inte tillräckligt rörliga, sade - Det finns mycket att jobba med, men jag känner mig trygg med att vi har gott om tid fram till VM

Anette Börjesson 2011-01-21 12:46

Eb bra start på året är alltid härligt ! Bra jobbat....

Lie 2011-01-21 13:08

Var det verkligen 16.000 i publiksiffra, kul för Sverige.

Ubbe 2011-01-21 14:06

Bäst när det INTE gäller
Heja sverige

Mark 2011-01-23 10:09

"Heja Sverige friskt humör det är det som susen gör."

Rufus 2011-01-21 20:50

Heja Stina, heja Lotta (Rohlin), heja Kosse, heja Jossan, ja, heja,heja hela laget! Å ett stort grattis till FK Dennerby som - äntligen - fick somna in med ett lyckligt leende på läpparna! :) :) :)

Fast man undrar lite oroligt nu om USAs Pia nu får nattsömnen förstörd en tid framöver... :/

Andreas 2011-01-21 21:11

Alltid kul att se en bra start på det nya året,dock så håller jag med Ubbe här lite.. Bäst när det inte gäller.

Lie 2011-01-22 00:15

Ähh vadå bäst när det inte gäller, med tanke på att flera ordinarie spelare inte var med så var det otroligt bra gjort.

Martin 2011-01-22 15:14

Det kanske var för att flera 'ordinarie' spelare inte var med som det gick bra, är inte det en tanke ? Dennerby har ju när han har haft tillgång till samtliga spelare, d v s i mästerskap, inte direkt gjort sig känd för fingertoppskänsla.

Att Lotta (Rohlin) utgör ryggraden i landslaget, liksom i LFC, börjar bli allt mer uppenbart och kanske har man hittat hennes komplement i nästan lika bra Segerström. Kul också att Asllani fick hitta rätt direkt i första landskampen för året. En Asllani i form behöver både landslaget och LFC.

Lie 2011-01-22 22:48

Håller med Dennerby har verkligen ingen fingertoppskänsla, det såg man i Finland förra året, Bara för att man har ett namn inom fotbollen, så kan man ha svackor, dagsform, vilka som ska få starta är väl bra.

Lie 2011-01-22 22:48

Håller med Dennerby har verkligen ingen fingertoppskänsla, det såg man i Finland förra året, Bara för att man har ett namn inom fotbollen, så kan man ha svackor, dagsform, vilka som ska få starta är väl bra.

Andreas 2011-01-22 23:55

Jag hoppas självklart att jag har fel,och att dom kan bygga vidare på denna vinst i VM! Men känner ändå någonstans,att ju mer press och ju viktigare matcher,desto större belägenhet att dom viker ner sig.