Viktig vecka för svensk domartrio

För den svenska domartrion, Jenny Palmqvist, Anna Nyström och Helen Karo står mycket på spel under Algarve Cup. Här görs den sista gallringen av de domare som ska döma VM i Tyskland i sommar.
Jenny Palmqvist singlar slant när Holland och Finland möts: Foto Fredrik Hasselgren

– När vi åkte ner hit var det i tron att det var ett av två läger inför VM som vi hade på oss att visa upp oss. Men så var inte fallet. Det är vinna eller försvinna som gäller meddelar Jenny damfotboll.com.
Hur många är ni där nere som konkurrerar om en plats som domare?
– Vi är en grupp på 60 domare här som genomgår olika tester. Ett par har vi redan gjort och jag kan meddela att samtliga svenskor klarat både fystestet och det engelska testet.

Engelska testet får du förklara?
– Sen tre år tillbaka är det ett krav att alla ska klara ett språktest på engelska. Tidigare fanns det domare som inte kunde kommunicera på engelska vilket förstås inte håller i längden. Det här kravet har fallit ut positivt, inte bara för att alla klarar sig med engelska ute på plan, utan även socialt inom gruppen har det betytt mycket i umgänget. Vi är ett tajt gäng som sporrar varandra, säger Jenny.

Sverige har ett team på plats, förutom Jenny också två assisterande domare Helen Karo och Anna Nyström. Det är dock inte alla länder som har det. Hur kommer man att välja domare till VM med tanke på detta?
– Man får byta assisterande mellan länderna. Idag är det bara Finland, Tyskland och vi som har en trio med domare med. Till VM kommer man troligen att kunna utse sex huvuddomare ifrån UEFA, mot tidigare fem och hos FIFA är tanken att man då har med sig sina assisterande, vi hoppas ju på det i alla fall. Fördelen är att vi är ett mycket samtrimmat team vilket ger trygghet när man ska döma en match.

Under Algarve Cup ska ni bli tilldelade en match. Vet ni vilken ännu?
– Nej, det får vi reda på dagen före och i den första rundan är vi inte valda så vi får avvakta. Eftersom det bara blir en match är det förstås viktigt att vi gör riktigt bra ifrån oss.
Nervös?
– Ja, det får jag väl erkänna men inte jättemycket. Fast det är ju ändå mycket som står på spel, självklart vill vi också bli uttagna att döma i VM.

fia 2011-03-03 15:20

inte direkt orolig! dock verkar det som vissa domare klarar engelska testet utan att sedan på planen kunna prata engelska. eller så skiter dom bara i det:P

DIFDAMsaman 2011-03-04 15:12

jenny klarar nog inte det efter som hon inte vågade visa ut kristin i cupfinalen för dend är grova kapningen som hon gjorde på Emma Lundh