Finland lätt match för USA

Redan klara för final gick USA ut och gjorde en avslappnad match där det mesta gick deras väg. Finland fick se på när en övermäktigt motståndare på spelhumör tog sin tredje vinst av tre möjliga i Algarve Cup 2011. Vinstsiffrorna skrevs till 4-0 för USA som mycket överraskande ställs mot Island i finalen.

USA rivstartade när Lauren Cheney bara åtta minuter in på matchen jobbade fram en hörna som Carli Lloyd tog hand om. Shannon Boxx var högst och först på hörnan och nickade bollen i mål. 1-0 målet var Shannons 22:a i hennes 140:nde landskamp, hon debuterade VM-året 2003.
När USA gör tidiga mål brukar det bli svårt för motståndarna och det scenariot upprepa sig även i dagens match. I den 14 minuten var det dags för Carli Lloyd att näta. Efter ett snyggt samarbete mellan Lauren Cheney och Tobin Heath som slutade i ett inlägg från vänster drog Carli till ett skott från cirka 15 meter som Hammarbys finländska målvakt Minna Meriluoto var chanslös på. 2-0 till USA.
USA dominerade matchen och det skulle dröja till den 37:e minuten innan Finland fick till ett skott på mål av Linda Sällström. I första halvleken sista kvarten skulle dock det dock handla en annan forward, USA.s Alex Morgan. Hon varav två nya forwards som förbundskapten Pia Sundhage gav chansen mot Finland. (Lauren Cheney är den andra). Alex tog ner ett 30-meters pass från Ally Krieger på bröstet, gjorde sin back på vänster sida av straffområdet och därefter lättade hon bollen med sin känsliga vänsterfot över målvakten till en betryggande 3-0 ledning för USA.
Efter pausen, där USA passade på att byta fyra spelare, fortsatte Alex Morgan att göra intryck och efter åtta minuter spelade hon sig fri på vänsterkanten avancerade in och sköt i från dålig vinkel rätt på målvakten som inte kunna hålla bollen utan fick lämna retur. Den tog Alex själv hand om och dunkade in 4-0 till USA från nära håll i den 54:e minuten och det blev också slutresultatet i en match där motståndarna Finland mest fick ägna sig åt försvarsarbete.

USA.s förbundskapten Pia Sundhage var mycket nöjd med matchen.
– Första halvlek är jag otroligt nöjd med, vi spelade riktigt bra. Eftersom vi redan var klara gruppvinnare passade vi på att lufta spelare så vi gjorde fyra byten i pausen. Det tog en stund innan vi fick igång vårt spel men helt klart dominerade vi stort mot Finland som nog bara hade ett skott på mål, säger Pia till damfotboll.com.

Är det överraskande att ni får möta Island i en final?
– Det får man väl säga. Island har väl inte varit i någon final i Algarve Cup tidigare, vad jag minns men inte desto mindra ska det ska bli kul att möta dem och jag tror nog att det kan bli en rätt tuff tillställning, tror Pia.