Den otippade finalen i Algarve Cup

USA väntar sig en rejäl utmaning när man för första gången ställs mot Island i en final i Algarve Cup. – Island med tre vinster ifrån en mycket bra grupp kommer naturligtvis att vara heltaggat även i finalen, säger USA:s förbundskapten Pia Sundhage till damfotboll.com.

Överraskningslaget Island har aldrig varit i final i Algarve Cup och vad passar då bättre än att på vägen till dit slå både Sverige och Danmark - som man aldrig besegrat tidigare - och dessutom Kina.
I en presskonferens inför finalen, troligen den första någonsin i Algarve Cup, berättade Islands förbundskapten Sigurdur Eyjolfsson om nyckeln till framgångarna.
– Våra spelare blir bättre och bättre, mycket tack vare att de spelar professionellt i ligor som Damallsvenskan och tyska Bundesliga. Spelarna på Island är också på frammarsch och konkurrensen är stor. Det betyder mycket för den fortsatta utvecklingen av damfotboll på Island att vi lyckats så bra här i Algarve. Det har slagits upp stort i pressen där hemma och nu får vi en chans att spela mot USA som är ett av världens absolut bästa lag USA. Det blir inte lätt men vi ska gå ut och njuta av ögonblicket sade Sigurdur Eyjolfsson.

Pia Sundhage har full respekt för motståndarna.
–Absolut. Vi kom hit med inställningen att vinna nästa match och nästa match och på så sätt se till att vinna Algarve Cup. Vi har jobbat med specifika saker som vårt passningsspel och anfallsspel. Om jag jämför med vårt spel i 4-nationsturneringen i Kina i januari så har vi förbättrat oss rejält. Vad gäller Island är jag också nöjd med att vi ställs mot ytterligare ett motstånd som spelar olikt oss. Det är en prövning i sig och på onsdagen kan det bli en rejäl fight där det gäller att hålla sig kall och spela bra, inte bara kämpa för att vinna säger Pia.