Jitex till Borås för viktigt regionsderby

Jitex har öppnat säsongen med en blandning av bra perioder och knackigt spel. Segerlöst efter fyra omgångar är ingen utdelning att stoltsera med, å andra sidan är det heller inte läge att jaga upp sig alltför mycket.
Annica Sjölund och Jitex möter Dalsjöfors i torsdagens enda damallsvenska match.

- Jag känner att det kommer att vända, än är det ingen stress, säger den tongivande anfallaren Annica Sjölund.

På torsdagskvällen är det Dalsjöfors som står för motståndet. Med andra ord ett möte mellan två lag som både står med en pinne i poängkolumnen. För Jitex del har Annica Sjölund förklaringen på vad som inte riktigt fungerat klar.
- Vi har bjudit på lite för mycket och sedan har vi haft svårt att hitta tillbaka till vårt spel. Vi skulle behöva få upp lägstanivån. Vi vet vad vi kan men har inte lyckats få ut det.

En viktig match väntar – båda lagen vill gärna få med sig en seger för att få lite arbetsro.
- Absolut, klart att vi siktar på tre poäng, vi har ju ingen vinst så långt. Det är viktigt med tre poäng, inte minst för självförtroendet att få tillbaka vinnarkänslan.

Knappa förluster i år
Annica Sjölund värvades till Jitex förra året och fann sig tillrätta i laget med ryktet att kämpa till sista minuten. Viljan att vinna och ett fysiskt spel gav en sjätteplats när klassikerlaget återknöt kontakten med allsvenskan. Och för 26-åringen blev det tio mål och en prisbelönt säsong.

Radiosportens pris ”Bäst på plan” gick till Jitex-anfallaren med Ålandspåbrå och den osvikliga förmågan att bara befinna sig där chanserna skapas. jit_4908.jpg
- Det var jättekul, jag hade inte räknat med det. Tränarna och lagkaptenerna som faktiskt sett matcherna hade valt, det kändes lite speciellt.

I år har däremot de knappa förlusterna radat upp sig och för egen del har säsongsstarten varit omtumlande. Annica Sjölund utgick i paus i premiären med hjärnskakning och fick bli borta också från matchen mot Linköping som säkerhetsåtgärd.

Därefter en snabb och lyckad comeback, två mål som tog Jitex ikapp borta mot Örebro. Och i den senaste matchen mot Tyresö blev hon ensam i Jitex att näta med en straff. Att Sjölund ånyo toppar lagets interna skytteliga är knappast någon överraskning.

Hur viktigt är det för dig att göra mål?
- Det är såklart viktigt, men inte viktigast. Jag vill vara med och påverka på plan, skapa chanser. Sen får jag väl dra till med klyschan det viktiga är att laget gör mål, inte vem som gör dem.

Det är ändå inte bristen på mål som knäckt Jitex så långt. Snarare att laget tappat spelet och varit alldeles för ojämna i perioder som motståndarna utnyttjat brutalt.
- Vi har gjort mål men oftast släppt in två istället. Vi måste bli vassare i försvarsspelet och köra på framåt. Visst är det surt med uddamålsförluster, samtidigt känner vi att vi har varit nära de vi har mött, säger Annica Sjölund som har lagkamraterna Sofia Skog och Rebecca Angus med sig längst fram.

- Mot Örebro funkade det väldigt bra, visst var andra halvlek mot Tyresö bättre men vi skapar inte jättemycket chanser när vi väl kommer upp i banan.

Rebecca Angus är ett av årets nyförvärv, därtill har Fridolina Rolfö tillkommit som stöttespelare på mittfältet och Sandra Sigurdadottir är en av flera isländska målvakter i allsvenskan.
- Jag är jättenöjd, de tillför lite mer bolltrygghet som vi har behövt, säger Annica Sjölund om de tre nya spelarna.

Höglund tillbaka från startl
Inför en av säsongens kortaste resor till en bortamatch är det nära nog ordinarie lag som följer med Jitex-bussen. Frida Höglund, den rutinerade backen som inte kunde vara med senast med uttänjt ledband i foten klarade testet på den sista träningen och rapporteras klar för spel. 110504_2.jpg
- Just nu är det bara laddning som pågår, det ska bli jättekul, säger Annica Sjölund inför Dalsjöforsmatchen.

Hur vill ni spela imorgon?
- Vi försöker få det att stämma, gärna med ett tidigt mål, det känns som det kommer att gå bra.

Torsdag 19.00 Dalsjöfors GoIF - Jitex BK

FÖRSTA BILDEN: Annica Sjölund har nätat tre gånger för Jitex i serien i år.
ANDRA BILDEN: Uppladdning pågår för Jitex.

FOTO (alla bilder): Fredrik Hasselgren