Ghana slog ut Nigeria i All African Gameskvalet

Nigeria kommer inte att delta i All Afrika Games efter att Super Falcons slarvade bort en 1-0-ledning till att förlora 1-2 totalt i returmötet mot Ghanas Black Queens i Accra under söndagen. Nigerias mål gjordes av Sunnanåspelaren Perpetua Nkwocha.

Nigeria tog ledningen efter bara 11 minuter men Ghana, som misslyckades att kvalificera sig för årets FIFA Women's World Cup-slutspel i Tyskland och slogs ut i kvalet till Olympiska spelen 2012 av Etiopien, kom tillbaka för att utjämna i den andra halvleken, senare gjorde man det vinnande målet i förlängningen.

Nederlaget sammanfattade en sorglig helg för nigerianska fotbollen efter lördagens 3-2 förlust för herrlandslaget Super Eagles mot Hökarna från Togo i finalen av årets mästerskap i västafrikanska Fotbollsunionen, WAFU. En match som spelades i Abeokuta, Ogun State.

NFF: s generalsekreterare, barrister Musa Amadu, var bedrövad.
- Det är så sorgligt. Vi satsade allt inför detta returmöte för att säkerställa att vårt skulle ta avancemanget men Gud ville något annat. Vi måste bara ta det på det sättet eftersom det är en del av spelet. Det hade varit bra att ha vårt damlandslag i All-Africa Games eftersom det skulle ha inneburit en guldmedalj. Men nu blir det inte så och vi får inte tappa fokus. FIFA Women's World Cup börjar i Tyskland nästa månad och vi är också i den sista omgången av kvalet till Olympiska spelen i London. Vi måste se till laget är tillräckligt förberedda inför VM och att vi inte förlorar i den sista omgången av OS-kvalmatchen mot ett annat svårspelat lag som Ekvatorialguinea, sade Amadu.

All African Games går av stapeln 5-18 september nere i Mocambique och hade åter igen ställt till för de nigerianska spelarna i Damallsvenskan eftersom, det bara är FIFA-dagar i början av september. Nigeria går direkt nu tillbaks till sina VM-förberedelser, där landslagsläger för inhemska spelare fortgår i Abuja. Nigeria kommer ha sina sista VM-förberedelser med ett landslagsläger i Nürnberg i juni.

De Nigerianska spelarna som skall tillbaks för matcher i Damallsvenskan till helgen, flyger tillbaks till Sverige på torsdag.

Text. Daniel Åman/Afrika-korrespondent för damfotboll.com