Det är Marta!

Marta ska spela för Tyresö FF. Hon presenterades och presenterade sig själv på en presskonferens på onsdagen på en biograf i Tyresö på onsdageftemiddagen. Under presentationen tog känslorna över Marta tappade rösten när hon beskrev Sverige som sitt andra hemland.
Marta kommer att spela för Tyresö FF i Damallsvenskan i år.

Marta sade vidare att Tyresö FF har varit den enda klubben som kunnat erbjuda möjligheter för henne att fortsätta utvecklas. Ett antal spelare som hon redan känner från sin senaste sejour i Umeå vägde hon också in. - Och pengar är inte allt, sade Marta.

Sannolikt har Marta och hennes agent Fabiano Farah låtit sig prutas ordentligt från de 5-6 miljoner som nämnts.

Marta anlände till Sverige i tisdags morse.
På onsdagen var hon med på sin första morgonträning i Tyresö och det blev ett på eftermiddagen också efter den välbesökta presskonferensen.

- Det måste ha gått snabbt att ha fått fram de 5-6 miljonerna som du nämnde för damfotboll.com på söndagförmiddagen?
- Ja, vi får tacka för hjälpen, skrattar TFFs tränare Stefan Fredriksson.
- Det är en tränares dröm att få ha så många duktiga spelare i sin trupp, tillägger han..
Kanske snudd på en liten mardröm vilka man tvingas ställa åt sidan?
- Nej, det viktiga är att alla får jämn speltid över den långa säsongen, förtydligar Stefan.
Kommande helg spelar Tyresö FF två träningsmatcher mot danska topplag. På fredagen möter man Bröndby och på söndagen Århus-laget Skovbakken som också kommer till Köpenhamn.

Martin 2012-02-22 17:55

Oj vilken överaskning ... eller nej det här var ju rätt väntat. Kul för Damallsvenskan att det största affischnamnet återfinns här när serien drar igång och skönt att mitt favoritlag LFC slipper vara favoriter (något de enligt mig skulle setts som innan Marta presenterades som Tyresöspelare).

Nu är det Tyresö som SKA vinna och det blir förstås en delvis ny situation för dem. Vilken serie det kommer bli i år, det har ALDRIG varit så många lag som satsat så hårt under en och samma säsong.

Nu känns det ännu mer skit att LFC möter Tyresö redan den 17 april då det kunnat bli mängder med publik om det varit något senare när värmen kanske kommit på allvar och planen varit grön istället för gul.

Hoppas inte Tyresö pröjsat för mycket bara ... :)

Goodrich 2012-02-22 18:47

Tyresö FF är Sveriges svar på Mancherster City.

The Observer 2012-02-22 19:55

Marta och hennes agent är väl inte dummare än att de inser att en del pengar är bättre än inga pengar. Kraschad WPS-liga med mera är kanske minst lika starkt bidragande orsak till valet av TFF som att Marta älskar klubben.

"Enda klubben som kunnat erbjuda möjligheter för henne att fortsätta utvecklas" - mmm, kanske det (även om jag tror hon nått sitt max), men man kanske istället ska läsa det som "enda klubben som ville pröjsa"?

Marta kommer säkert att både göra mål och locka publik som fortfarande tror hon är världens bästa - själv är jag mycket tveksam: en tufft tagen Marta blir gärna tjurig och presterar sämre och mer än en gång har jag sett henne falla nästan helt ur matchbilden...

Så frågan är om TFF satsade allt på ett kort i år?

D.N. 2012-02-22 20:15

Tycker TFF har satsat på många kort i år, superlag även utan Marta. Kul att att hon är tillbaka i damallsvenskan, bra för intresset runt serien. Förhoppnigsvis kan vi se en rejäl publikökning i år, skulle behövas lite mer klirr i kassan här o var.

Känns som att det finns en risk att serien blir lite mer ojämn i år igen, de bästa lagen känns så ruggigt starka på pappret.

Skönt att det var ett 2-årskontrakt så vi slipper den här cirkusen igen nästa vinter :)

Martin 2012-02-22 20:25

@D.N

Jag tycker snarare att det ser intressantare ut i serien än på länge. Visst ser den förväntade toppen (LdB Malmö, Tyresö, LFC) ruskigt starka ut jämfört med övriga lag men kvalitén har hojts överlag och det är ju iallafall tre till synes hyfsat jömbördiga lag som bör kunna kriga enda in på mållinjen.

Av det man såg från Marta i senaste VM så är jag glad att LFC satsade på andra spelare (Melis, DeVanna) men samtidigt är det ju Marta den spelaren som har störst potential. En kul satsning är det iallafall av Tyresö men jag är övertygad om att LFC:s ekonomiansvariga förbannar spelschemat som gett hemmamatchen mot Tyresö för tidigt på säsongen. Fast det är ju i o f s hemmapremiär så med rätt marknadsföring kan det kanske bli storpublik endå.

D.N. 2012-02-23 15:12

Håller med angående topplagen och att det kommer bli bra och underhållande matcher mellan dessa. Och tycker det är härligt att stjärnorna hittar tillbaka hit och bara det kommer göra serien mer intressant.

Tänkte snarare på att det kan bli väldigt ojämnt mellan topplagen och bottenlagen. Förra året kändes det nästan som om alla kunde ta poäng av alla. Nu har topplagen seglat ifrån medans t.ex. Djurgården och nykomlingarna är kvar på samma nivå som förra året ungefär.

Olle 2012-02-22 20:47

Är det bara jag som tycker att det bara är ett lag på banan nu? Nu finns det inget motstånd alls och det tycker folk är bra! Frida Östberg säger det är kul med ett lag som satsar? Det vill väl alla lag göra men alla har inte en plånbok som är full med pengar. Det ska bli kul att se om det inte går bra för Tyresö vad Stefan och Hasse ska skylla på då. Fel sorts konst gräs, solen i ögonen eller vi borde ha vunnit för vi hade 58 skott på mål och motståndaren hade bara 1som gick i mål. Tyvärr tror jag inte det är bra för allsvenskan med alla stjärnor i samma lag. Vinner inte Tyresö i år så borde alla i klubben avgå.

Martin 2012-02-22 21:13

@Olle

Nu överdriver du väl liite iallafall. Seger och Dahlqvist är bra men rätt så lika varandra så det är på intet sätt säkert att det blir optimalt. Den spanska anfallaren kan bli årets värvning men lika gärna en flopp (Jag minns när LFC värvade 'stjärnan' Cristiane till laget och hon floppade något gruvligt). Visst är Marta en fantastisk spelare, MEN under senaste VM var hon direkt dålig och bidrog främst med negativ energi (gnäll) vilket inte gagnade Brasilien.

Sen så är det ju det här med överflödets förbannelse (det kommer vara riktigt bra spelare som bänkas och kommer de acceptera det hela utan gnissel). Sen så finns ju risken eller snarare chansen för övriga lag att övriga spelare i Tyresö 'slarvar' i grovjobbet då man ju har 'den bäste' på plan.

Slutligen bör du ta en titt på framförallt LdB Malmös och Linköping FC:s trupper där det finns gott om kvalité. Tyresö blir förstås favoriter men är det något vi lärt oss så är det att svenska lag (såväl klubb som landslag) inte presterar som bäst i favoritskap.

Johnte 2012-02-22 23:50

Jag tror att Marta har nått sin pik och kommer inte att utvecklas mer nu. Hon har en förmåga att bli tjurig och därmed också dra med sig övriga spelare i sitt lag. Marta trilla ur matchbilden i långa stunder.Har diva fasoner i dess negativa betydelse på plan.Det fanns bara en klubb i Sverige som var dum nog att lägga upp dessa pengar på en enda spelare.Jag är mycket tveksam att detta var rätt beslut av Tyresö.Nej då värdesätter jag Linköpings Manon Melis och Malmös Ramona Bachmann högre än Marta.De har fortfarande möjligheter att utvecklas mer, vilket,som jag sa tidigare,att jag inte tror att Marta gör.Sedan får vi väl se vad konsekvenserna blir i Svensk damfotboll i framtiden när det gäller spelarlönerna och kostnader för lagen. Kommer utvecklingen bli den samma som i herrfotbollen med dessa spelarlöner,som i vissa fall är ofattbara och helt orimliga?.Blir det samma utveckling som herrarnas så var det här det började.Tyresös köp av Marta.Frida Östbergs uttalande ger jag inte mycket för denna s k expert.

Johnte 2012-02-23 00:00

@Olle
Nä,där tror jag du misstar dig grovt om du tycker att det bara finns ett lag på banan. Där håller jag med @ Martin i det han säger. Det är ju också så att kugghjulen ska passa in för att maskinen ska fungerar.Här har man en hel del nya fina kuggar,men passar de ihop. Det är den stora frågan. Man har en hel del starka viljor i laget.Kan de dra jämt ? Vilka av stjärnorna eller de näst intill kommer att hamna på bänken ?....kommer de att acceptera detta ?Nej det blir ingen lätt uppgift...många lag har prövat metoden att lägga stora pengar på spelarmaterialet och misslyckats grovt.Jag kommer att tänka på nuvarande satsning i hockeylaget Malmö Red Hawks där en viss Stenbeck gick in med ett antal miljoner och köpte in 15-16 nya spelare, och en del väldigt dyra spelare. Den satsningen liknar mer och mer ett fiasko tycker jag.

Nillan 2012-02-23 01:22

Håller jag med både Johnte och Martin i det dom säger.

I matchen mot Usa i vm var hon ovanligt gnällig och tillförde inte speciellt mycket.
Så är det något Marta ska jobba med så är det hennes mentala bit.
Men vi ska vara rättvisa också, hon är en fantastisk fotbollstjej.

Rainer Fussgänger 2012-02-23 01:44

Den som har sett matchen mot USA noterade kanske också att Brasilien gjorde två mål. Bägge målen gjordes av en viss Marta.
WPS har klarat av att spela tre säsonger. Vilka lag vann serien? 2009 var det Los Angeles Sol, 2010 var det FC Gold Pride och 2011 Werstern New York Flash.
I vilka lag spelade Marta under dessa år? 2009 i Los Angeles Sol, 2010 i FC Gold Pride och 2011 i Western New York Flash.
Hon vann skytteligan tre gånger av tre möjliga, senast hann hon ikapp lagkompisen Christine Sinclair i sista match.
Men allt detta talar för sig.
Jag hade uppfattningen att Tyresö och Linköping stod ganska jämna med en lätt fördel Linköping på pappret till onsdagmorgon. Marta låter svänga pendeln åt Tyresö. Där kommer en klasspelare som Kirsten van de Ven nu riskera att sitta på bänken en del. Samma sak gäller för en bra back som Karin Lissel.
Jag tror att Marta kommer att göra skillnad. I inget annat land är hennes marknadsvärde och betydelse lika stor som i Sverige. I USA och WPS var hon mycket viktig, men man har trots allt fixstjärnor som Abby Wambach, Hope Solo och Alex Morgan som är amerikanskor. I Tyskland är Marta väldigt illa omtyckt, lite får hon skylla sig själv, det mesta förstår jag dock snarare som en brist på att kunna beundra någon som behärskar sitt yrke som ingen annan.
Det kan onekligen bli ett magiskt år i Damallsvenskan 2012. Och för övrigt borde de ansvariga funderar över att åter igen använda sig av meningen "världens bästa liga". Bachmann, Mittag, Boquete, Marta, DeVanna, Melis, Wells,Press. Dessa åtta spelare som kommer från sju olika länder bidrar starkt till den känslan.

Nillan 2012-02-23 10:21

Var av ett var på en straff som gick om!

Tror inte det beror bara på Marta att dessa lag har vunnit WPS, Umeå klarade inte av att vinna womens CL 2007 med Marta i laget. Hon spelade också med väldigt många bra spelare I WPS Seger var en Sinclair en annan, det är till att förringa dessa, att en spelare skulle göra hela laget är helt galet!!

Missförstå rätt, naturligtvis så ligger det saker i det både Johnte och Martin säger, och en del i det Rainer säger.
Förhoppningsvis så får vi se en Marta i storform, eftersom Sawa vann fifas´s världens bästa kanske Marta fått en kick att ta tillbaks den.
Återstår att se om Tyresö får ihop det med alla dessa stjärnor!!

Rufus 2012-02-23 11:50

Det ligger mycket tänkvärt i vad alla säger här ovan, fast mest i det som "Observer" säger - inte alls ovanligt... :-) Han/hon slår huvudet på spiken i sin undran över om Tyresö satsar allt på ett kort i år? Kanske inte ekonomiskt, det tycks finnas hur mycket kosing som helst i trakterna kring Tyresövallen (f d Bollmoravallen) och i och med detta gott om sponsorer, som ser TFF som en god sak att stödja. Jag tror visserligen att risken är liten för bakslag, som att Marta och de övriga, lite mindre lysande stjärnorna, tappar formen eller råkar ut för många långvariga skador.

Allting annat än en övertygande serieseger och ett SM-guld skulle ses som ett fiasko för en klubb som sticker ut hakan så ogenerat. Dock även om det dyrbara brasilianska drömförvärvet skulle falla ur bilden p g a olika orsaker, så är Tyresös bänk tillräcklig stjärnspäckad för att hålla spelkvalitén på en hög nivå. Det är samtidigt där, paradoxalt nog, som största faran finns för TFF:s väl och ve i år - att det blir en sådan konkurrens om platserna i startelvan att det börjar gnissla i lagmaskineriet när otåliga, avundsjuka spelare får för lite speltid eller uppmärksamhet.

Hursomhelst - grattis Tyresö och grattis damfotbollen i "Svedala" som kanske får det publik- och mediamässiga uppsving alla längtar så hett efter!

Rainer Fussgänger 2012-02-23 14:24

@Nillan: Nej, jag har inte för avsikt att förringa någon, allra minst min amerikanska favoritspelare Alex Morgan. Och Sinclair har varit tillsammans i samma lag som Marta även i Gold Pride. Visst har Umeå inte vunnit Champions League med Marta, men det meste andra har de vunnit. Såklart behöver även hon ett bra lag omkring sig, men jag påstår fortfarande att hon gör skillnad och är hon frisk, är hon vältränad så kommer hon göra skillnad även i år vilket leder till att Johanna Frisk kommer att ta emot SM-bucklan i slutet av oktober.

Om de inte vinner SM-guldet har jag haft fel:). Men då lär åtminstone tränaren bli avskedad som inte lyckades vinna SM-guld med Damallsvenskans hittills starkaste trupp någonsin.

Evelina Johansson 2012-02-23 15:16

Truppen är mycket stark, ja. Dock anser jag att konkurrens i första hand är något positivt och utvecklande, och eventuellt långt efter i andra hand att missbelåtenhet eventuellt kan uppstå (men den missbelåtenheten tror jag inte blir mindre på en bänk som LDB Malmös eller LFC's) I Tyresös trupp tror jag att de flesta är införstådda med sin roll i nuläget, det enda riktiga orosmolnet i den aspekten är den av Van de Ven/Elaine som får kliva åt sidan, beroende på hur laget formeras (och förutsatt att Boquete används som mittfältare). Spelare som Lissel, Klinga, Egelryd och Appelqvist lär inte förvänta sig annat än att dom får agera inhoppare och träna sig till en önskad startplats på sikt. I anfallet ökar dock konkurrensen 2013 då Öqvist är tillbaka.

Jag har läst en hel del på diverse forum angående Martas övergång och Tyresös värvningsoffensiv i övrigt (ej här på damfotboll.com bör nämnas) och har sett många som drar paralleller till Manchester City och Chelsea m.fl. Jag tycker inte om jämförelsen. Nämnda är klubbar som fått in svinrika ägare som pumpar in pengar i klubben och köper ihop en gottepåse av spelare som ett rent söndagsnöje. Tyresö (och främst den enligt mig helt oskyldigt bespottade Hans Löfgren) har skapat sitt kapital genom föredömligt arbete på sponsorsidan och genom att skapa en produkt som tilltalar lokala företag, kommunen, lokalinvånare och massmedia. Tyresö förtjänar ingen bitterhet för att dom värvar spelare, det gör alla klubbar. Att Tyresö har möjlighet att värva dyrare spelare än vissa andra klubbar är inget dom ska be om ursäkt för då dom gjort sig förtjänt av det genom hårt arbete. Höga målsättningar och kaxiga utspel skapar alltid irritation hos vissa, det kan jag förstå. Men jag tycker det är skönt med klubbar som vill någonstans (det finns sannerligen ett helt gäng sådana klubbar i damallsvenskan idag!).

Debatten kring om just Marta är rätt spelare att värva är en helt annan, och min åsikt är generellt att jag aldrig skulle värva 1 världsspelare när jag kan få 3 andra världsspelare för samma summa.

Johnte 2012-02-23 17:38

Evelina.Det är just vad debatten handlar om.här.Om Marta är rätt spelare att värva till denna summa.Som jag uppfattar det så är det ingen här som klankar ner på Tyresö och deras satsning. Alla klubbar satsar på sina villkor och möjligheter.En del klubbar är mer begränsade än andra ekonomiskt.Det kommer nog alltid att vara så. Detta ser du ju även inom Herrfotbollen.Din åsikt om att du hade hellre värvat tre världsspelare i stället för en av denna summa, som den ena begär, ställer jag upp på helt hållet. Debatten om Tyresö och irriterade,avundsjuka kritiker får hålla sig till andra forum. Som jag har sagt i tidigare inlägg så ska ju kuggarna passa in för att maskinen ska fungera fullt ut. Marta är känd för att när hon har en dålig dag på jobbet och hon blir tjurig så kan hon dra hela laget med sig.Att hon i sina bästa stunder kan vara en toppspelare.Att hon skulle vara den allra bästa är jag mer tveksam till.Jag tror hon har nått sin pik och kommer inte att utvecklas så mycket mer nu.Kanske som människa men inte på planen.Oavsett vilket så blir det en högst intressant Damallsvenska 2012. Tippade topplagen blir ju Tyresö,Linköping och mitt eget Ldb FC Malmö.Jag vågar påstå att vi har världens bästa liga och har legat i toppen i en hel del år.Andra länder har ett par lag som är bra. Vi har en hel liga som är bra.Låt oss hoppas att vi får behålla den här standarden och förbättra den. Att lagen kan öka publik siffrorna rejält.Det förtjänar Svensk damfotboll i högsta grad.Det finns en och annan sak att förändra på.Men det kommer det också.
Fram för framgångar för svensk damfotboll.

Martin 2012-02-23 17:45

Tyresö har löst dilemmat om man ska värva 3 'bra' spelare eller 1 'fantastisk' spelare genom att göra båda delarna. Även om jag som LFC-supporter förstår att det nu blir ohyggligt mycket svårare för 'mitt' lag att vinna Damallsvenskan trots de fina nyförvärven så kan man inte låta bli att imponeras av Tyresö som verkar ha en enorm förmåga att locka kapital till klubben, Marta ska ju efter vad jag förstått helt ha finansierats externt på samma sätt som Melis i LFC.

För övrigt så börjar jag tro att det kan ligga en hel del i att 'sociala' biten faktiskt spelade en riktigt stor roll för Martas beslut då stora delar av det Umeå hon sist spelade i ju faktiskt utgör dagens Tyresö. Därför så kan det nog vara på det sättet att Marta får en mer 'marknadsmässig' lön i Tyresö än många kan tro med tanke på de summor som valsat omkring i media under en längre tid.

vlad dena 2012-02-23 19:38

Martha, naturligtvis, en bra spelare, men var det rimligt att spendera dessa pengar på en spelare bara för PR-kampanj ..... roligt ... någon rysk klubb också kan köpa en Martha, men varför? Samma Sinklaer inte dåligt, men det gjorde inte ens bjuda in .. men i Sverige kan välja 20-30 spelare som inte är svagare än de veteran damfotboll i Brasilien. För mycket talar ... men kommer det vettigt att köpa?

davidfermin 2012-02-23 19:58

Kan delvis hålla med er och LFC har ett bra lag men för mig att säga att melis skulle vara ett bättre förvärv än marta finns ej på denna karta den enda som skulle kunna kumma upp inågorlunda samma klass som Marta är bachmann i malmö men för mig har hon ändå en bit kvar.

I Vm var hon kanske inte som bäst men samtidigt får man komma ihåg brasiliens lag inte allt för ofta går långt hela vägen.

vlad dena 2012-02-23 20:26

Det finns en viktig punkt! Skatter Jag i jämförelse med vårt land ..... med en genomsnittlig lön på spelare i Ryssland 2000-5000 dollar ... skatt endast 13%, medan Sverige samma, förmodligen inte mindre än 40-50, respektive .. här i Ryssland de mest högavlönade spelarna i världen

Silverstolpe 2012-02-24 02:30

Hej vlad,
Om man utnyttjar A-SINK den så kallade "artistskatten", betalar man15 procent i skatt på den skattepliktiga inkomsten exklusive sociala avgifter. Då får man bara befinna sig i landet en viss tid. De sponsrande företagen kan också nyttja olika avdrag beroende hur man "avlönar" henne.

Martin 2012-02-24 02:03

Helt rätt vlad. Rysslands 'platta' skatt är en i allra högsta grad bidragande orsak till att deras idrottsklubbar kan erbjuda sånna 'monsterlöner' jämfört med övriga länder.

Till DavidFermin så säger jag bara Skytteligavinnare 3 ggr på 4 säsonger i DA, det förklaras inte bort på något sätt. Melis är ju dock främst en striker och kanske inte lika 'spektakulär' som Marta och Bachmann är. Som LFC-supporter tar jag dock Melis hellre än Bachmann alla dagar i veckan då Melis är exakt den typ av spelare LFC saknat tidigare, d v s en pålitlig målskytt.

davidfermin 2012-02-24 10:48

Jo det är sant passar kanske bättre in i erat lagbygge det är nog sant . jag kollade mer bara på inviduella kvaliter

Olle 2012-02-24 19:55

Kära Martin. Jag tror du övervärderar ditt kära Lfc. Vissa bra nyförvärv men Emma Lundh och Matilda Agne blir man inte jätte rädd för. Vinner inte Tyresö är det skandal.

Martin 2012-02-24 20:11

@Olle

Emma Lundh är knappast tänkt som startspelare (men har stor potential) och Agné (som jag helt ärligt ska säga att jag inte vet mycket om) tror jag kommer få svårt att konkurera ut Maja Krantz eller Jessica Samuelsson på backplatsen.

Jag håller med om att Tyresö sett till varje spelares individuella skicklighet är snäppet vassare MEN samtidigt har LFC-managern Jörgen P en poäng när han säger att LFC som LAG/KOLLEKTIV är bättre 'komponerat' än Tyresö.

Tyresö är som sagt favoriter och jag håller med dig om att de ska se det som ett absolut KRAV att vinna, men personligen tror jag både LFC och LdB Malmö kan ställa till det för det dem. Svenska lag har ju av tradition mycket svårt att leva upp till favoritskap samtidigt som vi är mästare på att slå ur underläge.

Johnte 2012-02-25 02:10

Olle
På pappret ser Tyresö ruskigt starkt ut...men det är bara på pappret. Så frågan är hur det ser ut i verkligheten.Jag vågar påstå att både Linköping och Malmös kollektiv är minst lika bra.eller bättre.Både Linköping och Malmö har en vinnartradition som inte Tyresö besitter,ännu. Jag tror både Linköping och Malmö har tänkt till ordentligt, innan man har köpt in spelare.Jag tror nog att de spelare som är inköpta är analyserade om de passar in i i deras spelidé, mer än Tyresö har gjort.De verkar ha tänkt landslagsspelare.Men det gäller att kuggarna passar ihop för annars fungerar inte maskineriet. Då spelar det ingen roll hur stora de är.Fotboll är ett lag spel och det känns som Tyresö har en hel del individualister som givetvis då och då kan avgöra en match men knappast en hel säsong.Sedan ska det bli intressant och se vad som händer om Tyresö får lite motgångar.Jag vet vad som händer om Linköping och Malmö får lite motgångar.De taggar till ännu mer.Det finns en risk med att plocka in en sådan spelare som Marta och det är att övriga laget lutar sig mot henne.Så de ger inte fullt ut mot motståndaren.Då får Tyresö ett stort problem.Har du ett antal spelare på plan, som inte ger 100% Får du garanterat problem.

Olle 2012-02-26 18:49

Jag tror inte Martas medspelare står med kepsen i hand och låter henne sköta rulljansen. Vi snackar landslagsspelare nu och Seger är definitivt inte en som låter andra styra.