Inte nattsvart trots 1-5 för Vittsjö

Vittsjö förlorade träningsmatchen på Bröndbys konstgräs med 1-5 på söndagen. Stora siffror, men det fanns ändå mer positivt att säga om matchen än vad slutresultatet visade.

- Resultatet speglar inte matchen, vi har lika många chanser som dem men inte skärpan i det sista, sade Vittsjö-tränaren Thomas Mårtensson.

Bröndbys framgångsrecept mot Damallsvenskans nykomlingar var en tålmodig speluppbyggnad, effektivitet med en kraft i avsluten som de svenska gästerna saknade.

Vittsjö kompenserade inledningsvis med bra tryck. Man minskade tiden för motståndarna att tänka över sina passningar och vann också över bollen några gånger.

Ledningsmålet var inte långt borta när yttermittfältaren Louise Andersson stressade fram ett misstag från sin försvarare vilket gav Sofie Andersson möjlighet till ett skott i ribban efter 18 minuter.
- Första halvlek har vi bra presspel, konstaterade Thomas Mårtensson vars lag ändå låg under i paus.

Ett av många distinkta avslut från Bröndby gick rakt i mål efter drygt en halvtimmes spel med Julie Trustrup som målskytt.

Några få minuter efter sidbytet fick hemmalaget ännu mer medvind, domaren blåste frispark ett penseldrag från straffområdeslinjen. Mitt framför mål skickade Camilla Andersen bollen på rätt sida om burgaveln till 0-2.

Efter det baklängesmålet förändrades däremot matchbilden till fördel Vittsjö. Den närmaste kvarten var det som om man bestämt sig för att kliva till på allvar och försöka driva upp tempot.

Sofie Andersson fick många bollar att jobba med och testade målvakten flera gånger. Reduceringen till 1-2 kom i matchminut 65 på straff av Sandra Adolfsson sedan spjutspetsen Andersson fällts i ännu ett hotande läge.

Bröndby svarade dock snabbt, 1-3 av Camilla Kur från nära håll, 1-4 av Kristina Kragh var däremot en välplacerad projektil i bortre hörnet för Sonja Fransson. Hemmalaget fick också utdelning med matchens sista spark, straffmål av Lise Munk.

Avblåsningen som föregick 1-5 var inte det enda domslut som Vittsjö opponerade sig emot.
- Det var många konstiga domslut, sade Thomas Mårtensson utan att lägga ner för mycket energi på domarnivån i eftersnacket.

- Vår insats defensivt är riktigt bra, de skapar sina möjligheter på omställningsspel. Det är inte förrän i slutet som de får igång sitt finspel, sade han och summerade intrycken från lägerhelgen i Danmark:

- Båda matcherna i sig visar att vi är på rätt väg med försvarsspelet och det är det vi har gnuggat nu, Vi har en månad till på oss men ser man på vårt omställningsspel var riktigt vasst.

Hur ligger ni till i förberedelserna om du jämför med den här tiden för ett år sedan?
- Då fokuserade vi på andra spelsätt, visste att vi skulle föra matcherna och la ner mer tid på anfallen.

Louise Andersson som fick kliva ner i backlinjen efter en halvtimme var tillsammans med offensiva stöttepelaren Sandra Adolfsson och Sofie Andersson som ständigt utmanade backlinjen bäst i Vittsjö denna gång.
- Idag ställer vi ett lag med bara svenska talanger på plan. De flesta allsvenska lag kommer att ha minst fyra utländska spelare från start, det kanske vi också kommer att ha.

Med andra ord följer Vittsjö fortfarande spelarmarknaden noga, två-tre platser är kvar att fylla i den slutgiltiga truppen.

Vad letar ni efter?
- En back, en yttermittfältare och en avlastande forward.