Andrée Jeglertz Finlands svenske förbundskapten

Finlands damlandslag leder sin EM-kvalgrupp och svenske förbundskaptenen Andrée Jeglertz är optimistisk om att hans lag ska kvalificera sig till slutspelet i Sverige nästa år, men två skadade nyckelspelare oroar.
Finlands damlandslags förbundskapten Andrée Jeglertz. FOTO: Anette Börjesson

Finlands damlandslag leder sin EM-kvalgrupp och svenske förbundskaptenen Andrée Jeglertz är optimistisk om att hans lag ska kvalificera sig till slutspelet i Sverige nästa år, men två skadade nyckelspelare oroar.

- Förutom att Linda Sällström (Linköpings FC) är borta för säsongen skadade HJKs Emmi Alanen ena foten i förra matchen mot Åland United. Hon är också en viktig spelare för oss, men förhoppningsvis ska vi klara uppgifterna ändå, andra får kliva fram, säger Andrée Jeglertz.
Den 27 maj spelar Finland en vanlig landskamp hemma mot Belgien. Närmaste match i EM-kvalgrupp 5 för Finland är Ukraina borta den 16 juni, Vitryssland hemma fyra dagar senare, Estland borta den 15 september och till sist Ukraina hemma ytterligare fyra dagar senare.

Du hämtar de flesta spelarna från klubbar i Damallsvenskan. Hur ser man på det i Finland?
- 70 procent av spelarna i damlandslaget är verksamma i utlandet. De bästa tar chansen att få spela och träna på heltid på ett sätt de inte kan i Finland, förklarar Andrée Jeglertz.

Finland var värd för förra EM-slutspelet, det borde väl ha gett positiva effekter?
- Man kan inte jämföra damfotbollens ställning i Finland och Sverige. Nej, jag kan inte se att EM på hemmaplan har gjort någon stor skillnad. Uppmärksamheten i media är också mycket mindre i Finland än i Sverige.

Hur ser du på att du har fyra landslagsspelare i Jitex, ett mittenlag i Damallsvenskan?
- De har fått ta större ansvar och utvecklats i en omgivning där konkurrensen varit mindre. Det har inte varit negativt, tvärtom..

Du tog ut din första landslagstrupp i Finland 2010, när tar du ut din sista?
- Om vi går till slutspel i EM varar mitt kontrakt till och med sista matchen.

Familjen Jeglertz bor kvar i Sverige strax norr om Stockholm och herrn i huset pendlar till Helsingfors med flyg, har du lärt dig någon finska under de här åren?
- Nej, då skulle jag få lägga mer tid på det än på fotboll. På landslagsträningarna är det engelska som gäller - och svenska, avslutar Andrée Jeglertz.