Kristin Hammarström höll nollan i Umeå

Umeå IK FF gästades idag av KopparbergsGöteborg FC och inför 525 åskådare och assisterande förbundskaptenen Ann-Helén Grahm stod KopparbergsGöteborg för 100% av målen. 0-3 slutade matchen efter 0-2 i halvtid.

Efter 9 minuters spel var det mycket nära att hemmalaget skulle ta ledningen. Emmelie Konradsson blev på en briljant långpassning frispelad men kom litet för nära Kristin Hammarström i KGFC-målet, som gjorde sig stor och räddade Konradssons skott. Umeå-tränaren Joakim Blomqvist hade i den här matchen placerat Emmelie Konradsson på kanten i stället för i mitten på mittfältet.

- Vi tänkte att vi skulle kunna hota litet mer framåt med hjälp av Emmelie på kanten i stället för som playmaker på mittfältet. Och det var ju nära att lyckas direkt, menade Joakim Blomqvist efter matchen.

Båda lagen skapade en del lägen i första halvleken men det var bara KopparbergsGöteborg som förmådde omvandla möjligheter till mål. I den 15:e matchminuten lyckades Lisa Ek litet för enkelt frispela Sara Lindén i straffområdet och Lindén rullade bollen förbi Umeåmålvakten Caroline Jönsson. I den första halvlekens näst sista minut utökade KGFC ledningen när Sara Lindéns passning nådde Linnea Liljegärd som fri med målvakten placerade bollen i mål.

- Vi spelade ganska hyfsat i den första halvleken även om vi varvade med en del sämre passningar, sa Torbjörn Nilsson tränare i KGFC på presskonferensen efter matchen. 0-2 kom lägligt precis innan paus och sen blev det som att vi bevakade ledningen i andra. Vi är ju ett lag som ska föra spelet och är inte så bra på motsatsen så därför blev det ett rätt dålig andra halvlek för vår del.

I den andra halvleken noterades båda lagen för var sin stolpträff. 67 minuter in i matchen fick Umeås Maria Nordbrandt en delikat passning från Emmelie Konradsson och Nordbrandts skott såg från läktarhåll ut att gå in men träffade stolpen. Sju minuter senare var det Olivia Schoughs tur att träffa virket. Olivia Schoug hade ersatt Christen Press några minuter tidigare och skulle förutom stolpträffen hinna med att fastställa slutresultatet till 0-3 i matchens slutskede. Schoug gjorde en löpning på vänsterkanten, tog sig förbi ytterbacken, rundade Umeåmålvakten och placerade sen bollen i öppet mål.

Umeå skapade en del chanser och rent statistiskt kom man till lika många avslut som KopparbergsGöteborg. Tyvärr för Umeås del har dock avsluten en benägenhet att bli alltför tama. Kristin Hammarström i KGFC:s mål hade därför en betydligt lugnare dag mellan stolparna än sin Umeåkollega.

- Vi tränar mycket avslut men har ändå svårt för att göra mål, menade Joakim Blomqvist. Framförallt i andra halvleken skapar vi bra lägen och hade vi lyckats reducera så hade det kunnat bli en annan match.

För mittbacksgiganten i KGFC, Jane Törnqvist, var det sista besöket på T3 Arena i Umeå. Efter viss övertalning lovade evigt unga Törnqvist att fortsätta spela fram till OS-uppehållet och nu återstår alltså endast två damallsvenska matcher för den tidigare landslagsspelaren, och en av damfotbollens mesta elitspelare, innan fotbollskarriären är över.

Apropå landslagsspelare så fanns ett antal aspiranter till OS-laget på planen. Umeås mittback Emma Berglund och KGFC:s målvakt Kristin Hammarström är det knappast troligt att förbundskaptenerna väljer bort, förmodligen inte heller mittbacken Stina Segerström. Mest ovisst torde det vara med Johanna Almgrens uttagning men Ann-Helén Grahm gav inga svar efter matchen, bara ett otydbart leende innan hon kilade iväg till den väntande taxin. På tisdag får vi svaret på vilka 18 spelare som åker med till London.

Text: Britta Åkerlund

Martin 2012-06-25 02:49

Rätta mig om jag har fel men nog verkar Dennerby gjort sina målvaktsval och i o m detta lär inte Kristin Hammarström få plats i truppen (i OS-laget är det bara 2 målvakter och de lär med 99 % säkerhet bli Lindahl och Lundgren då Dennerby inte brukar bjuda på överaskningar).

Jag anser själv att Hammarström borde ha en plats (på Lindahls bekostnad) då hon ju faktiskt varit den jämnaste av de tre så här långt, låt vara i ett lag som också varit jämnare än konkurrenternas.

Mark 2012-06-25 19:55

"Sedan 2003:Japan-Amerikas Förenta Stater-Tyskland.
Lindahl har 3 vinster på 17 starter= 17.6%.
Lundgren 1 vinst på 4 starter= 25%.
Hammarström har 1 vinst på 2 starter= 50%.
Jönsson ingen vinst på 8 starter=0%.
Historien om Kopparbergs/Landvetter IF / Kopparbergs/Göteborg FC."