Medaljdrömmen sprack

Sverige förlorade kvartsfinalen mot Frankrike med 2-1. Därmed är Sverige utslaget ur OS och får sikta på att vässa formen till EM på hemmaplan nästa sommar.
Lagkapten Nilla Fischer enda målgörare mot Frankrike. Foto: Fredrik Hasselgren

Sverige och Frankrike har inte mötts sedan bronsmatchen i VM förra året. Den gången vann Sverige med uddamålet efter ett kanonmål av KIF Örebros Marie Hammarström. Frankrike sökte revansch efter den förlusten samtidigt som Sverige kämpade för möjligheten att ta sin första OS-medalj i damfotboll någonsin.

Innan matchen ansågs Frankrike, trots andraplatsen i gruppen, vara favoriter. Och fransyskorna visade tidigt att de ville vara med och dansa mot Sverige.

Thomas Dennerby har bollat med startelvan under hela turneringen. Idag gick Kosovare Asslani och Lina Nilsson sätta sig på bänken efter att ha startat senast mot Kanada. Istället klev Lisa Dahlkvist och Annica Svensson tillbaka in i startelvan.

Och till en början funkade mittfältet, med Nilla Fischer, Lisa Dahlkvist och Caroline Seger, bättre än i tidigare matcher. Men det var ändå Frankrike som började bäst och en hörna tidigt i den första halvleken kändes farlig, redan då kunde man känna att Sverige var tvunget att vara på tårna vid hörnorna. Men det var ändå Sverige som tog ledningen, efter en hörna nickade Nilla Fischer in ledningsmålet. Matchklockan stod då på 18 minuter och det kändes som en svensk drömstart.

Men drömmen tog slut snabbt. Inte ens tio minuter efter det svenska ledningsmålet kvitterade Frankrike. Även denna gång kom målet efter en hörna. Den svenska målvakten Hedvig Lindahl kom ut fel och lyckades inte få undan bollen. Istället kunde Laura Georges kvittera. Precis innan målet hade Lisa Dahlkvist haft ett bra läge att göra 2-0.

Efter målet blev det allt mer Frankrike i denna match. Men Sverige hängde med bra. Det som börjat som en dröm blev snabbt en mardröm. Bara tio minuter efter reduceringsmålet, 6 minuter från halvtidsvilan, gjorde Frankrike 2-1. Även detta mål kom efter en fast situation. En frispark långt uppe i plan blev, efter mycket gult stök framför mål till ett gyllene läge för Wendie Renard. Renard gjorde inga misstag och 2-1 var ett faktum. Det resultatet stod sig halvleken ut.

När den andra halvleken blåstes igång såg Sverige trötta ut. Medan Frankrike löpte mycket fick de svenska mittbacksparet Emma Berglund och Linda Sembrant slita hårt. Men efter några minuter vaknade Sverige och jakten på kvitteringsmålet började. Under början av den andra halvleken kom Schelin med i spelet betydligt mer än under de första 45 minuterna.

Nilla Fischer fick på en nick efter drygt 70 minuter. Men den franska målvakten gjorde en jätteräddning. Förutom det skapade Sverige få riktigt heta chanser. Faktum är att Frankrike dominerade matchen i den andra halvleken. Frankrike var först på de flesta bollarna vilket gjorde att Sverige fick slita hårt redan innan de hunnit påbörja ett anfall.
Lägg där till att Sverige slarvade enormt i passningsspelet. Någon sa en gång att ”gult ska spela till gult” och det känns lägligt att plocka fram den klyschan idag.
När den svenska pressen skulle komma var det istället Frankrike som stack upp och skapade farliga lägen. Men Sverige skapade vissa chanser, dock stod den franska målvakten Sarah Bouhaddi stod i vägen.

Det finns ärofyllda förluster och de finns jobbiga förluster. Den här förlusten tillhör den sistnämnda kategorin. Sverige förtjänade inte att vinna denna match och kom aldrig upp i den standarden man kan kräva av ett svensk lag som spelar kvartsfinal i OS.

Nu är det färdigdansat för Sverige i detta OS. Frankrike å andra sidan dansar vidare mot en semifinal. Vilka de ställs emot där vet vi först senare ikväll.

nissehult 2012-08-03 16:18

Jaha, nu ska väl Dennerby vara kvar minst 8 år till... Han har ju "fingertoppskänsla"!

Paul 2012-08-03 16:39

Dags att säga adjö till Dennerby, tyvärr. Damfotboll har utvecklats så mycket under de senaste 5 åren, men han har inte. Frankrike visade att i dag.

Malmö-Fan 2012-08-03 17:09

Dennerby har nu förbrukat förtroendet att bygga ett samspelt lag, klart han ska gå.
Gult till gult, ja det skrek jag hela tiden, men det hördes väl inte till Glasgow........

The Observer 2012-08-03 17:37

Resultatet var knappast någon jätteöverraskning. Lagets spel har, med sporadiska undantag, gått sämre och sämre för varje match efter Sydafrika-matchen. Spelet har varit för endimensionellt med långbollar på Schelin. Hon gör ändå en godkänd insats under turneringen tillsammans med Berglund, Thunebro, Sembrant, Svensson, Fischer och Hammarström.

Dennerby kommer knappast att gå frivilligt i förtid. Åtminstone över EM 2013 blir han kvar gissningsvis. Han skaffade sig litet arbetsro och minskade kritiken i och med VM-bronset, men nu drar det väl igång igen. Gissar att det jobbas på att efterträdaren ska heta Pia Sundhage. Så frågan är väl när hon är klar med USA.

"Nerver" och "vi vågade inte spela..." sa Fisher efter matchen. Jaha, sitter det inte i benen så sitter det i huvudet och ju större turnering och viktigare match, desto mer i huvudet. Pia Sundhages erfarenheter från USA kommer nog väl till pass om hon skulle ta över som FK. Vem har hört en USA-spelare eller lagkapten säga något om nerver och inte våga spela - nä, bolljäv-n ska in! Hade Pia Sundhage sagt att "vårt mål är att gå till seminfinal" (Dennerby) - knappast. Sveriges placering, bland de åtta bästa i detta OS, stämmer nog just nu rätt bra med sanningen (notera att Tyskland inte är med). Möjligen kommer nästa rankning att visa det också.

Det kanske är dags för en revision av hela damlandslagets verksamhet - allt från träning, samlingar, strategier, resultatmål, organisation, spelsystem och inte minst - spelarnas och ledarnas mentala förmåga. Nu eller efter hemma-EM. Från Weak performance till Peak performance? It´s a long way to Tipperary?

Rufus 2012-08-03 18:17

Nej, precis - Sverige var inte värda att vinna och gå vidare! Det är många kommentatorers åsikt idag. Som Östgöta Cprrespondentens utsände (Christer Kustvik), som skriver: "Dåligt passningsspel och två insläppta mål på fasta situationer, varav ett efter sedvanligt svagt ingripande av Hedvig Lindahl."

De franska målen var visserligen välförtjänta, men framförallt tillkomna på svenska bjudningar. i båda fallen stod de blågula som paralyserade framför Lindahl, som i ena fallet istället för att boxa bort bollen petade ner den rakt framför fötterna på fransyskan. Om vi ska jämföra målvakter så var Frankrikes Bouhaddi ett under av djärvhet och säkerhet i förening, medan hennes svenska kollega var alldeles för mycket präglad av stundens allvar - och tidigare s k tavlor...

Ljuspunkterna i denna dystra tillställning var insatserna från lagkapten Nilla Fischer och några till, bland annat Linda Sembrant, som gjorde sitt bästa trots att hon inte riktigt hänger med i sådana här internationella sammanhang. Sedan gör vi den iakttagelsen, att Lisa Dahlqvist blommar upp en gång per år, som ifjol under VM och nu i OS. Det är iallafall till glädje för landslaget!

Utan att förhäva mig över min fantastiska intuition och mitt skarpsinne, så kan jag dock avslöja att jag tippade fransk seger med... 2-1!

Det är nog ingen risk att epoken Dennerby tar ett abrupt slut efter detta senaste debakel. Vi lär snart få höra från högsta håll att "nu blickar vi framåt mot EM 2013 som ska bli ett revanschens och triumfens år för svensk damfotboll". Knappast dock med Pia Sundhage som förbundskapten. Det är mycket tveksamt om Pia överhuvudtaget får den chansen, fast hon borde vara den mest själskrivna kandidaten till jobbet...

Martin 2012-08-03 18:23

Damlandslaget har bokstavligt talat stått stilla i sin utveckling under Dennerby och det MÅSTE till en rejäl förändring på alla plan.

Fischer talar om det mentala och visst har Damlandslaget omgetts av en aura av 'osäkerhet' under Dennerby men sanningen är ju den att vi även kvalitativt har halkat efter de bästa länderna taktiskt och framförallt individuellt (bara Jacobsson, Schelin och 'Kosse' är vad jag betecknar som 'kreativa' bland våra offensiva spelare).

Om The Obsever har rätt i att Dennerby blir kvar under EM 2013 är det en katastrof, förändringen måste komma NU och är inte Sundhage ledig får någon annan med en modernare syn på damfotboll ta över.

Av de spelare The Obsever nämner så håller jag med om att spelarna är godkända, men det blir med stor tvekan vad gäller Thunebro (håller inte defensivt och jag tror t ex Jessica Samuelsson gjort en minst likvärdig insats men till skillnad mot Thunebro bara är i början av sin karriär och kommer blir bättre för varje år).

Glädjande för oss LFC-supporters är ju iallafall att Fischer varit klart närmast att prestera max av alla Damlandslagets spelare och att Karen Bardsley varit briljant i Storbritanniens mål.

Johnte 2012-08-03 19:43

Suck vad i he***te var detta. Man riktigt skämdes för landslagets insatt denna dag,,,Skrek och gol hela matchen igenom när man inte kan slå en passning rätt
och luftpastejerna mot Schelin fortsatte i denna match också. Nerver pratade Fischer om...struntprat säger jag..Detta är ett erfaret landslag med få undantag. Nä det svenska spelet har varit för lätt att läsa in. Först och främst förstår jag inte varför Dennerby inte vågar bänka så kallade stjärnor som Seger och Dahlqvist som inte hade på plan att göra idag...de var direkt usla...enligt mig....Till och med Thunebro darrade på manschetterna idag. Nej Sverige var inte värda att gå till Semi...de var inte i närheten av detta. Men ska det bli förändringar kring landslaget måste Dennerby bort...NU...År jag inte helt fel på det...vilket jag kan vara, så går Pia S kontrakt t ut nu efter OS med USA..Se till och ta in henne direkt..tveka inte....eller ta in någon annan.Dennerby har varit där för länge nu....det är dax för nytt blod in, både bland ledarna och spelare. Det finns en del som står och banka på landslagets dörr och vill in.T.D. är bara en bromskloss för Sveriges utveckling i damfotboll...bort med bromsklossen och full fart in mot framtiden med det nya blodet bland ledare och spelare som trotts allt finns där ute.
Under slutet av matchen satt jag och tänkte att jag kommer att se på riktig fotboll på Tisdag 7/8 då mitt LdB FC Malmö spelar en träningsmatch mot Kristianstads DFF. Detta var inte värt namnet. Jag förväntar mig betydligt mer av ett Svenskt damlandslag än detta.

Johnte 2012-08-03 20:08

Så här skriver @TheWomensGame på twitter om vår eminenta målvakt Hedvig Lindahl.
Ooh watching replays and #Sweden's gk is a lesson in how NOT to position yourself at set pieces #SWEvFRA

Martin 2012-08-03 22:41

Mina spelarbetyg i OS (1-5 där 3 är godkänt). Såg inte Frankrike matchen så intryck därifrån är inte medräknade.

 • Lindahl (1) Blandar och ger som vanligt. Räknade knappt till någon 'svår räddning' under turneringen och samtidigt släpper hon in 5 mål på 4 matcher.
 • Lundgren (-) Fick inte chansen den här gången heller. Får Dennerby fortsatt förtroende hoppas jag hon bojkottar hemma-EM nästa år.

 • Thunebro (2) Bra offensivt men riktigt skakig i defensiven. Visar inte den stabilitiet en så pass rutinerad spelare måste göra.

 • Berglund (3) Helt klart godkänd insats av debutanten som höll ihop det skakiga försvaret så bra man kan begära.
 • Sembrant (3) Kämpade och slet i matcherna och höll bättre än jag hade trott. En positiv överaskning för mig.
 • Levenstad (-) Fick inte heller hon chansen. Dennerby 'chansar' ju aldrig.
 • Nilsson (3) Bra offensivt och bättre defensivt än sin kollega på vänsterkanten. Godkänd insats.
 • Svensson (3) Stabil som under Tysklands-VM och klarar godkänt.

 • Almgren (-) För lite speltid. Katastrofal miss mot Kanada (öppet mål) som blev ödesdiger då jag tror vi hade haft mycket större chans mot Brasilien.

 • Asllani (2) Fick som vanligt en otacksam roll som kantspelare och presterade bra mot Kanada då hon fick spela på 'rätt' position. Ska hon vara med i truppen ska det vara som offensiv 'spelmotor' centralt.
 • Dahlqvist (3) Gjorde vad hon ska men inget mer. Godkänd.
 • Fischer (4) Höll ihop mittfältet på ett bra sätt och agerade resolut både offensivt och defensivt. Bästa målskytt för Sverige i turneringen. Väl godkänd och snudd på 5:a.
 • Seger (2) För mycket upp- och ner i matcherna. Briljant stundtals och helt borta nästa. Alldeles för många bolltapp i fel lägen.
 • Hammarström (3) Gjorde vad hon ska och lyckades pilla in ett mål också. Godkänd.
 • Göransson (-) För lite speltid.
 • Jacobsson (3) Periodvis riktigt bra och slet som ett djur under matcherna. Borde gjort något mål till för att nå en 4:a.

 • Edlund (-) Spelade för lite.

 • Schelin (3) Försökte verkligen men man såg att hon inte var bekväm i rollen som ensam target. Får endå godkänt för sin arbetsinsats.

 • Dennerby (1) Taktiskt inflexibel och vågar inte fatta 'obekväma' beslut där han riskerar stöta sig med de 'etablerade' spelarna. Att inte pröva Lundgren i mål eller ändra det fallerade spelsystemet är för dåligt.

Filip Oskarsson 2012-08-03 23:31

Svenska spelare med godkänt i slutbetyget efter os:

Sara Thunebro, Nilla Fischer (bästa spelare både offensivt OCH defensivt), Emma Berglund (stabil debut i stor turnering), Sofia Lundgren (som sväljer besvikelsen bra att ständigt vara tvåa eller trea efter Lindahl och följer med till turneringar ändå) och Linda Sembrandt (okej samspel med Berglund trots att de inte spelat så mycket ihop tidigare)

Svenska spelare jag hade hoppats mer på:

Hedvig Lindahl (en eller flera tavlor från henne hör visst till ett mästerskap - uselt att hon får förtroende år efter år när tavlorna inte upphör), Caroline Seger (det går för sakta och många felpass), Lisa Dahlqvist (one hit wonder i vm förra året?! - inte alls lika bra som i vm förra året, både offensivt och defensivt), Kosse (har inte förändrats ett dugg sedan hon slog igenom i allsvenskan, kan spela riktigt bra korta stunder i matcher för att sedan försvinna totalt och inte uträtta något av värde), Lotta Schelin (endast mål i premiären och väldigt få vassa målchanser mot Japan och Frankrike - upplevs som väldigt ensam på topp i matcher mot bra motstånd där Sverige inte kan/vågar anfalla med mycket folk)

Sofia Jakobsson och Marie Hammarström är svårbedömda. De upplevdes lite som Kosse - varvade bra saker (mål, bra skott, bra löpningar) med att vara riktigt osynliga i matcherna.

Paul 2012-08-04 00:07

Enligt min mening är det inte fruktbart att fokusera på och rang spelare.

Felet ligger hos Dennerby som inte kan göra laget spelar som ett lag, som en enhet. Vi behöver någon som kan.

Johnte 2012-08-04 01:16

@ Paul...De flesta är nog överens med dig att det största minuset som måste bort är Dennerby...som jag kallar bronskloss för Sveriges damfotbolls vidareutveckling. Men det finns ett antal spelare som är höjda till skyn och har svårt att komma ner därifrån för att Dennerby inte tillåter det...Dessa är bland annat Lindahl, seger, Dahlqvist som har sett dåliga ut i denna turnering för att inte säga rent ut usla idag mot Frankrike. men du har rätt i att detta beror mestadels på Dennerby som inte kan,vågar eller har förmågan att få ihop laget. I dag fanns det ingen spel ide. Åter igen så är det de första 20 minuterna det ser någorlunda bra ut.....De andra 70 minuterna finns det tydligen ingen spelplan...så har det varit i alla matcher i OS förutom då mot OS sämsta lag Sydafrika.
Det måste till en förändring i damlandslaget och man kan börja med en ny förbundskapten så att denna kan få en möjlighet att bygga upp något nytt, med nytt blod in i landslaget...de finns där ute.

Paul 2012-08-04 01:45

Absolut Johnte, jag håller med du 100%. Det måste börja snart.

Mark 2012-08-04 02:54

"Liret okej. Bästa chanserna. Plötsligt: Otur med vädret."

Johnte 2012-08-04 14:20

Tydligen har Caroline Seger också insett att det får vara nog med Thomas Dennerby...enligt ett uttalande i Aftonbladet och svt text..... så tycker hon att det är perfekt tid nu till att byta ut T.Dennerby. Goda nyheter..tycker jag...Andra goda nyheter är också att Dennerbys kontrakt går ut till årsskiftet och Pia Sundhages kontrakt med USA går ut i November,,,,Börja att jobba med att få in Pia som ny Förbundskapten.NU..genast så att hon kan förbereda inför EM 2013 här i landet.Sitt inte och tveka kör på nu.....En passning till förbundsstyrelsen.

Martin 2012-08-04 14:11

Som jag ser det vore det tjänstefel av SvFF att inta ta chansen att få till en förändring för Caroline Seger har nämligen helt rätt att vi har ett perfekt läge att byta ut såväl Förbundskaptenen som ett antal spelare.

Jag tycker dock inte man ska stirra sig blind på att det 'måste' bli Sundhage som ska ta över för om hon endå bestämmer sig för att fortsätta i USA där hon är EXTREMT populär så sitter vi i skiten. Det finns säkert ledare i Sverige som skulle fungera utmärkt också och just nu känns det viktigast att vi får till ett byte för svensk damfotbolls skull.

Med succén i F19-VM så räknar jag med att ett antal spelare därifrån kommer få chansen att spela sig in i Damlandslaget inför Hemma-EM. Ilestedt och Rubensson ser jag som givna kandidater men det kanske finns fler spelare som kan få chansen.

Damlandslaget måste ta chansen att inleda generationsväxlingen NU innan det är försent.

Johnte 2012-08-04 14:48

Helt rätt @ Martin..det viktiga är att det blir ett byte i landslagsledningen, och det snarast.
Viss det behöver inte bli Sundhage...Men hon har uttalat starkt att nu vill hon hem till Sverige igen..Domanski-Lyfors har fått i uppgift att göra en utvärdering nu efter OS när det gäller Dennerby och hans vara eller icke vara som landslagskapten.Själv ska han hem till sin kammare och fundera där kring sin framtid i landslaget..Jag börjar tro att det lutar åt att Dennerby snart kommer att säga att han avgår som förbundskapten...dessa diskussioner startar inte nu..utan har redan börjat innan OS...Ett steg i riktningen att Dennerby avgår snart..är just Segers uttalande och det var inte en slump att detta uttalande kom nu..Samtal har pågått mellan Domanski - Lyfors och Sundhage en tid...Så jag skulle inte bli särskilt överraskad om det snart kommer ett meddelande att Dennerby avgår i stora feta rubriker.Att Pia Sundhage tar över med ett ettårigt kontrakt...till en början med..Bara för att känna efter hur det fungerar.Jag tror att Pia Sundhages hemlängtan är större än att stanna kvar i USA.Det ska först tas ett OS-Guld av USA sedan kommer saker och ting att hända.I övrigt hoppas jag att det även blir en generationsväxling bland spelarna också. Det har varit ett trött landslag under OS...där e det dax också att något sker.Nu menar jag inte att alla ska bort...men det uppstod fler ??? kring en del av de gamla rävarna i laget. Utan att nämna några namn.

Rufus 2012-08-04 14:44

Det känns ganska naturligt att vilja surfa på F19-landslagets framgångar. Där finns ju också flertalet av de spelare som ska rädda Moder Sveas fotbollsära de kommande åren. Där finns också en erfaren herre vid namn Calle Barrling. Vad inte Calle vet om unga fotbollsspelande damer är knappast värt att veta! Dessvärre verkar "Guld-Calle" inte vara alltför pigg på att ta sig an ett A-landslag och han förekommer heller aldrig i diskussionerna eller spekulationerna om den ansvarsfulla posten.

Hursomhelst - nu är vi framme vid en oerhört viktig brytpunkt för svensk damfotboll, med EM på hemmaplan och en genomgripande generationsväxling. Det krävs då nya krafter på tränarsidan för att bromsa kräftgången för landslaget. Thomas Denneby bör inse - eller pressas till att inse - att hans tid är över. Frågan är dock om höga vederbörande inom SvFF, med det ringa intresse för damfotboll som man visar, tar frågan på allvar och istället låter det hela rulla på, av bekvämlighetsskäl eller beslutsångest. Marika Domanski-Lyfors, f d förbundkapten, erfaren som få och som vet vad damfotboll handlar om, kanske är den som tar det avgörande beslutet. Vi kan alltid hoppas!

Johnte 2012-08-04 15:04

Det här blev en intressant diskussion...skulle gärna vilja höra fler röster kring ämnet
och gärna från Damfotbolls.com sida också. Men det där var också ett intressant namn du kom med @Rufus... Calle Barling. Med sitt EM guld för F-19 laget..För en del F-19 spelare bör nog ta sig in i landslaget redan till EM 2013.

The Observer 2012-08-04 15:32

Mycket klokt har sagts ovan. All skugga ska dock inte falla på Dennerby. Vem har utsett honom? Som vanligt finns ett förbund, en styrelse och en ordförande bakom det beslutet.

Att Seger nu går ut och flaggar för att det är lämpligt att byta FK ser nästan genomtänkt ut (om det inte bara är ett uttryck för besvikelse). Spelarna på plan är inte av samma jämna höga klass som under storhetstiden för ett tiotal år sedan och dessförinnan i mitten av 80-talet. Det sägs ju att en kedja inte är starkare än sin svagaste länk och jämför man exempelvis Caroline Jönsson, Hanna Marklund, Malin Moström och Hanna Ljungberg mot de Sverige ställer på plan idag, så visst finns det klasskillnad. Seger själv har inte blivit den mittfältsdominant (likt Moström) hon visade potential för för några år sedan.

En fråga är vilket spel Sverige vill spela och vilka spelartyper man därmed vill söka och utbilda för att klara den uppgiften (den andra ytterligheten är naturligtvis att "man tager vad man haver" och gör det bästa av det, men det kräver också en betydande fingertoppskänsla och att konkurrens om platser inte bara är ett tomt ord). Sämst blir det kanske när man vill spela ett spel som det inte finns spelare till. Ibland undrar jag om det inte är det vi sett då och då under de senaste åren.

Dennerby eller inte - det finns mer att jobba med: Damallsvenskan kallas ibland antingen världens bästa liga eller en av de bästa. USA har sällan haft en motsvarande liga. Samtidigt har USA aldrig missat en OS-medalj och oftast har det blivit guld. Vad gör SvFF för analys av det?

Johnte 2012-08-04 19:54

Ja, @ The Observer....mycket intressant. ord.....De är ju Förbundet som har tillsatt honom för 7 år sedan....Men det är ju också förbundet som sätter stopp om han inte ,TD, gör det själv. Vad som förvånar mig lite är spelmodellen 4-5-1 som inte har fungerat.
Det var 4-4-2 som gav bronset ifjol. 4-5-1 har inte givit något för Sverige...ingen extra dimension i spelet.Om det beror på att vi inte har spelarna i landet för ett sånt spel eller om man har letat fel spelare för uppställningen.Det vet jag inte. Men då ska man komma ihåg att de flesta spelarna i landslaget är infödda i 4-4-2 systemet och har känt sig trygga i det.
Att inte ha fingertoppskänsla nog att kunna gå över till det tryggare systemet 4-4-2 under OS när 4-5-1 inte fungerar är ju besynnerligt....kan jag tycka. Jag vet inte om det Svenska spelet utvecklas i 4-5-1 egentligen.När man sedan envisas att ha samma spelare år efter år i landslaget, kan ju inte vara särskilt utvecklande......Det kan ju vara klokt ibland att markerar mot trötta så kallade stjärnor genom att bänka dem eller inte ta ut dom alls när de inte presterar.Men nu hoppas jag att det är slut med T.D eran och något nytt börjar med vem det nu må vara som blir den nya F.K. och förhoppningsvis ett antal nya spelare in i landslaget. Jag hoppas bara att den nya F.K inte stirrar sig blind utan håller dörrarna öppna för nytt och friskt i landslaget och att denna vågar lite .

PM 2012-08-04 20:36

Många intressanta synpunkter från Observer och Johnte, tycker själv att Observer ligger väldigt nära mina egna reflektioner angående ansvarsfrågan. Lätt att peka finger åt Dennerby, men förbundet måste väl ändå vara ansvariga för den röda tråden. Och här tycker jag att det stora problemet ligger, att lyfta fram enstaka spelare från U19 är rent skrämmande, damallsvenskan och nuvarande div1 skall och måste vara elit-nivå. Bolltempo som löpstyrka och explosivitet i kombination av spelförståelse ( sistnämnda kan inte fås med annat än spel i elit i några år) måste vara selekterings grunder.
Se och begrunda hur våra motsåndare klär av oss, land efter land, och fundera på varför de har spelare av helta annan karraktär än oss.
och sist men inte minst, oavsett lagsport, så verkar det som efternamnet har en viss skyddande betydelse, inte kan man byta ut Lotta Schelin eller exempelvis Linnea Thorstensson i handbollslandslaget, hur dåligt de än presterar under en match. Tycker själv att båda två tillhör våra bättre inom respektive sport men begriper inte att de får göra hur många misstag som helst medans andra "bänksittare" alltid måste vara 100%-iga för att få nytt förtroende.Även de kan behöva en tränares" kompetens" för att höja sitt spel, speciellt för viktiga matcher. Kan man alltid räkna med spel ändå så blir också resultatet medelmåttigt.
Inom dam så är det ju U-23 som skall vara påfyllning?????
Hur följer förbundet upp och vilka planer finns för målvaktsproblematiken?
Mitt tips är att titta på hur hockeyförbundets agerade, nu är sverige återigen i topp vad det gäller export av målvakter!
:)

Martin 2012-08-04 20:54

Ja valet av spelmodell (4-2-3-1, eller 4-5-1 som det ju egentligen är) är märkligt av flera anledningar. Jag kan se liknande tendenser i Damlandslaget som jag gjort i LFC som ju inledde med just 4-2-3-1 för att sen efter det dåliga resultaten initialt bytte till 4-4-2 och genast hittade man sätt att vinna på. Risken med 4-5-1 är framförallt att man får en för 'lågt' lag och en isolerad forward på topp vilket var exakt vad som hände för Damlandslaget.

Jag ser gärna att Sverige precis som LFC går tillbaka till någon form av 4-4-2 så man får en bättre balans mellan offensiven och defensiven. Vi måste ha ett spel där fler spelare deltar i offensiven.

Johnte 2012-08-04 22:26

Jo, du @ PM---Jag kan inte riktigt se det som dig....Kan inte se att det är skrämmande att tycka att en del F-19 spelare bör kunna ta sig in i A-lahdslaget..du säger också att Elit-nivå bör vara Damallsvenskan och Div 1 spelare..Ja absolut ska det vara det....men då glömmer du en liten detalj ,tycker jag. Var enda en av U-19 laget spelar i damallsvenskan förutom tre som spelar i Div 1 , och då talar jag om det EM laget som tog guld nyligen.. Så visst är det elitspelare vi talar om.
U23 kan visst vara pålfyllning till A-laget precis som U-19....Men de har inte varit så framgångsrika som U-19 laget har varit.Jag kan inte se problemet med U19 spelare.Huvudsaken är att det sker något med detta stela A-landslag vi har.
Ja, det är förbundet som är ytterst ansvarig....Men det tar ju inte bort Dennerbys ansvar för vad som sker i matcherna och inte sker.Jag är helt övertygad om att förbundet inte lägger sig i om det är 4-5-1 eller 4-4-2 landslaget spelar med. Inte heller lägger man sig i om vilka som blir uttagna i landslaget. m.m.
Jag tror till exempel inte att förbundet skulle ingripa om Dennerby fick för sig att bänka, eller ens ta ut vissa av de så kallade stjärnorna om de inte presterar i landslaget. Nej här
måste till en förändring...och jag säger som Caroline Seger säger nu, och fler med henne i landslaget, men de vågar inte träda fram..så all heders till Seger för det.
Jo, hon säger att det är dax för en förändring när det gäller F.K. och tiden är precis rätt nu att göra detta.

PM 2012-08-04 23:54

Jo du Johnte,
Det är precis det som är skrämmande för svensk damfotboll, inte att det finns en och en annan 19-åring som kommit fram, det har nog ingen problem med.
Hur långt ned är du beredd att gå? Om nu U-19 hade haft marginalerna mot sig, skulle vi lyfta fram nästa lyckosamma åldersgrupp, ännu längre ner i åldrarna med ännu mindre kvalitet?
Näe, jag tror nog problemet ligger i rekryteringen och här kanske man bör göra den grundläggande analys som Observer är inne på.
Det som gömms i snö kommer fram i tö är väl tyvärr ett begrepp som visar på att även svensk damfotboll har fått för lite resurser de senaste åren!
Självklart bör spelsystem som du påpekar vara en av de viktiga delar och ingå i den röda tråd som jag efterlyser.

Rufus 2012-08-05 00:09

Detta börjar likna en maratondebatt, så snart kanske Webbredaktören trycker på STOPP-knappen... Till allt det som sägs vill jag bara kommentera detta som kallas U23. Någon har kallat denna landslagtrupp för "det meningslösaste en fotbollsspelare kan hamna i". Då tänker man på att damernas U23 inte har några stora mästerskap att tävla i - det är ju sant. Vill man vara lite elakare går det också att kalla U23 en karriärväg snett neråt. Här hamnar ofta spelare som står på gränsen till A-landslaget, men inte håller måttet, av olika skäl. Istället för att vara sista hållplatsen före stora landslaget så är det en inrättning till för att hålla hoppet uppe för spelare från 22 till 24 år. Vad jag förstått så upplever många utanförskapet i U23 som att befinna sig i dödens väntrum. Trist, tragiskt och rentutav upprörande! Vore det inte skäl för Förbundet att ta sig en ordentlig funderare på vad tusan man ska ha U23-landslaget till egentligen?

DIFDAMsaman 2012-08-05 05:51

bollen var hal sa hedvig lindhal det var den sämsta ursäkten jag hört någon gong jag tycker om hon skulle skyllt på någon skulle hon skyllt på Carolin Seger som stod i vägen både vid 1-1 målet och 2-1 målet

Johnte 2012-08-05 12:06

@ PM...ja man får väl hoppas att detta kommer med....Jag vill tacka alla för en riktigt bra diskussion utan att det spårar ut. ja ekonomin inom svensk damfotboll är katastrofal på många sett....värst från förbundet...Men det tar ju inte bort att man ska utnyttja de resurser som trotts allt finns i spelare. Många i U19 laget kommer att vara 20 år till EM 2013 eller ska fylla. längre ner i åldern skulle jag inte vilja gå...De är inte färdigutvecklade
kroppsligen (benen) och risk för korsbandsskador är ju större bland tjejer än vad det är för killar i tonåren.När jag talar om U19 laget så menar jag givetvis inte att man ska ta hela det laget till EM.....En del av dem ja.Jag vill inte gå in med några namn förslag.Men det finns en del där ja.Men där fanns hjärtat och viljan i deras EM som jag tyckte inte fanns bland OS spelarna....En blandning av detta unga entusiasm och alerta motiverade rävar skulle nog vara en bra blandning. Men för mig är huvudsaken att det sker något på ledarsidan och bland spelarna.
@ Rufus...jag är inte så insatt i U23 landslaget..men är det som du säger att de inte har någon mästerskap att spela så är ju undringen helt rätt. Att förbundet bör ta sig en funderare kring vad man ska med detta lag...Men kanske är det så att man vill att dessa som ligger närmast a-landslaget trotts allt ska få lite internationell erfarenhet i landskamper mot andra nationer så om de skulle komma in i A-landslaget inte är helt oerfarna i landskamper....Det är bara en gissning från min sida.