Tony Gustavsson inför damallsvenska debuten i Tyresö

I förra veckan blev det klart att den gamla Hammarby-tränaren på herrsidan Tony Gustavsson tar över rodret i Tyresö FF. Det har snackats mycket om Tyresö under denna säsong. Av olika anledningar.

Först värvade klubben stjärnor som Marta Viera da Silva och Caroline Seger, landslagsspelare som Linda Sembrandt och Lisa Dahlkvist. Sedan inledde de Damallsvenskan med en förkrossande 7-0-seger mot KIF Örebro. En förlust mot Linköping följde men efter det trillade idel vinster in. Det snackades mycket Tyresö och Marta i alla möjliga forum. I slutet valde huvudtränaren Stefan Fredriksson att hoppa av uppdraget på grund av personliga skäl. Nu axlar Tony Gustavsson huvudansvaret från Leif Edeborg som återgår till att bli assisterande tränare.
- Uppdraget som huvudtränare i Tyresö känns inspirerande. För mig är det två saker som är viktigt. Att befinna sig i en organisation och miljön där man vill och kan vinna. Det finns i Tyresö. Sen är det också viktigt att utvecklas, jag vill jobba i en miljö där både jag och spelarna utvecklas, säger Gustavsson när vi får tag på honom.

Redan förra torsdagen kunde damfotboll.com avslöja att den förre Hammarby-tränaren skulle leda Tyresö under hösten. Tyresös ordförande Hans Lindberg nekade dock och sade bland annat att:
- Det är intressant att ni vet mer än oss, ja det är alltid intressant att journalister vet mer än klubben det rör sig om.

Men trots Tyresös nekande blev det alltså under slutet av förra veckan offentligt att Gustavsson leder laget under hösten. Nu nämner han -lite i förbifarten - att allt var klart redan innan han åkte iväg till OS för att slipa försvarsspel med det amerikanska landslaget.
- Innan jag skrev på ville jag prata med spelarrådet och höra vad de vill ha för ledarskap. De vill ha en tydligare spelidé och de vill tvingas utanför sin trygghetszon för att utvecklas. Det passar mig, förklarar Tony Gustavsson.

Han vet att Tyresö, precis som alla andra, är ett bra lag med många skickliga spelare. Marta Viera da Silva, Caroline Seger, Vero Boquete, Madelaine Edlund och Elaine, listan kan göras längre. Tyresös stjärnor skulle platsa i vilken annan allsvensk klubb som helst. Men trots att han bara lett laget i två träningar och en cupmatch hittills samt sett matcher på dvd har han också lyckas hitta lagets svagheter. Sidor han måste jobba med.

Jag har sett många Tyresö-matcher i år och det känns som att du på pappret basar över väldigt bra fotbollsspelare, men att laget ännu inte nått sin fulla potential. Hur ska du göra för att ändra det?
- Du ställer nyckelfrågan direkt här. Det känns inte som att laget nått sin maxpotential. De är väldigt, väldigt skickliga fotbollsspelare men har inte fått ut max kollektivt ännu. Under mina två första träningar med laget har jag bara fokuserat på kollektivet, jag har struntat i de små detaljerna. Vi måste fortsätta jobba med helheten. För individuellt sett håller många spelare yppersta världsklass.

Sedan glider vi över på att prata om Pia Sundhage, USA och OS-guld.
- Det har varit fantastiskt att få vara side-kick åt Pia. Men det är inte mitt OS-guld, det är Pias och spelarnas. Jag är bara glad över att ha fått varit med på resan.

Vad har du lärt dig av Sundhage, som ändå får ses som en av de absolut största svenska damtränarna?
- Jag har framför allt lärt mig att vi tränare ibland tar oss själva på för stort allvar. Pia är inte så. Hon har genom självdistans, glädje och humor fått spelarna att blomma.

Till sist, ni har en viktig match på måndagen mot Damallsvenskans stora överraskning Vittsjö, hur ser du på den matchen?
- Det ska bli underbart att sätta igång. Vittsjö vill behålla spelet från sin fina vårsäsong. De har en väldigt bra defensiv organisation och ett starkt kollektiv. Vi ska försöka hitta redskapen för att dyrka upp det, avslutar Tony Gustavsson.

Calle 2012-08-20 13:54

Jag läste ett intressant reportage om Tyresö i tidningen Offside. Där fick jag intrycket av att det inte är ordföranden, utan en helt annan person som fortfarande styr och ställer. Fast från en mer undanskymd position. I ljuset av detta blir det intressant att ta del av ordförandens uttalande om den kommande rekryteringen av en ny tränare. Han säger att han inte vet någonting och några dagar senare är allt klappat och klart.

Tydligen hade Tony Gustavsson då redan varit i diskussioner med spelarråd och dessutom tagit del av organisationen. Om ordföranden kommer med fortsatta påståenden om hur LITE han vet om vad som händer i föreningen, kommer de knappast stärka hans position.

Evelina Johansson 2012-08-20 14:48

@Calle: Nu säger du ju emot artikeln. Det står ju klart och tydligt att övergången var klar redan innan OS, men att en överenskommelse slöts om att hålla det hela hemligt tills efter OS för att inte störa Tonys arbete. Därav Lindbergs förnekande i media flera veckor efter att övergången redan var klar.

Calle 2012-08-20 17:39

Frågan ställdes alltså om Gustavsson skulle leda Tyresö under hösten. Hans Lindberg nekade och sade att journalister vet mer än han om detta. Det står så i artikeln.

Man kan tolka svaret på flera sätt.

  1. Han talade sanning.
  2. Han ljög.

Jag utgick från att han talade sanning.

Om han ljög när han sa att han inte visste någonting - oavsett om det var en del av en överenskommelse - blir det väldigt svårt att ta honom och hans uttalanden på allvar framöver. Faktiskt verkar det ju inte vara någon idé att ställa frågor till en person som ändå inte svarar korrekt på dem.

Ett klokare svar hade varit "inga kommentarer" eller "kan jag höra av mig imorgon?" eller "vi pratar aldrig om våra rekryteringar via pressen" eller vad som helst som hade undvikit den nu uppkomna situationen.

En situation när det går att ställa honom mot väggen med frågan "Du sa ju att du inte visste något om affären. Hur ställer du dig till det uttalandet idag?" och följdfrågan "Är det inte lite märkligt att du som ordförande inte visste något?".

Som ordförande måste man inte älska journalister. Men jag tror att man måste lära sig att hantera dem och deras jobbiga frågor om man ska bli kvar på sin post.

Johnte 2012-08-20 18:29

Egentligen ska jag inte kommentera den här artikekn eftersom att jag inte bryr mig om, om Tony Gustavsson tränar eller inte tränar Tyresö. Det är en tränare utan någon framgång alls inom fotboll,varken på damsidan eller herrsidan. Tony har helt rätt när han säger att det är inte hans framgång att USA vinner OS, utan Pias och lagets.Vad jag vänder mig mot, och detta har vi diskuterat tidigare här...Det är dessa uppenbarligen lögner som man kör med. Först i Marta fallet, där klubbens taleskvinna säger som svar
på frågan om Marta.....Vi sitter nöjda med den trupp vi har nu...en kort stund senare...så är Marta där....Även om man hade kommit överens med Tony att inte säga något om honom innan OS var klart...så är ju det lämpliga svaret -Har inga kommentarer att komma med just nu.....eller kan jag komma tillbaka till dig lite senare. precis som @ Calle säger.Dessa lögner ger inte klubben något större förtroende. I mina bruna ögon har man förbrukat detta förtroende totalt

Alva Nilsson 2012-08-20 22:22

Jisses!

Ja, han ljög. Han valde att undanhålla sanningen. Men av en orsak. Jag ser det inte som ett problem men tycker att det är lite småkomiskt. Det är deras jobb att hålla nyheter borta från media när de vill, det är vårt jobb att jobba fram nyheterna. Det är en kamp som ger lite krydda.

Som kom igen. Det var knappast så att han ljög under ed. Att de väljer vad de vill säga är väl egentligen inget problem? get over it.

Evelina Johansson 2012-08-21 06:19

Tack Alva - håller med dig fullständigt!

@Johnte: Lite lustigt att en LDB-supporter hoppar in här och pratar om att missbruka förtroende.
Värvningsprocessen inom fotbollen är ett spel, och att undanhålla sanningen från media gällande kommande värvningar är en stor del i det hela. Dessutom en kul krydda under silly season som jag gärna ser mer av. Agerandet är harmlöst och skadar varken spelare, supportrar, sponsorer, volontärer, media eller andra klubbar. Mer sånt! Det förekommer i varenda fotbollsliga i världen. Och när du säger att klubben "har missbrukat sitt förtroende totalt" kan man ju istället jämföra med din
klubb ldb. Där pratar vi ett mediauttalande som inte är harmlöst, utan istället förstör för spelare, supportrar, sponsorer, volontärer och ungdomslag medans klubben kastar ut uttalanden som "om vi går i konkurs så ska vi göra det med ett sm-guld". Det här har inte med LDB att göra, men vänligen se saker och ting i ett större perspektiv.

Coach 2012-08-20 22:46

Bra Alva låt dom vara - bara.
Vänta bara när nästa nyhet kommer från Tyresö - då kommer dom att spricka av den svenska ********-an

Calle 2012-08-20 23:14

Intressant är också att damfotboll.com valde att tillmötesgå Tyresös önskemål om att vänta så länge som möjligt med att publicera nyheten. Det hade ju varit jobbigt för Pia och Tony att svara på frågor (från riktiga journalister) mitt under OS. Klart att alla ska hålla sig väl med Tyresö, de tillför ju damfotbollen så mycket. Klart att ingen där ska behöva svara på jobbiga frågor.

Alva Nilsson 2012-08-20 23:17

@Calle: vi lyssnade inte på deras önskemål. Absolut inte, så jobbar inte jag. Vi tittade på när det skulle vara bäst att släppa det utifrån flera aspekter. Den största aspekten var när det skulle ge bäst genomslag. Och vi kom fram till att det borde va precis efter finalen.

Jag tror vi gjorde ett bra val. Det gav bra genomslag.

JonasE 2012-08-20 23:36

Följer ni med, eller?

Han talade sanning. Han visste inget. Lindberg har ingen aning om vad som händer klubben. Det är fortfarande "dömd för sexbrott" som sköter allt i klubben.

Men det måste ske bakom kulisserna eftersom de har ett avtal om stöd för kvinnors rättigheter med UN Women..... osmakligt värre....

Johnte 2012-08-21 01:10

Först och främst vill jag säga till @Evelina...Att det vore ju konstigt om man inte får kommentera andra lag som inte man är supporter till. Då ska man inte tala om att man är en supporter till en klubb för att kunna kommentera vad som sägs på Damfotboll.com...en väldigt konstig inställning...måste jag ju säga. Varför ska jag blanda in LdB i detta ??? där sitter man inte och undanhåller info.....Man säger ju het ärligt att om vi ska gå ut så ska det vara med ett guld...men det där är jag inte riktigt anhängare till
vad ska man med ett guld om man inte finns mer....Men man sitter nog inte och ljuger om det.Jag hävdar fortfarande att det är bättre att säga att jag inte har något att kommentera istället för det svar man ger..Då kan man faktiskt belägga någon med en lögn. Du sa ju så på den frågan. Men tydligen är det bättre att ljuga än att säga no comments. Då pratar jag inte om skuggfiguren Lindberg.
@ coach...jag bryr mig inte om vad Tyresös nästa drag är...Det har inget med avundsjuka att göra...utan att man inte kan vara ärlig i sina svar. Hur du kan få detta till avundsjuka förstår jag inte alls.
Nä @alvar det handlar inte om att man sitter med en ed...Men det måste ju urholka förtroendet för klubben, kan man tycka. Kanske ska man inte fråga herr Lindberg något eftersom han ändå inte vet och kan därmed undanhålla info.

Evelina Johansson 2012-08-21 05:52

@Johnte: Nu har du missförstått mig fullständigt. Jag tycker du ska läsa mitt inlägg igen. Det är väl fullständigt självklart att alla lags supportrar ska kommentera alla olika artiklar oavsett klubbtillhörighet. Min poäng var att eftersom du är LDB-supporter tycker jag att du om någon bör kunna ta Hans Lindbergs mediauttalande med ro med tanke på hur illa behandlade ni supportrar blivit av egna klubbens uttalanden nyligen angående ledningens vårdslösa hantering av klubbens ekonomi. Det om något är ju själva definitionen på att "missbruka ett förtroende", inte minst i förhållande till Lindbergs harmlösa uttalande. Att jag överhuvudtaget nämner LDB är ju, som redan nämnt, för att sätta det hela i PERSPEKTIV. Som en slags jämförelse.
Jag har ingen aning om hur du kunde tolka mitt inlägg som något slags påhopp. Du och jag har ju diskuterat här på forumet i flera år i trevlig ton, inte försöker jag medvetet vara otrevlig mot dig :)

Johnte 2012-08-21 10:25

Då tar jag det som sådan, missuppfattning från min sida.. och går vidare. det är helt okey @Evelina..nä någon tråkig ton har vi aldrig haft och hoppas på att det fortsätter så...Nu går vi vidare.

Boose 2012-08-21 13:10

Barcelona och Real Madrid brukar inte heller vara så sanningsenliga när det gäller nya tränare och spelare , inte heller 90 % av all jordens klubbar, Däremot är det synd att klubbar som Tyresö och Malmö (båda lika stora kålsupare) betalar alldeles för höga löner till medelmåttiga spelare så att alla andra klubbar tvingas till konkursförvaltare inom en snar framtid,Kan ni inte lära er att man sätter en budget och sen lever man efter den, Ni sänker ju hela fotbollen i Sverige,

Jöns 2012-08-21 13:40

Så det Boose menar är att man ska ta bort fri lönesättning? Ska man göra det inom samtliga branscher? Ibland blir man förvånad över hur vissa resonerar. Dessutom har Boose ingen aning om vilka löner spelare i dom olika klubbarna sitter på. Kanske finns andra värden som gör att man vill gå till en klubb, har Boose funderat över det?
Vidare så kan man ju ställa sig frågan varför kvinnliga spelare inte ska kunna leva på sin idrott. Om klubbar inte har råd att bedriva elitverksamhet så kanske dom borde sluta med det och sikta in sig på något annat istället. Tror vi går åt helt fel håll i utvecklingen om vi ska börja erbjuda spelarna ett busskort och klapp på axeln i ersättning.