Det är något konstigt i AIK

Den sista augusti gick det att läsa på Djurgårdens och AIK:s respektive hemsidor att Susan Varli mycket plötsligt lämnat AIK för spel i Djurgården trots att hon hade ett avtal med AIK till och med slutet av säsongen 2012. Med tanke på AIK:s placering i Damallsvenskan och att Djurgården är en av de närmaste konkurrenterna att ta sig förbi känns det märkligt att övergången skett. Damfotboll.com ställde frågan till AIK:s sportchef Henrik Jurelius om omständigheterna kring övergången.

-Vi hade den överenskommelsen när vi avslutade att hon kunde lämna och gå till vilken klubb hon ville, svarade han.

Det står alltså klart att AIK inte har kvar sin bäste målskytt. Beslutet att låta Varli lämna AIK var inte helt baserat på sportsliga grunder då hon enligt Jurelius varit duktig.
- Man kan säga att det här beslutet var för lagets bästa, blir Jurelius svar på detta.

Susan Varli väntas bli spelklar för Djurgården till nästa omgång. När damfotboll.com träffade Susan Varli på Skytteholms läktare ville hon inte kommentera vad som hänt med AIK.
- Jag vill inte prata om det nu, jag har kontrakt med Djurgården resten av säsongen.

Under transferperioden har fyra spelare lämnat AIK och fyra spelare kommit in. Trots att truppen inte blivit större anser sportchefen att AIK är starka nog för att hålla sig kvar i Damallsvenskan.
- Vi har en trupp som vi vet vill väldigt mycket och det kommer krävas enorm vilja för att klara oss kvar. Det är ett krig vi har framför oss och nu har vi en trupp som är beredd att kriga för det. Vi hade även en dialog om att ta hem de spelare vi har utlånade. Men vi kom fram till att de mår bäst av att få speltid via utlåning, säger Henrik Jurelius.

Även om den senaste tiden varit turbulent finns det fortfarande hopp om nytt kontrakt hos de spelare som damfotboll.com pratat med.
- Jag tycker vi har fått in bra spelare, Lori Chaluny har startat bra och skapade jättemycket chanser mot Vittsjö. Även Daniella Famili gjorde ett bra inhopp. Jag tycker vi har en så pass bra trupp att vi ska klara oss kvar i Damallsvenskan, säger Madeleine Tegström.

Förändringen i truppen gjorde självklart att uppladdningen inför matchen mot Vittsjö var allt annat än optimal.
- Denna vecka är ganska avgörande. Jag skulle vilja säga att vi fick ihop gruppen till matchen mot Vittsjö. Vi spelade stundtals ut Vittsjö som gått väldigt starkt denna säsong. Om vi inte visat vilja i den matchen så hade det kunnat bli en storförlust för oss, säger Henrik Jurelius.

Hur ser du på att Susan Varli går till er största rival?
- Visst är det känsligt. Men, vi hade den överenskommelsen när vi avslutade att hon kunde lämna och gå till vilken klubb hon ville. Då kan det bli så att en spelare går till den största rivalen. Men det kanske gör att Djurgården tar poäng av de andra lagen och därmed hjälper oss, spekulerar Henrik Jurelius.

Bland de spelare som damfotboll.com pratat med verkar händelserna kring Varli vara relativt oklara.
Har hon sagt till dig vad som låg bakom brytningen med AIK?
- Nej det har hon inte, intygar mittfältaren Madeleine Tegström.

En som känner Varli väl är AIK:s Nazanin Vaseghpanah, hon tycker det är extra tråkigt att Varli lämnar AIK.
- Det är min bästa kompis som lämnar klubben, så jag kan inte säga att det är kul. Jag vet inte om jag kan vara helt ärlig kring anledningen varför hon inte är kvar. Jag kan inte säga mycket faktiskt, jag vet inte vad jag ska säga om jag är helt ärlig.

Hur trivs du i AIK just nu?
- Bra.

Text: Marcus Bühlund

Taggar:
The Observer 2012-09-07 18:39

Konstigt? Njae, kanske inte... Varli har spelat i ettan med AIK och hade nog hoppats på att åtminstone hänga kvar i allsvenskan. Besvikelse, frustration och liknande leder ofta till att man börjar hitta fel också hos sin omgivning (spelare, ledare). Har man sett Varli och "Naza" och den kaskad av f-n de skriker ut vid varje misstag på plan så finns det nog ingen större anledning att vara överraskad - temperamentet har kanske tagit överhanden också i frågan om att stanna eller flytta.

Lika lite överraskande är det att stockholmslagen byter spelare med varandra i parti och minut. Åtskilliga har spelat i två och ofta tre damallsvenska klubbar på rätt kort tid (några år) - man kan fundera över om det överhuvudtaget finns någon klubbkänsla kvar hos många spelare eller om det bara handlar om personlig framgång och de egna villkoren.

Samtidigt finns det naturligtvis risker med snabba och dramatiska övergångar - vem litar på och vill ha en sådan spelare till slut?

Olle 2012-09-08 12:59

Håller med dig helt, Observer. Endel spelare ska man bara ta bort annars får hela laget lida.

Boose 2012-09-10 15:08

Det är väl inte så konstigt att en spelare byter klubb, trivs man inte så trivs man inte, i detta fall verkar ju ingen vara arg på någon eftersom hon tillochmed fick gå till lokala konkurenten, När det gäller klubbkänsla så är det ett mer utbrett problem och utan att veta så så finns det inte mer än 10 egna produkter i Damallsvenskan, så där är det nog klubbarnas fel till stor del att dom inte vågar vänta in sina talanger ge dom lite morötter och speltid så att dom stannar i sin klubb och eftersom Stockholm nästan alltid haft 3 allsvenska damklubbar så har det blivit värre här kanske ?
Kanske skulle förbundet i likhet med dessa 200000 som den damallsvenska med flest yngre spelare får i år instifta ett bidrag med 50000 till klubben för alla spelare som är egna produkter från typ F13, då skulle det nog bli annorlunda tror jag, då hade man ju till och med pengar till en lön att lägga på den spelaren