Linköping och Kristianstad kryssade

Kristianstad såg ut att gå mot sin första seger borta mot Linköpings FC men Emma Lundh satte stopp för det med sitt kvitteringsmål med dryga 10 minuter kvar att spela. Matchen slutade 1-1.
Emma Lundh skadade foten när hon fixade Linköpings kvittering. Foto: Filip Oskarsson

Trots en intensiv press coh flera målchanser ifrån bortalaget dröjde det nästan fyrtio minuter innan publiken på Folkungavallen fick se något mål. Det var den förra Linköpingsspelaren Kosovare Asllani som gav Kristianstad ledningen när hon fick till ett bra skott på en passning ifrån Susanne Moberg.
– ”Kosse” var riktigt bra idag, hon skapade mycket i den här matchen som jag tror publiken måste ha gillat för det hände massor, säger Kristianstads tränare Elisabeth Gunnarsdottir.

Elisabeth är nöjd med lagets insats men inte med resultatet. Beskriv det lite närmare?
– Vår första halvlek är jättebra och vi är mycket nära att göra fler mål. Vi är inte tillräckligt bestämda i slutskedet eller så kanske man kan säga att vi saknar lite aggressivitet i slutmomentet. Och det är inte den första matchen som vi leder och inte klarar att stänga.

Så och idag för Linköpings intensiva press de sista tjugo minuterna gav utdelning när Emma Lundh lyckades utjämna . Efter det var det Linköpings match och Lisa de Vanna var en av de som såg piggast ut.

Det är mot slutet av matcherna som ni tappar. Har du någon förklaring?
– Det känns som om vi blir lite ängsliga mot slutet och bjuder in motståndarna. Om vi var bra i första så var Linköping bra i andra i alla fall de sista tjugo. Efter att Emma Lundh kvitterat kunde de också tagit ledningen om inte Hedvig varit så bra idag.

I hemmalägret är det positiva tongångar trots en oavgjord match.
– En poäng satt fint idag även om man kan gräma sig lite över att vi inte fick in ett mål till på slutet. Vi var nära, säger Linköpingstränaren Christian Andersson.

Det satt långt inne med kvitteringen och och i första halvlek var ni tydligen inte riktigt på hugget. Vad har du som tränare för förklaring?
– Kristianstad är snabba i omställningarna och vi fick jobba hårt för att komma in i matchen. Vi gjorde det också svårt för oss i inledningen med dåliga bollmottagningar och undermålig passningskvalitet. I pausen snackade vi ihop oss men det var egentligen inte förrän Emma Lundhs kvitteringsmål kom som vi fick ordning på spelet. Lite försent även om vi skapade ett par bra chanser som vi inte lyckades ta vara på. Kristianstad är svåra att möta och med tanke på att vi låg under så länge är jag glad över att vi kunde jobba till oss en kvittering, avslutar Christian.

Vi noterar också att isländskan Margret Lara Vidarsdottir gjorde comeback i Kristianstad efter sitt proffsäventyr i Tyskland. Hon bytte av Johanna Rasmussen med 20 minuter kvar.

Martin 2012-09-10 22:43

Några reflektioner från matchen ur en LFC-supporters synvinkel:

  • Kristianstad är Sveriges bästa lag på att pressa tillbaka motståndarna. LFC:s passningsspel var förvisso undermåligt men det var mycket beroende på Kristianstads intensiva press.

  • Kosse var planens bästa spelare i framförallt första halvlek. Jag kan inte förstå hur någon kan hävda att hon inte har i Damlandslaget att göra, för mig borde hon vara given.

  • Sofia Lundgren vann målvaktsmatchen på teknisk knockout. Dels gjorde hon själv ett antal högkvalitativa räddningar och dels var Hedvig Lindahl flera gånger 'fel ute' framförallt vid en utrusning i slutet av matchen där det var 'Guds försyn' som räddade henne från ett insläppt mål. Det är Lundgren och Hammarström som borde konkurrera om målvaktsposten i Damlandslaget.

  • Jag är till skillnad från Gunnarsdottir inte förvånad att Kristianstad har svårt att knyta ihop matcherna då deras spel känns lite 'kamikazeaktigt', det är omöjligt att hålla sån intensitet i 90 minuter och därför blir man trötta i slutet av matcherna.

  • Mer skador för LFC. Maja Krantz råkade ut för två smällar under matchen och efter den andra var det slutspelat. Det såg inte bra ut från läktaren.

Rufus 2012-09-11 13:36

Knappast något mysterium varför det ser ut som det gör för Linköpings FC i år! Med tanke på läget i laget kunde det ha varit värre. Det finns förstås olika förklaringar:

  • En "tränarkarusell" som inte tycks bromsa in eller stanna. LFC har troligen (all-)svenskt rekord i tränarbyten under de senaste fem säsongerna.

  • En osannolik rad av mer eller mindre svåra skador i truppen. Mest förödande denna säsong var Charlotte Rohlins knäskada som bidragit till att försvarsspelet har blivit femtio procent sämre.

  • Alltför många spelare som har tappat formen och motivationen. Att sådant sker är ju inte unikt för Linköping, men det är ändå märkligt att spelare i internationell toppklass hamnar i en formmässig nerförsbacke samtidigt.

  • På grund av skador och formsvackor tvingas lagledningen stuva om i startelvan flitigt och alla dessa positionsbyten är förstås inte av godo. Det drabbar främst samspelet: "Vi har svårt att hitta varanda och vet inte vem vi ska skicka bollen till", menade en uppgiven spelare. Trots de oväntade motgångarna är det nog ingen risk att LFC faller igenom och får konkurrera med AIK och DIF om avgångsplatserna. Däremot känns det oroväckande inför 2013. Hur kommer truppen att se ut om flera av spelarna tar sin mats ur skolan? "Jag vet inte om jag skriver på för en säsong till. Det har varit väldigt rörigt i laget i år", säger den alltid rättframma målvakten Sofia Lundgren.

Martin 2012-09-11 15:53

Kan hålla med Rufus om punkt 1,2 och 4 men vad gäller motivation/form så är jag inte riktigt med. visst finns det ett antal spelare som kan bättre, jag tänker framförallt på Lollo Fors och Lisa DeVanna (även om hon var direkt lysande i inhoppet igår), men i övrigt gör nog spelarna vad man kan begära enligt mig.

Vad gäller skadorna så är förstås den på Charlotte Rohlin den tyngsta men det faktum att försäsongens överlägset mest formstarka spelare Linda Sällström försvann är i mina ögon et närapå lika stort tapp offensivt som det av Rohlin var för defensiven. Med Sällström i laget hade vi haft två ohyggligt starka kanter att anfalla på då både Maja Krantz och Jessica Samuelsson är mycket bra offensivt och DeVanna/Jonna Andersson hade kunnat sköta vänsterkanten med Sällström på den andra.

Jag är dock lika orolig för 2013 som Rufus då flera tongivande spelare som bör vara intressanta för andra lag har kontrakt som går ur. Det viktigaste är dock att man analyserar vad som gått fel vad gäller träningen för så här mycket skador kan inte vara 'otur' eller 'tillfälligheter'. Vad gäller Lundgren MÅSTE man se till att behålla henne då hon i mina ögon är den bäste målvakt vi kan önska oss som LFC-fans.

Rufus 2012-09-11 22:26

Självklart, Martin - Linda Sällström! När hon försvann ur bilden strax före seriepremiären kändes det som ett mycket illavarslande omen. Med "Sällis" försvann säkert minst halva anfallskapaciteten. Hon saknas enormt! Tyvärr talar ju mycket för att en av världens snabbaste forwards, tillika Finlands bästa landslagsspelare - alltså Linda Sällström - kommer att saknas i LFC nästa år. Den luckan blir jävligt svår att fylla, för att tala klarspråk.

JonasE 2012-09-12 23:05

Som utomstående betraktare tycker jag tvärtom.

Utan att veta vilka så är det väl bra att kontrakt går ut på LFC-spelarna? Det jag sett är att många verkar lata och bortskämda. Och då blir resultatet därefter.

Lundgren skriver ni, och visst är hon bra men Bardsley är väl också helt OK?
I övrigt så är det väl bara att rensa alla som tror att de är bättre än vad de är och troligen kostar mer än de smakar... Får någon godkänt för i år, ni som ser dem varje match?

Rörigt på tränarsidan? Visst är det ledningens fel men spelarna bör väl ta sitt ansvar också? Spelar man dåligt brukar det ju bli förändringar på tränarsidan eftersom det inte går att byta 20 spelare.

Visst kan man byta ledning också och det kanske är dags trots att de laget till guld förut. Men kontinuitet behövs i en klubb. Ni som har koll vet säkert bäst om den ska finnas i ledning eller spelartrupp. Hos tränarna finns ju ingen i alla fall.

Men passa på och byt lite spelare. Visst har skadorna haft betydelse men Malmö har ju också flera långtidsskador.

Ni LFC-fans borde inte vara oroliga, snarare glada över att kontrakt går ut.