Holländskan som kan Sverige allra bäst

För Manon Melis har 2012 varit en minst sagt turbulent säsong. Flytten från Malmö till det förväntade spelet i den amerikanska ligan som inte blev av, utan istället hamnade hon åter i Damallsvenskan och Linköpings FC. På lördagen ställs Manon mot det svenska damlandslaget när hennes Holland gör entré på Gamla Ullevi.
Manon Melis holländsk målskytt med Damallsvensk rutin. Foto: Fredrik Hasselgren

På torsdagen samlades det holländska landslaget i Göteborg och genomförde en träning.
– Det är alltid lika kul att träffa kompisarna i landslaget. Nu är alla på plats och vi ser fram emot landskampen på lördag, säger Manon.
England förväntas vinna EM-kvalgruppen som Holland ingår i och Holland ser ut att gå vidare utan att behöva spela playoff då man för närvarande är bästa tvåa av alla grupperna.

I det förra EM:et som spelades i Finland gjorde ni succé och tog er till en semifinal där ni besegrades av England med 2-1. Fick damfotbollen något uppsving i Holland efter det?
– Ja, det har hänt en del. Några av de stora klubbarna har börjat med damfotboll, som Ajax och PSV Eindhoven och sakta men säkert får vi lite bättre status, berättar Manon.
- Ligan har åtta lag och när våromgångarna är klara går de fyra bästa till spel mot de fyra bästa i den belgiska ligan och även de fyra där under gör samma sak. Det blir ett bra utbyte och många bra matcher. Ligan har absolut förbättrats och blivit jämnare.

För sju år sedan var du med när Holland mötte Sverige på Vångavallen i Trelleborg. Är ni ett bättre landslag idag och hur ser du på om Sverige har blivit bättre. Du har ju bott i Sverige i många år nu och följt även det svenska landslaget så du har väl koll?
– Jodå, Sverige är onekligen ett riktigt bra lag och det är bra för oss att få så här kvalificerat motstånd. För att vi också ska utvecklas behöver vi möta de bästa. Sverige har ju tagit medaljer i det stora mästerskapen som i VM ifjol, det har aldrig vi. Vi har utvecklats men har mer att ge och det är nu vi åter är nära att kvalificera oss till ett mästerskap, vilket förstås är livsviktigt för den fortsatta utvecklingen av damfotboll i Holland.

För din egen del blev det något av ett antiklimax när den amerikanska ligan lades ner och din förväntade flytt till USA uteblev. Du kom tillbaka till Sverige och hamnade i Linköping som med värvningen av dig och Lisa de Vanna seglade upp som en av utmanarna att vinna Damallsvenskan. Men ni fick en trög start. Hur ser du på din säsong så här långt?
– De blev en svår omställning, så är det alltid när man kommer till ett nytt lag och det har tagit lite tid för oss att spela ihop oss. Laget har haft otur med skador också vilket gjort det ännu svårare men nu tycker jag att vi börjar hitta vårt spel och har också börjat klättra lite i tabellen.

Du Manon är en utpräglad målskytt och förnärvarande ligger du på delad tredjeplats i den damallsvenska skytteligan. I lördagens landskamp ställs du öga mot öga med spelare du känner väl ifrån Damallsvenskan. Jag antar att ni satsar på att vinna landskampen och att du gärna skulle vilja göra ett mål eller två?
– Det vill vi gärna göra och självklart är det därför man spelar matcher, för att vinna helt enkelt. Det spelar ingen roll vilket motstånd det är, den tanken måste alltid finnas. Sverige är svårslaget, det vet vi men det är ju tjusningen med att spela match att försöka göra det oväntade. Och mål, jag det gör jag mer än gärna, skrattar Manon.