"Vero": Med min tur tar vi SM-guld!

Tyresös spanska mittfältsstjärna Veronica Boquete eller Vero som hon brukar kallas har några fantastiska dagar bakom sig. Först sköt hon Spanien till slutspelet i EURO 2013 och några dagar senare tappade LdB FC Malmö oväntat poäng i Umeå vilket ger Tyresö FF möjligheten att bärga SM-guld på Malmö IP nu på lördag.
Verónica Boquete. FOTO: Fredrik Hasselgren (arkiv)

damfotboll.com har träffat spanjorskan som i fjol valdes till epiteten "most valuable player" i den amerikanska proffsligan WPS och som nu är nominerad till samma pris efter en säsong i Damallsvenskan.

Vi börjar med EM-kvalmatchen mot Skottland som spelades utanför Madrid för ett par dagar sedan.
– Det var nog mitt livs ögonblick när jag lyckades göra 3-2 på tilläggstid i förlängningen mot Skottland, berättar Vero.
– Helt enkelt en otrolig känsla. Tre minuter tidigare hade jag skjutit en straff som Skottlands målvakt räddade. Det var som om mitt hjärta skulle sluta slå. En otrolig vero.jpgbesvikelse. Jag tänkte snabbt på WPS-finalen mot New York som vi (Veros dåvaranda lag Philadelphia Independence) förlorade på straffar och jag tänkte bara herregud, igen. Men matchen fortsatte ju och i de sista sekunderna står jag där i straffområdet och ser att en medspelare nickar bollen mot mig och det kändes verkligen som om allting hände i slow motion. Jag visste med en gång, det där är din chans, det är din boll och när den hamnade i nätet, jo, det kan man inte beskriva. Helt fantastiskt.

Själv såg jag matchen via en livestream på internet och kommer mycket väl ihåg den spanske reportern: - Gol, gol, gol, gol, gol, gol. España, España, España..
Onekligen en mycket viktig ögonblick för spansk damfotboll. Inte minst dramatiken som matchen bjöd på ledde till att spansk media rapporterade i sällan skådad omfattning om hur damerna kvalade in till slutspelet av EURO 2013 i Sverige. Det blev dock inte mycket till fest efter matchen.
– Det var förstås många kramar, men vi firade inte med någon stor fest. Vi spenderade kvällen tillsammans, åt en fin middag och bara njöt av känslan och stunden, berättar Vero.

Var såg du sedan söndagens match mellan Umeå och LdB FC Malmö?
Vero skrattar:
– Jag såg den inte. Jag kunde inte bara se på när Malmö vinner SM-guld. Därför hade jag bestämt mig för att träna ensam på gymmet. De flesta av mina lagkamrater har nog inte sett matchen, tror jag. Jag hade även stängt av telefonen och ville inte veta någonting. Sen, när jag kom ut från träningen och slog på telefonen såg jag bland annat att Seger hade ringt. Och då visste jag att någonting hade hänt, eftersom hon inte ringer annars. Dagen efter kom jag till träningen och skojade 'jag har så mycket tur på sistone, med mig kan inget hända, nu tar vi SM-guld'.

Men Vero Boquete tar inget för givet. Hon har stor respekt för LdB FC Malmö, men självklart är hon nu taggad inför lördagens drabbning. Går det att klicka bort tankarna?
– Man försöker ju, säger hon. Men ärligt talat kommer man nästan hela tiden tillbaka till att tänka på matchen som kommer, det går knappast att förtränga.

Att LdB FC kommer att sakna Ramona Bachmann ser Vero inte som en fördel.
– Nej, vi hade definitivt velat att hon skulle kunna vara med för då hade det varit ännu roligare. Men de kommer säkert att ha en annan spelare i startelvan som vi måste se upp med. Sen tycker jag inte att det är en speciell fördel för Malmö att de ligger tre poäng före oss. Det blir som en final och de kan inte spela på oavgjort. Den som vinner på lördag är Sveriges bästa lag och jag tror verkligen att efter den här säsongen så förtjänar vi chansen att det blir så. Dessutom blir det ju mycket media och rapportering och det gynnar damfotbollen i allmänhet.
Mer om Vero Boquete om några veckor i MARTA fotbollsmagasin.

LILLA BILDEN, foto Rainer Fussgänger

AttachmentSize
vero.jpg12.6 KB