Norrporten cup dag 1

Tyresö gjorde vad de skulle mot Sundsvalls DFF, rumänska CFF Olimpia Cluj vann sin match och Umeå gick segrandes ur Norrlandsderbyt mot Piteå. Vi rapporterar från Norrporten cup.
Foto: David Spak

I helgen spelas Norrporten cup i Sundsvall. Deltagande lag är Sundsvalls DFF, Tyresö FF, Umeå IK, Piteå IF, rumänska CFF Olimpia Cluj och nykomponerade Mid Sweden United. Damfotboll.com finns på plats och rapporterar från cupen.

I första matchen i årets upplaga av Norrporten cup möttes Tyresö FF, regerande svenska mästare, och Sundsvalls DFF. Sundsvalls DFF slutade trea i Norrettan ifjol och även om de tappat en del viktiga spelare, så som Lina Ringshamre och Hanna Glas som båda ingick i laget som vann U19-EM förra sommaren, är de ett tippat topplag i den nya Elitettan. Det ska således vara klasskillnad mellan dessa lag. Och det var det. Tyresö skruvade upp tempot från början och skapade en del chanser tidigt i matchen. Men SDFF:s målvakt Josefin Halvarsson visade prov på bra målvaktsspel i denna match. Men strax innan 30 minuter på matchklockan gjorde den offensiva Tyresöbacken Line Röddik Hansen 1-0. Precis innan halvtid utökade Christen Press Tyresös ledning. Frispelad av Marta var det bara för Press att lägga in bollen. Matcherna i Norrporten cup spelas 2 gånger 35 minuter. Press mål föll alltså i den 35:e minuten och Tyresö gick till halvtidsvila med en stabil 2-0-ledning i bagaget. I den andra halvleken bjöd Marta på en soloräd och avslutade säkert, 3-0 var ett faktum efter en timme spelad. Tyresö kunde, och borde, ha vunnit med fler mål men trots snabbt spel och många stjärnspelare stod SDFF emot bättre än väntat. Dock kom Sundsvall aldrig till några riktigt vassa avslut och Tyresö kunde vinna ohotat. Värt att nämna i matchen annars var att Kirsten Van de Ven, som inte spelat sedan sista omgången av damallsvenskan 2012, spelade hela den andra halvleken. Efter matchen sade Van de Ven till damfotboll.com att det kändes skönt att vara tillbaka på planen.

Match nummer två spelades mellan rumänska CFF Olipia Cluj och specialkomponerade Mid Sweden United. Mid Sweden United är ett lag som är ihopsatt för denna turnering och innehåller lokala talanger. I denna match var Cluj stora favoriter och de vann tillslut med 4-0, men ungdomarna i Mid Sweden stod upp bra, utan att skapa de där heta chanserna.

Ett Norrlandsderby avslutade den första dagen av cupen. Piteå IF ställdes mot Umeå IK i ett damallsvenskt möte. I denna match fick vi återigen se Piteås målvakt Lydia Williams, som missade stora delar av den förra säsongen på grund av en skada.
I den 19:e minuten fick Umeå straff. Straffen togs om hand av landslagsbacken Emma Berglund som dundrade in bollen stensäkert till höger om målvakten. 1-0 till Umeå i mitten av den första halvleken således. Efter det hade Piteå ett par bra lägen men 1-0 stod sig halvleken ut. En halvlek som troligen var turneringens bästa hittills. Hög intensitet, bra tempo och fysiskt spel.
I den andra halvleken var det Piteå som skapade mest, men inte bäst. Trots att Piteå hade mycket boll kom de till få farliga avslut. Annars var matchen tuff och stundom lite grinig. Att det vilar en hel del prestige i ett Norrlandsderby, trots att det bara är en träningsmatch, blev tydligt. Båda lagen gav och tog.
Precis i slutet av matchen fastställde Lina Hurtig slutresultatet till 2-0. Således gick Umeå segrandes ur Norrlandskampen, tillika dagens sista match.