Umeå vann Norrporten cup

Under den tredje dagen av Norrporten Cup slog Sundsvalls DFF damallsvenska Piteå IF med 2-1 och Tyresö i sin tur slog rumänska Cluj med 3-2. Men segrare i årets upplaga av turneringen blev Umeå IK.
Foto: David Spak

Sundsvalls DFF, hemmahörande i Elitettan, tog emot damallsvenska Piteå IF. Piteå lyckades inte följa upp gårdagens fina prestation mot Tyresö, då de vann med 2-1, utan föll nu med samma siffror. I en välspelad match drog SDFF det längsta strået. Och det small till tidigt bakom Maria Rönnbäck i Piteåmålet. Fem minuter visade matchklockan när Sundsvalls nyttiga anfallare Linda Sjödin gjorde mål. Piteå kvitterade dock omgående. I anfallet efter lyckade Sofie Persson hitta nätmaskorna och ställningen var då 1-1, redan efter sex minuter av matchen. Sedan följde en jämn och välspelad halvlek. Och även om SDFF spelar i Elitettan höll de jämna steg med Piteå, som i år gör sin tredje raka säsong i damallsvenskan. Egentligen skiljde det inte så mycket mellan lagen. Den stora skillnaden mellan lagen var hur man agerar i stressade situationer. Piteå spelade sig ur dessa situationer medan Sundsvall allt som oftast tjongade sig ur dem. Om det gjorde att Piteå vann matchen? Nej.

Tidigt i den andra halvleken gjorde Sundsvall, genom Ida Brännström, 2-1. Det blev också slutresultatet i matchen. Men även om Piteå föll mot Sundsvall har de visat prov på många positiva moment inför säsongen som kickar igång om några veckor. June Pedersen har visat framfötterna ordentligt, precis som Sofie Persson och Piteås nyförvärv – Francisca Ordega. Ordega har visat prov på en kvickhet och bra spelförståelse, men också bra närkampsspel.
- Hon är en kvick spelare och duktig med bollen, en typiskt nigeriansk spelare. Sen är det självklart så att det är en stor omställning för henne att komma till Sverige, så hon är ju mitt i en omställningsprocess så det kommer ta en stund innan hon kommer in i det, säger Carlsson och fortsätter sedan:
- Det är stor skillnad på hur vi spelar fotboll i Sverige mot hur de spelar i Nigeria. Det handlar om att få lära sig hur vi gör. Vi har Ikidi hos oss som beskriver det jättebra, det tog flera år för henne att hitta rätt i vår modell. Så vi måste ha tålamod med Francisca, hon kommer att komma in i det bättre för varje vecka som går.

Efter matchen mellan Sundsvall och Piteå var det dags för Tyresö och Cluj att mäta sina krafter. Tyresö förlorade som bekant gårdagens match mot Piteå medan Cluj igår fick se sig slagna av Umeå IK.
I detta möte inleddes målskyttet av Kirsten van de Ven. I den 13:e minuten tog hon ett skott utifrån och 1-0 var ett faktum. Bara minuter senare rann dock Sabina Giurgiu igenom ett ganska passivt Tyresöförsvar och placerade in kvitteringen bakom Carola Söberg i Tyresömålet. Under hela den första halvleken var det tydligt att Tyresö hade ett spelmässigt övertag, dock var Cluj aldrig utspelade eller borträknade.
Just innan halvtid nickade Elaine in 2-1 till Tyresö. Efter halvtidsvilan kvitterade Cluj ännu en gång men i den 46:e minuten gjorde Lisa Dahlkvist det matchavgörande målet. Dalhkvist tog ett skott långt utifrån och bollen letade sig in under ribban. Slutresultatet skrevs till 3-2.
Innan turneringen sades det att Cluj ligger långt efter de damallsvenska lagen i kvalitet och att de inte skulle ha så mycket att komma med under denna turnering. Men två förluster till trots, Cluj får ses som en positiv överraskning. Laget, med många unga spelare, stod upp bra mot några av de bästa lagen i damallsvenskan.

I turneringens sista match möttes Umeå IK och Mid Sweden United. Umeå vann matchen med 4-1 efter mål av bland annat Annina Wede och Hanna Sandström. Umeå vann alltså alla sina matcher under denna träningscup och slutade som segrare. Det var andra gången Umeå vann Norrporten cup.