Tyresö redo för Supercupen

Imorgon möts Tyresö FF och Kopparbergs/Göteborg FC i Supercupfinalen. Matchen spelas på Tyresövallen och klockan 16.00 startar matchen. Vi tog ett snack det Tyresös tränare Tony Gustavsson inför bataljen som komma skall.
Tony Gustavsson och Tyresö laddar inför Supercupen. FOTO: David Spak

Tyresö vann damallsvenskan 2012 efter ett sanslöst drama. Kopparbergs/Göteborg slog just Tyresö i finalen av Svenska cupen. Därför möts dessa två lag i Supercupen imorgon. I egenskap av damallsvenska segrare har Tyresö hemmaplan. Något som är en lite ny grej för klubben. Efter två cupfinaler på bortaplan får Tyresö äntligen spela en pokalmatch hemma i Stockholm.
– Vi har verkligen ett stort publikstöd i ryggen. Nu är det påskhelg och folk kanske är borta och firar påsk, men de som är hemma hoppas vi kommer och stöttar oss. De som är där brukar stötta oss på ett fantastiskt sätt. Det är klart det är en extra krydda, att få spela en sådan match just på hemmaplan – med den inramningen, säger Tony Gustavsson när vi träffar honom en vecka innan cupfinalen.

Det är i Sundsvall vi får tag på Gustavsson. Tyresö var med i Norrporten cup. Där blev undertecknad aldrig riktigt klok på mästarlaget från 2012. Ena matchen avslutade de med bara nio utespelare (utan att någon åkt på en skada eller fått en utvisning). Andra matchen agerade den erkänt duktiga defensiva mittfältaren Lisa Dahlkvist toppforward medan kantspringaren Kirsten van de Ven tog Dahlkvists roll. Dessutom såg det ibland ut som att Tyresö inte alls var intresserade av att anfalla, utan bara rulla boll i försvaret.
– Jag har verkligen tryckt spelarna utanför sin trygghetzon, säger Gustavsson och berättar om föreläsningar, grupparbeten och dylikt. Men också att han gett dem något ovana uppgifter på fotbollsplanen.
– De har fått väldigt mycket udda utmaningar under matcherna. Allt från att testa forceringstaktik mitt i en halvlek till att testa på att spela med två man mindre. Eller stänga matchen fast vi är precis i början av matchen.
– Visst var det annorlunda? Skrattar Gustavsson när undertecknad påpekar att hon var väldigt förvirrat på läktaren stundtals.

– Som sagt, jag har tryckt dem utanför trygghetszonen och då är det svårt att leverera det vi vanligvis brukar – men det har varit väldigt, väldigt nyttigt. För vi har fått sytt ihop allt. Vi har fått klargjort vad vi gör när vi är en spelare mindre, eller vid forceringar eller att bara döda tid. Det handlar om att lära dem ”hur vinner man fotbollsmatcher”, berättar Gustavsson.
Hur man vinner matcher vet det här laget redan. Men de vet inte hur man vinner cupfinaler. Det har de nämligen aldrig gjort.
– Det ska bli roligt att få spela en prestigefyllt supercupfinal där vi givetvis har lite revanschlusta från finalen i Svenska cupen, säger Gustavsson.
Och ni min kanske den där finalen? Där vann Göteborg efter ett straffmål av Marlene Sjöberg i den andra förlängningskvarten. Även 2011 förlorade Tyresö finalen i Svenska cupen. Även då föll de mot Göteborg.

Vad har då Tyresö lärt sig av de förlusterna? Vilka fällor ska de undvika att falla i under supercupen?
– Det Göteborg lyckades med när vi möttes i cupfinalen var att bromsa vårt passningsspel, de låg väldigt kompakta mellan backlinje och mittfält. Det är säkerligen något de kommer försöka göra igen. Då är det viktigt att vi har ett bra bolltempo och många löpningar utan boll. Sen måste vi se upp med deras kontringsspel, där sårade de oss i cupfinalen. Det gäller att inte tappa boll på fel ställen och vara väldigt aggressiva när vi tappar den, säger Gustavsson.
En spelare som gjorde mål för Göteborg och var oerhört viktig i höstens cupfinal var Christen Press. Idag återfinns hon på andra sidan planen. Hon ska nu försöka skjuta Tyresö till ännu en titel, och därmed sänka sina forna lagkamrater i Göteborg.
– Ja, och det är jag glad för! Säger Gustavsson med ett skratt som berättar att Press är en spelare man hatar att möta, älskar att ha i sitt lag.

Sist men inte minst undrar vi vilka slutsatser man kan dra efter att ha sett fyra matcher med Tyresö under försäsongen; hur mycket kan vi veta om Tyresö utifrån den försäsong laget just avslutat?
– Det har varit spretigt under försäsongen. Mycket på grund av landslagssamlingar med alla olika landslag men vi har haft också haft lite skavanker. Det är egentligen först den här veckan vi har kunnat samla hela truppen, jag har känt mig lite som en fårahund som har sprungit runt och samlat i skocken. Nu känns det som att vi är där.

Om Tyresö är där. Om de har mobiliserat trupperna och lärt sin läxa så pass väl att de kan vinna supercupen vet vi ännu inte. Helt klart är att Göteborg kommer göra sitt yttersta för att sätta käppar i hjulet och förstöra Tyresös ”perfekta säsong” redan i startgroparna. Tyresö hymlar nämligen inte med målsättningen att vinna allt som vinnas kan under denna säsong. Första hindret på vägen stavas cupmästarna Kopparbergs/Göteborg.

Wille 2013-03-31 15:27

Får Alva någon ersättning från Damfotboll.com eller är hon helt beroende av Tyresös välvilja?
Att döma av hennes senaste alster är det Tyresö som står för fiolerna.
Dagens inlägg kan man väl svälja men det förra om Marta var ett hån mot svensk damfotboll.

Alva Nilsson 2013-03-31 17:42

@Wille: ursäkta va? Jag fick i uppgift att skriva om supercupen utifrån Tyresöperspektiv och det är faktiskt just precis vad jag har gjort. Har du frågor eller kritik är du välkommen att framföra maila den till mig.

Men du har inte riktigt koll på mig va? Jag har varit (och är fortfarande) en stor Martakritiker. Och jag vet inte om du var med under stormen kring Tyresö förra våren. Jag var den enda journalist i hela det här landet (antagligen hela världen också, men jag talar inte alla språk flytande och har inte kunnat titta upp det) som skriv vad jag tyckte och tänkte om det. Jag var den enda som vågade vara kritisk öppet och med mitt namn. Så att... Jag hejar inte på Tyresö, jag har ingen kontakt med Tyresö annat än när jag intervjuar spelare/ledare och tittar på matcher. Vill du ifrågasätta min objektivitet bör du läsa på lite först.

Angående Martaartikeln har jag fått höra från många, såväl journalister som fd elitspelare, att jag är helt rätt ute. Och jag väljer då att ta till mig av det istället för "ett hån mot svensk damfotboll" - för det är inte konstruktivt någonstans. Och kritik som inte är konstruktiv är tämligen värdelös.

Evelina Johansson 2013-03-31 20:15

Är lite rädd för att publiksiffran tyvärr kan bli ganska låg under matchen imorgon. Dels är det påsk och många är på väg hem under annandagen. Dessutom har inte matchen utannonserats på samma sätt som damallsvenska matcher brukar göra här i Tyresö, med massa affischer i Tyresö Centrum m.m, så jag är rädd att endast de mest initierade känner till att matchen äger rum. Matchen tv-sänds dessutom. Som om inte det vore nog så spelar samtidigt (eller nja, 15.00) Tyresö Handboll kval till allsvenskan vilket sannolikt lockar 500-600 sportentusiaster här i kommunen. Men förhoppningsvis har folk längtat så efter fotbollssäsongen att många dyker upp ändå, hoppas på en solig avslutning på påskhelgen med mycket fotbollsgodis :)

LasseW 2013-04-01 01:20

Hejsan Alva!
Känns som det blåst hårda vindar runt dina artiklar här den senaste tiden.
Själv tycker jag att du verkar vara en av de mest engagerade och insatta skribenterna
vad gäller damfotboll.
(Och nej vissa supportrar till ett lag långt söderut,jag håller inte på Tyresö)
Ville dessutom passa på att be om ursäkt och förtydliga min kommentar på annat ställe om betygsättningen i AB:s fortbollsbibel.
Min första tanke var faktiskt att betygen var jäkligt spot on.Men när man sedan såg betygsskalan blev det ju lite komiskt.Förstått att det var klantigt skött av AB.
Upptäckte mycket senare att det var du som satt betygen.Imponerande insats!!
Kan tänka mig att det var ett jobb i hästväg.Själv skulle jag inte någorlunda rättvist (förutom LFC)kunna betygsätta ens hälften (troligen mindre)av spelarna.
Din syn på mitt LFC känns helt ok.
Men du kunde väl gett Queen Rohlin 5+?
Fortsätt skriv med glödande låga!!!
Kram (den är du väl värd)

Alva Nilsson 2013-04-01 12:00

@LasseW: tack, äntligen som skriver i dessa kommentarsfält att jag inte skriver fel/dåligt/är köpt etc. Trevligt! Men som sagt, man får tycka vad man vill. Men ibland får jag för mig att alla de som håller med mig väljer att inte skriva något, då blir det lite skevt.

Betygsättningen var jobbigare än jag trott innan jag gjorde det. Men jag tycker jag lyckades ganska bra. Rohlin hade fått en femma om det inte varit för skadan. Det går helt enkelt inte att säga idag att hon kommer va 5+ när hon snörar på sig skorna igen, så jag valde en fyra men hoppas hon presterar som en 5a.

Martin 2013-04-01 12:54

Blev faktiskt lite sugen på att försöka få tag i 'fotbollsbibeln' nu när jag vet att det är en insatt person som satt betygen som därmed får en relevans. Tycker också det är helt ok att ge Rohlin en 4:a nu då hennes status ju ännu är 'osäker' även om jag personligen är övertygad om att hon kommer vara en 6:a när hon kommer tillbaka i spel.

Dock läste jag nånstans att LFC:s nya 'supertalang' Stina Blackstenius får en 1:a i betyg, grundar det sig på hennes allsvenska spel (som ju inte existerar) så förstår jag det men annars känns det helt snett. Vi talar alltså om en spelare som dominerat F16/17-landslaget med 10 mål på 11 landskamper och som i fjol dunkade in 38 mål i seriespel i Div3. Jag har sett lite highlights från de försäsongsmatcher hon deltagit i mot b l a Finlands två bästa lag och där såg hon riktigt vass ut. Stor, stark, bra bollkontroll men ändå rörlig och med ett distinkt skott ... jag tror hon kommer vara minst en 3:a när säsongen summeras.

Sen kan jag ju tillägga att jag tycker både denna och 'Marta-artikeln' är välskrivna även om jag ju inte helt delar uppfattningen som beskrivs i den sistnämnda.

Mark 2013-04-01 14:50

"Kalla det fotboll - Kopparbergs/Göteborg FC minst gula tre år i rad."

Olle 2013-04-02 10:50

Berätta lite om dig själv Alva. När du gick journalisthögskolan och dina fotbollserfarenheter.

Alva Nilsson 2013-04-03 18:59

@Olle: jag förstår inte riktigt varför det är relevant. Men okej. Jag hade en tämligen medioker karriär och som bäst lirade jag några matcher i division fyra, södermanland. Jag var målvakt som drömde om landslaget men gav upp när mina fötter pajade totalt.
Och nej, jag har inte gått journalisthögskolan. Jag valde andra vägar.