Anna Westerlund: - Vi ska bli bättre än i fjol

Anna Westerlund har spelat 53 matcher för sitt Finland och ska snart börja sin fjärde säsong i Damallsvenskan. Efter två år i Umeå drog hon ännu längre norrut till Piteå. damfotboll.com har träffat henne och pratat om Piteå och Finland och om hur hon trivs i Sverige.
Anna Westerlund (Foto: Rainer Fussgänger)

Norrland har varit Anna Westerlunds hem de senaste åren och det lär även vara så i år där hon snart går in i sin andra säsong med fjolårets åttonde lag Piteå IF. Anna kommer från en liten stad som heter Pargas (Parainen) och ligger strax söder om Åbo. Hennes moderklubb är Raisio som är en förort till Åbo och efter spel i huvudstadens FC Honka blev det Västerbotten och sedan alltså Norrbotten.

Hur trivs du i norra Sverige?
– Tydligen trivs jag bra, svarar Anna Westerlund, eftersom jag bodde två år i Umeå och nu i Piteå. Nu är det så klart mindre i Piteå än i Umeå, men samtidigt kommer jag även från en liten stad i Finland och jag tror inte att jag är en storstadstjej precis.
– Sedan när man pratar fotboll är det ju en bra stämning när man spelar på LF Arena. Jag tycker att det är bland de bästa i Sverige. Det har man märkt när man spelat med Umeå också, det var ju Norrlandsderby också, men jag tycker man behöver aldrig vara orolig över att det inte kommer nån publik till matcherna.

Vilken målsättning har ni med Piteå i år?
–Vi har som målsättning att komma bättre än i fjol. Det är bara naturligt att man siktar uppåt. I fjol var vi på åttonde plats, nu ska vi vara bättre.

Med Finland spelade Anna Westerlund två matcher mot Slovakien på sistone, där det i den sista blev förlust med 1–3. Vad hände där?
–Vi var inte bra. Det är som Andrée [Jeglertz] har sagt, vi var bra i de första 20 minuterna i andra matchen, men sen var vi inte tillräckligt bra. Men vi vet vad som gick fel där, det är ju så att man lär sig mycket i alla matcher, det har vi också gjort på Cypern, man får alltid viktiga svar. Vi är inte redo för EM nu, men det behöver vi inte heller va. Vi har många samlingar kvar och mycket tid tillsammans. Vi vet från de 20 minuterna vi spelat bra att vi har det inom oss, sen måste vi nu kunna prestera en hel match.

När man tittar på uttagningarna och starelvorna i Finland så är det iögonfallande att det dyker upp allt fler spelare som fortfarande spelar i den finska serien. Det känns som en klar förändring.
–Jo, det stämmer, berättar Anna Westerlund. - Om man jämför nu och då när Michael Käld var med så har det nästan blicit 50/50. Det beror ju på att vi hade spelare som Sanna Valkonen, Anne Mäkinen och Laura Kalmari tidigare och fick man ju ta upp de yngre spelarna som inte har hunnit ta ett steg till Norge eller Sverige eller utomlands. Kanske kommer det att se annorlunda ut igen om några år. Samtidigt tycker jag att det är bra att alla som spelar i Finland känner att de har en chans att ta steget in i landslaget om de presterar bra.

Nu får ju Finland tydligen problem med EM i Sverige i sommar samtidigt som finska F19 har kvalificerat sig till ett EM-slutspel i Wales en månad senare och enligt UEFA går det inte att spela i båda turneringar?
–Nej, jag visste inte heller det och läste det nyligen, men jag vet att de kommer att lösa det bra.

Den första matchen med Piteå ska ni spela i Kristianstad på söndag. Dina tankar?
–Jag har inte hunnit tänka på det faktiskt. Jag var borta en vecka nu och så börjar det direkt med serien. Det är skönt att få det igång. Kristianstad är alltid svårt, det vet vi. Sen vet man inte hur det kommer att bli med gräset där. Men vi går för vinst, sen får vi se hur långt det räcker.

I skrivande stund upptäcker vi sedan att vi har missat att Anna Westerlund fyllde år på upptaktsträffens dag. Grattis i efterhand!