LdB FC räddade 2-2 på tilläggstid i Piteå

Snudd på total succé för Piteå IF men på tilläggstid lyckades LdB FC rädda 2-2 efter att hemmalaget vänt halvtidsunderläget till ledning med 2-1.

Mycket vänsteranfall i början av LdB FCs respektive på Piteå IFs högerförsvar - Ramona Bachmann mot Johanna Andersson. Skånskorna flyttade runt bollen på ett säkert sätt med långa precisa passingar när man skiftade kant, dock litet för långsamt och förutsägbart. Hemmaförsvaret hängde med utan problem.
I mitten såg det på förhand svårast ut att komma igenom på grund av Piteå IFs mittbackspar Anna Westerlund - Faith Ikidi. Men det var ändå där målet kom när LdB FC fick ett numerärt övertag. Katrin Schmidt bröt ett Piteå-uppspel,passade till Sara Björk Gunnarsdottir son fullföljde sin löpning och skaffade ett numerärt övertag, därmed fick Anja Mittag den lilla ytan hon behövde för att ladda för sitt skott som smet bakom Lydia Williams efter 33 minuter. Hon hade annars färre ingripanden än Thora Helgadottir i LdB FCs mål.
Piteå IF bröt högt upp på plan och förlitade sig i anfallsväg framför allt på att Clara Markstedt skulle störa LdB FCs anfallsuppbyggnad - inte utan framgång.

Piteå IF lyckades avslöja en svaghet hos meriterade gästerna - fasta situationer.
Efter ett inkast lyckades inte inbytta Therese Sjögran till fullo rensa bollen ur eget straffområde. En annan skånska (!) Piteå IFs mittfältare fick drömträff på bollen, ett helt otagbart vackert mål som gav 1-1. Det hade bara fått 10 minuter av andra halvlek.
Hemmalaget fick ny energi, gästerna höjde tempot men nervositeten stegrades också när inte Amanda Ilestedt nick räddades på mållinjen 70 minuter in i matchen. Alexandra Riley fick också se sitt avslut rinna ut i sanden.
En lång frispark från egen planhalva nickskarvades av Clara Markstedt till Viktoria Forsmark som gav PIF ledningen med 2-1 i 77:e minuten.
De sista minuterna av matchen blev högdramatiska när Katrin Schmidt sköt i ribban och Lydia Williams tippade bollen på hennes andra försök tätt utanför. Fem minuter återstod.
Efter en LdB FC-hörna drog Anna Westerlund onödigt på sig två gula kort inom loppet av 15 sekunder och visades ut. Två minuter återtod av ordinarie matchtid. Domare Sandra Fogelberg lade till fyra. Om bytet av mittback och lagkapten kostade poängen för Piteå IF gav bytet av LdB FCs mittback och lagkapten Malin Levenstad motsatt effekt. Paula Ratke kom in och det var hon som med ett skott med centimetrar tillgodo både mot stolpe och ribba gav 2-2.

Jonas Eidevall, tränare LdB FC Malmö:
- Första halvlek är helt okej från vår sida och vi tar ledningen helt rättvist. Vi visste att Piteå har giftiga omställningar och är starka på fasta situationer, vilket vi pratade om i halvtid. I andra försvarar vi oss riktigt dåligt på två fasta situationer och släpper in två mål. Därifrån var det en jobbig match för oss.
-Jag är missnöjd med resultatet, vi åkte till hit för att vinna. Men Piteå ska ha all cred för det sätt som de genomför matchen. Vi har ett bra fotbollslag, men det är svårt att skapa målchanser mot ett lag som är kompakt. Piteå har ett starkt kollektivt försvarsspel som kan ställa till det för många lag.

Stellan Carlsson, tränare Piteå IF:
- Anfallsspelet i första halvlek var obefintligt från vår sida. Vi blir alltför ensidiga och söker djupledsspel hela tiden. I andra gör vi det betydligt bättre. Tyvärr får vi utvisningen mot oss, vilket gör att Malmö kan flytta upp ännu fler spelare. Det var en härlig fight med mycket känslor där alla spelare och ledare är 100 procent committed. -När man leder med 2-1 ändå in i slutet, så är det klart att den första känslan är att man känner sig besviken. Men vi har aldrig tagit poäng mot Malmö tidigare och det är lite som att bryta en mental barriär. Därför bestämde jag mig direkt efter slutsignalen att fokusera på den prestation vi gör och därför är jag mycket nöjd med matchen och resultatet just nu.

Hallbera Gísladóttir, spelare Piteå IF:
- Det känns som att vi förlorar. Men man får inte glömma bort att det är jobbigt att möta Malmö och vi gör en riktigt bra match, från Lydia i målet och framåt.

Det var verkligen internationellt på plan i andra halvlek, spelare från nio (!) länder och tre världsdelar och då fick ändå LdB FCs sydamerikanska Yoreli Rincón sitta kvar på bänken.