Djurgården vann rättvist på Hovåsvallen

Det var upplagt för fest för hemmalaget. Fint väder (även om mörka moln hägrade i horisonten), årspremiär på naturgräset vid natursköna Hovåsvallen (just nere vid Hovås salta bad). Lägg därtill att den lokale supportern Hans ”ICA-Stig” Mosesson fanns på plats ihop med runt 150 andra entusiaster. Det var dock andra mörka moln som lade sig ovanför hemmalaget då spelet låste sig rejält och hemmalaget förlorade matchen mot Djurgården med 1-2 (1-1).
Olga Langenskiöld fick fritt fram utanför straffområdet och pricksköt in 0-1 i medvinden. Foto: Anette Börjesson (arkivbild)

Det var gästerna som började klart bäst. Ex-allsvenska Djurgården, som ännu inte vunnit i Elitettan, visade att man hungrade efter sin första trea. Redan i den tredje minuten var man framme och oroade Sandra Bjurteg i hemmamålet men Fia Grönborgs skott gick en bit utanför. Det skulle dock bara dröja runt fem minuter ytterligare innan utdelningen kom. Olga Langenskiöld fick fritt fram utanför straffområdet och pricksköt in 0-1 i medvinden. Ett imponerande skott som gick i en båge över Bjurteg. Vi skrev 0-1 i den åttonde matchminuten.

Annars visade matchen, och i synnerhet hemmalaget, prov på stundtals dåligt passningsspel på det ganska ojämna underlaget. Hovås Billdal stod inte riktigt att känna igen och skapade förvånansvärt lite. Den press man brukar sätta in i matchernas inledning uteblev. Djurgården krigade dessutom på mycket bra och Tove Enblom i bortamålet fick egentligen ingripa först i den tolfte minuten när Amanda Svensson testade med ett skott strax utanför straffområdet. Men Enblom stod bra placerad och kunde klistra bollen. Djurgården hade bra kontroll på matchen i detta läge och fick så småningom matchens första hörna i den fjortonde minuten men den blev resultatlös. Några minuter senare ropade bortalaget på straff men det var ganska tydligt att hemmalagets Sissel Strömberg Bratås bröt klockrent på boll den gången. Efter detta bytte matchen karaktär för en stund.

Hovås Billdal fick alltmer att säga till om och i sin första hörna i matchens 22:a minut, strålande lagd av Taina Hartikainen, nickade Pernilla Milton farligt mot Djurgårdsmålet. Av bara farten fortsatte Hovås Billdal att skapa och strax efter sköt Frida Boriero ett mäktigt, pressat skott som gick precis ovanför ribban hos Enblom. Enblom hade knappt hunnit sparka in bollen innan hemmalaget skulle vara framme och oroa igen. Men Amanda Svenssons bredsida på volley gick halvmetern förbi Enbloms högra stolpe. En bra Hovås Billdal-period blev dock resultatlös och 0-1 stod sig förbi minut 40. Men då skulle det hända en hel del: Först kom ett avslut från hemmalagets Louise Nordenberg men Enblom räddade starkt. Minuterna efter fick dock Enblom kapitulera när Taina Hartikainen stötte in 1-1, just före halvtidsvilan. Det blev halvtidskaffe vid likaläge och psykologiskt kändes det som att Hovås Billdal skulle komma ut starkast till andra med tanke på avslutningen av halvleken.

Det visade sig bli tvärtom. Djurgården kom ut lika starkt till andra som man gjorde till första. En av bortalagets bästa spelare, U-19 landslagstjejen Madeleine Stegius inledde andra akten med att dra på en riktig projektil som Sandra Bjurteg fick rakt på sig och knappt verkade veta att hon räddade. Lyckligtvis för hemmalaget fanns ingen Djurgårdare med på returen, den gången. Men utdelningen skulle komma för bortalaget.

Den pigga starten av andra halvleken kröntes med ett 1-2 mål av kapten Höglund efter en tilltrasslad situation inne i Hovås Billdal-boxen. Djurgården fick energi av målet och kunde mycket väl ha utökat ledningen i minut 54. 0-1 skytten Olga Langeskiöld sprang sig sopren, men fri med Sandra Bjurteg tog det dock stopp, hemmalagets målvakt kom ut, gjorde sig stor och avvärjde situationen mycket rutinerat när hon följsamt avstyrde bollen utan att riskera dra på sig och laget en straffspark.
Djurgården skapade ytterligare chanser och kunde skaffat sig 3-1 i den 60:e minuten men den fina nicken från Johanna Möller träffade ribban. Duktiga Irma Helin, född 94, testade strax efter med ett skott, men 1-2 stod sig när klockan närmade sig 70 minuter.

Hovås Billdal bytte in Matilda Östergaard som under senare matcher dragits med skadebekymmer. Hon gjorde en mycket solid insats och fick pris som bästa hemmaspelare trots den relativt korta tid hon befann sig på planen. Dock orkade inte hemmalaget sätta in den där extra pressen och de riktigt heta kvitteringschanserna uteblev. Visst försökte hemmalaget men det knöt sig rejält sista tredjedelen.

Djurgården vann alltså matchen med 2-1 (1-1) inför 150 åskådare på Hovåsvallen och sammantaget var det inte mycket att säga om, Stockholmslaget förtjänade segern mot ett ovanligt blekt hemmalag.
- Vi underpresterar och det är tråkigt” kommenterade kort lagledaren Mats Wennergren sitt lags insats.
I Djurgårdslägret var såklart minerna uppåt och man kunde fira sin första seger i Elitettan med en middag på västkusten.

Text: August Dunér