Ännu en utklassning i Tyresö

Solen kom tillbaka efter tidigare åskväder, Christen Press gjorde ett äkta hattrick och Tyresös största motståndare är ödmjukheten. Så kan man sammanfatta söndagens 5:1 över tabellsjuan Kristianstads DFF som avslutades med en annorlunda pressträff.
Christen Press gör 3:1 för Tyresö (Foto: Anders Henrikson)

23:4 mål och sex gånger tre poäng. Så kan man sammanfatta Tyresös vårsäsong hemma på Tyresövallen. Även Elisabet Gunnarsdottirs Kristianstads DFF hade ingenting att hämta i skärgårdskommunen söder om Stockholm.

Många om inte alla lag kommer till Tyresö med matchplanen att hålla tätt bakåt så långt det går för att sedan kanske få tillfälle att bygga upp ett eget anfallsspel. I de allra flesta fallen misslyckas man. Det gjorde även Kristianstad. I den nionde matchminuten spelade Marta en fantastisk passning på marken in i boxen där Caroline Seger fritt kunde ta emot bollen, vända sig och göra 1-0 bakom Hedvig Lindahl. Markeringen på Seger var dålig eller icke befintlig, men Martas smörpassning bara ett exempel på hur bra spelförståelse och bollkänsla det fortfarande finns hos Marta. Det var klart en av hennes bästa halvlekar i år. Tyresö hade bollen nästan jämnt och Kristianstad hade sällan tillfälle att närma sig Carola Söbergs mål.

Men det dröjde till den 29:e minuten innan Vero Boquete tog emot ett inlägg av Caroline Seger med bröstet och sedan tog bollen direkt med högerfoten och prickade in den höger om Lindahl. Kristianstad hade spelat upp sig i försvaret efter det tidiga målet, men mot sådan individuell klass finns det ingen gardering i 90 minuter. Strax innan den första halvleken var slut kom plötsligt lite överraskande KDFF:s mål. Josefine Öqvist slog ett inlägg från vänster och Margret Lara Vidarsdottir nickade in. Skulle matchen bli jämnare i andra halvlek?

Nej, andra halvleken var igång fem minuter när Christen Press gjorde sitt första av tre mål för dagen. Annica Svensson svarade för passningen som Press direktförvandlade. Tyresö hade ytterligare bra chanser genom Kirsten van de Ven och Marta, men de strök förbi eller så var Hedvig Lindahl där och räddade. Men när Christen Press spelas fri och har ett bra skottläge så blir det mål. Så skedde det i den 82:a och 92:a minuten och matchresultatet blev alltså 5:1. Vi noterar dock att Susanne Moberg träffade ribban strax innan Press gjorde 5:1.

För ovanlighetens skull blev det en öppen presskonferens efter matchen där hela publiken var inbjuden att lyssna på aktörerna, ett bra sätt att ge publiken ännu mer delaktighet i hela matchens arrangemang. Att trots grillning, uppvisning av freestyle-akrobater mm endast 1280 kom för att se matchen är en gåta.

Att TV-sändningen inställdes under dagen var även det en märkvärdig företeelse. Det sades att TV4 Sport av någon okänt anledning ville flytta fram matchens start 8de visade V75 och Trafikpoliserna), men att klubben inte kunde gå med på detta. Något liknande skulle väl aldrig ske när det rör sig om en herrmatch.

Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir kommenterade förlusten: Vi mötte ett jättebra lag. Vi hade tänkt att spela tajt försvarsspel och försöka hålla nollan. Det lyckades vi inte med, de gjorde ett tidigt mål och vi tappade självförtroende och trygghet i vårt försvarsspel. Sen kommer vi in i matchen och gör 2:1, ett fint mål och det kändes att vi fick lite självförtroende tillbaka. I halvlek pratade vi om att vi skulle göra samma sak, komma ut och spela tajt och va aggressivare, men så gör de 3:1 och då får vi börja jaga igen och det går i stort sett så i 90 minuter. En rättvis seger helt enkelt.

Tyresös Tony Gustavsson berömde sitt lag och sa att man ofta under vårsäsongen hade tänkt spara löpmeter sista kvarten när man ledde säkert, men att spelarna istället jagar ännu ett mål som i dag kom i 92:a minuten. När han frågades vem som skulle kunna hota Tyresö på hemmaplan blev svaret: - Ödmjukheten. Vi har pratat mycket om det och än så länge har laget visat en fantastisk ödmjukhet inför varje uppgift.

Skulle man inte visa tillräcklig respekt inför en motståndare så kan vilket lag som helst vara farligt, sa Tony Gustavsson avslutningsvis och berömde sitt innermittfält med Caroline Seger och Lisa Dahlkvist. Seger utnämndes till matchens klart bästa spelare av Gustavsson.

På onsdag avslutas vårsäsongen med bortamatch på Malmö IP för Tyresös del. En seger där och vägen till andra guldet i rad är vidöppen.

Martin 2013-06-09 23:58

Gubbgänget på TV4 valde trav framför Sveriges största sport på damsidan, säger det mesta om hur mycket deras s k 'satsning' på damfotbollen betydde. Tråkigt att Tyresö krossar allt motstånd, de kommer med 90 % säkerhet få minst oavgjort mot Malmö och sen blir resten av seriespelet en formalitet för deras del.

Annars intressant att Seger och Dahlqvist återigen var riktigt bra, varför får de inte ut samma sak i Damlandslaget ? Klarar Pia av att lösa den gåtan så kan det bli ett riktigt roligt EM.

Boose 2013-06-10 08:07

Tyvärr har ju inte Pia riktigt samma omgivning i landslaget , annars är ju tanken bra, Vi kanske kan ge spelarna i Tyresö svenska medborgarskap ??!!