Mittags målminuter räddade LdB FC och fortsatt spänning

Spänningen kvarstår i Damallsvenskan över sommaruppehållet, men efter två Marta-mål inom loppet av matchens första kvart i Malmö såg vägen till guldet rak ut för Tyresö. Tre minuter före och två minuter efter halvtidsvilan kvitterade Anja Mittag för LdB FC Malmö till 2-2 som blev slutresultat

Tyresö tog ledningen på sitt första riktiga avslutet. LdB FC skaffade sig grepp om matchen redan från start. Tyresös högerförsvar rullades upp gång efter annan av Anja Mittag som sökte och ofta hittade Ramona Bachmann - en annan av LdB FCs mest markanta spelare i detta skede av matchen.

Nästan chockartat tog Tyresö ledningen när Christen Press hittade fram till Marta efter en miss av LdB FCs mittback Amanda Ilestedt efter 11 minuter.

Det dröjde bara fyra minuter innan Marta slog till igen efter att via en kroppsfint skaffat den lilla luckan för att överraskande skjuta med högern tätt invid Thora Helgadottirs vänstra stolpe.

LdB FC kom tillbaka och skaffade snudd på strafflägen men domaren Penilla Larsson stod emot.

Tre minuter före halvtid slet sig Anja Mittag loss från Tyresö-backen Karin Lissel. Målvakt Carola Söberg rusade utanför straffområdet och blev överspelad. Anja kunde lägga bollen i tomt mål.

Bara ett par minuter in på andra halvlek kvitterade Anja till 2-2 på framspelning från Katrine Veje som nöp bollen från Tyresös Kirsten van de Ven.

Tyresös tappade sitt spel från första halvlek, drog ner litet på tempot medan LdB FC återfick självförtroendet och dominerade. Spelfördelningen talade för att hemmalaget skulle göra även nästa mål. Med så starka spelare som Tyresö har fanns ändå faran att en snabb omställning kunnat bli ödesdiger.

I slutminuten fick Thora Helgadottir rädda Lisa Dahlkvists frispark med en utboxning i krysset. Några sekunder efter hörnan som följde signalerade hon för akut byte. Av sjukgymnasternas arbete att döma ådrog hon sig en bristning i baksida lår. Minuten kvar av ordinarie speltid fick Zenira Musovic, årets nyförvärv från Stattena, göra allsvensk debut. Även under de fem tilläggsminuterna höll hon nollan, hade en hörna och ett skott att mota.

Malmös två andra byten är också nämnvärda, Elin Rubensson kom in och var både pigg och stark i en halvtimme medan Therese Sjögran varken kunde göra från eller till med sina två tilläggsminuter. Frågetecknen för mittfältsveteranens chanser att komma med i EM-truppen består, det är andra kvaliteter än de spelmässiga som får beaktas om Sjögran ska slå sig in med tanke på hur lite speltid hon får i sin vardag.

Malmötränaren Jonas Eidevall hade följande kommentar om matchen:
- Vi visste att det skulle bli fysisk match. Vi har mycket löpvilja och är duktiga på att springa och överbelasta deras mittbackar. Efter underläge 0-2 är det starkt att vi kommer tillbaka tillbaka 2-2. Klart att vi skulle ha velat ha tre poäng men vi har spelat tre matcher på åtta dagar. Tyresö var lite fräschare på slutet men sett till chanser och situationer i straffområdet borde vi ha vunnit.

För Tyresö och Tony Gustavsson fanns också en slags återkomst i blickfånget efteråt:
- Vi lyckas mobilisera kraft och tro på det vi gör trots en väldigt turbulent vecka, vi har fyra-fem etablerade spelare borta och visste länge inte vilka som skulle starta. Sen har vi en spelare, Marta som leder poängligan igen, vi är bortskämda med hennes kvaliteter och i den här matchen visar hon dem allra bäst. Malmö har också en världsklasspelare, Anja Mittag som kan göra individuella saker, det säger mer om Malmös kvaliteter än våra brister att vi inte får med oss segern.

Marta var matchens första tvåmålsskytt och berörde effektiviteten som gick något ned efter den spetsiga starten:
- När man har chans att göra mål måste man sätta dem. Vi har några lägen i andra halvlek men är inte så bra som i första. Hade vi satt 90 procent av våra chanser kanske vi hade tagit tre poäng.

Efter två matcher utanför startuppställningen var Malin Levenstad ordinarie mittback igen i LdB Malmö:
- Jag har varit besviken och sur men gett allt på varje träning för att få tillbaka platsen, säger hon med beröm för hela försvarsarbetet.
- Hela laget ska verkligen ha beröm för det försvarsspelet vi har. Vi hade pratat innan om att spela kompakt, verkligen kliva när vi hade chansen och inte gå bort oss en och en hela tiden. I många stunder löser vi det, sen blir det någon gång när de får sätta in den bakom.

Text: Thorsten Frennstedt & Fredrik Hasselgren
Foto: Fredrik Hasselgren

Mark 2013-06-12 22:41

"Att 4 mål kom från höger."