...Danmark har något på gång inför EM-premiären

Gamla Ullevi förväntas bli fullsatt och Pia Sundhage har snart granskat, valt och förmedlat sina riktlinjer färdigt för att Sverige ska prestera på topp. En alldeles underbar premiärfest att vänta på, inklusive en oberäknelig ingrediens. Lurigt, obehagligt derbymotstånd i form av Danmark.

Danmark må ha misslyckats de senaste gångerna i de stora sammanhangen. Känslan av lovande förberedelser består ändå när 1 011 åskådare, ingen TV-kamera och en svensk spion ser de rödvita gnugga hur mycket som helst på sitt egna spel 20 dagar före EM-starten.

Per-Göran Eliasson har blocket i högsta hugg - noterar positioner på plan, spelval och styrkor och svagheter. Dessvärre med subjektiva, blågula ögon är det det bästa laget på plan som han följer med blicken.

Det är ett landslag på uppgång i aktion. Bekymmersfri stämning, skadefritt eller i varje fall utan allvarligare hot, Danmark har sina nyckelspelare i gott slag.

Många bekanta namn för Damallsvenska besökare, Line Röddik Hansen sätter igång de snygga uppspelen som i Tyresös backlinje, offensiva mittfältaren Pernille Harder som Linköping var uppmärksamma nog att fånga in, där hon imponerat med sin bollskicklighet och måleffektivitet och gärna får komma till längst fram i plan.

När man ser hennes lätta, läckra touch på bollen, en lätt vickning i sidled som öppnar fältet för ett hårt skott i ribban, otagbart och givet mål om vinkeln varit några grader mindre - det är då som man börjar undra. Klarar Sverige favorittrycket i premiären?

När man ser Christina Öyangen Örntoft ge klara direktiv bara med sin klockrena position i försvarsspelet, hur självklart hon tar för sig efter ett år då hon äntligen kunnat lämna de sina dubbla korsbandsskador bakom sig - det är då som funderingarna griper tag i en på allvar. Har Sverige tillräckligt bra samarbeten framåt för att kunna skapa möjligheterna?

Per-Gunnar Eliassons återkoppling till den svenska ledarstaben är inte allmän läsning, men ett varnande ord om hur laget utmanar från kanterna borde han kosta på sig. Det är där rörelserna som ledde fram till de giftigaste möjligheterna fanns mot Island.

Passningsskickligheten kan laget slipa på mer och ett annat konstaterande hur onödigt bollkärt det såg ut emellanåt.

Internmatcher, möten med pojklag och en sista uppvärmningskamp mot Spanien - sedan är Danmark klara för EM - i och mot Sverige.

Festligt eller obehagligt, om 20 dagar har vi hela bilden klar för oss och mästerskapet är (äntligen) igång.

Taggar: ,