Finland har tränat på publikjubel

Finlands damlandslag har tillbringat den senaste veckan på träningsanläggningen Eerikkilä, spelat tre matcher mot pojklag och förbundskapten Andrée Jeglertz har lagt in en för de flesta spelarna ny upplevelse.

Det kommer att vara stor och högljudd publik under EM-matcherna. Spelarna har fått lyssna på inspelade band från fullsatta stora stadionläktare med röststarka hejaklackar (som kanske inte hejat på just Finland) för att vänja sig vid hur man ska kommunicera inom laget när det kan vara svårt att höra.

- Vi har under träning försökt imitera stämningen från stormatcher. Det ska inte kännas vare sig skrämmande eller helt ovant. Allt vi själva inte kan påverka, väder, vind, publik eller felaktiga domslut, ska inte få flytta spelarens fokus från den egna insatsen, säger Andrée Jeglertz i en intervju för YLE.

De tre matcherna mot pojklag gav mycket, konstaterar han.
- Vi hade "beställt" att de skulle agera som vi föreställer oss Italien och Sverige kommer att spela mot oss. Den första matchen var inte så bra som den sista, och nästa kommer att bli ännu bättre, säger Andrée Jeglertz före avresan till Sverige.

Finland möter Italien i sin EM-premiär på onsdag kl 18.00 i Halmstad.