Sverige går för vinst i gruppfinalen

20:30 idag spelas den tredje och sista matchen i grupp A i EM. Sveriges ställs mot Italien i Halmstad samtidigt som Finland och Danmark möts i ett nordiskt derby i Göeborg. Vi passade på att prata med Lisa Dahlkvist inför kvällens gruppfinal.
Lisa Dahlkvist under ett träningspass.

Lisa Dahlkvist har börjat båda Sveriges EM-matcher på bänken för att senare få hoppa in både mot Finland och Italien. Hon hymlar inte med att hon vill åt en startplats, men samtidigt tycker hon att lagkamraterna gjort det bra. När vi fick en pratstund med henne efter matchen mot Finland, före matchen mot Italien, såg hon sådär lugn och avslappnad ut som hon ofta gör. Och som hon faktiskt är. Lisa Dahlkvist guidade oss sedan genom känslan i EM, publikstödet och hur hon ser på att spela på resultat i gruppfinalen mot Italien.
På landslagets pressträff i söndags, före avresan mot Falkenberg och Halmstad, fick vi en pratstund med Lisa Dahlkvist – tillsammans med en hel del andra journalister.

Hur funderar du kring att ni har allt i egna händer?
- Det är väl jätteskönt att vi själva kan avgöra, ta oss vidare och få det sämsta motståndet i en kvartsfinal, så det vore väldigt skönt.

Lotta Schelin sade att hon inte håller koll på tabeller och resultat hit och dit, det gör du?
- Nej, alltså inte vilka lag men jag vet ju att om vi kommer etta i gruppen får vi möta en trea. Så, det är väl det jag vet. Sen vilket lag det kan bli har jag ingen aning om.

Vad vet du om Italien?
- Jag har inte sett Italien någonting, så jag vet inte hur duktiga de är. De slog ju Danmark så de är väl ändå ett lag att räkna med, det kommer bli en tuff match.
Har du mött dem tidigare?
-Nej, jag kan inte minnas det. Det är väl i ungdomslandslaget man har mött dem mycket.
Sverige mötte Italien i EM 2009, och jag tror att ni vann med 2-0. Och då var du med.
- Vad bra, då har jag spelat mot dem. Då, ja... Då har jag erfarenhet av Italien helt enkelt.

Att det räcker med oavgjort för Sverige för att säkra kvartsfinalplats, tror du det kommer att påverka er?
- Nej, vi kommer gå in för att vinna matchen och göra mål. Det är alltid lurigt om man håller på och spelar på resultat. Så vi går för fult.

Om ni hade gått in för att spela oavgjort och spelat bort Danmark, då hade du inte kunnat återvända till träningen i Tyresö och se Line Röddik Hansen i ögonen va?
- Oj, nej gud nej. Det skulle jag inte ha gjort. Att hålla på att spela på resultat skulle inte jag föredra. Alltså, ska vi hålla på och backa hem kan det hända att vi gör misstag där bak. Det är bara att köra på det som gett framgång.

Italienenskorna kan ibland falla lite lätt, vad säger du om det?
- Det är ju bara att tänka på något annat. Att inte lägga fokus på det. Vi vet att de kommer hålla på så, sen får vi se vad domaren säger. Annars är det bara att vända ryggen till och köra. Det är upp till var och en att försöka ta bort det ur fotbollen.

Att det är just ni och Italien som möts i en gruppfinal, är det något som förvånar?
- Nej, damfotbollen har gått framåt. Det är ingenting som förvånar alls.

Har du bra koll på Italien?
- Nej, jag har inte koll på dem. Förutom EM 2009 där, som jag... Ja, inte kom ihåg så mycket av. Jag kommer aldrig ihåg matcher i efterhand.

Du verkar vara avslappnad och väldigt ”laidback”, hur kan du hålla det trots allt som händer runt omkring?
- Det är inte så svårt, vi har bra folk som leder oss på rätta vägar. Jag behöver inte ha koll, vi får se ett schema framför oss varje dag som vi går efter. Så, jag vet knappt vilken dag det är alltså. Och det är skönt att kunna släppa allt annat.

Eftersom intervjun skett i samband med en pressträff är det inte nödvändigtvis undertecknad som ställt alla frågorna till Lisa Dahlkvist, andra journalister har även varit med i samtalet och bidragit med sina. .

Rufus 2013-07-16 15:04

Alva, det här med att italienskor - och för den delen andra sydeuropeiska damfotbollsspelare - agerar à la Hollywood är nog både förlegat och fördomsfullt! Jo, jag vet att detta med lätt fallande sydlänningar är en etablerad uppfattning, i synnerhet bland sportjournalister, men då handlar det främst om det s k starka könet (om nu vi män verkligen är det starka könet...) Jag har nu sett både Italien och Spanien x 2, och i de matcherna fanns inte ett spår av överspel i fallsituationer. Däremot kan ju italienskorna vara väl så tuffa, snudd på fula, i närkamperna. Därför får Sverige passa sig för att inte ge tillbaks med f ö r mycket av samma mynt - inga gula kort, tack!

Martin 2013-07-16 15:51

Håller med Rufus och vad gäller Spanien så är ju deras damlag mycket 'tuffare' än herrlaget i närkampsspelet. Jag såg England-Spanien live och spanskorna var ju hårdare än motståndarna och det var till stor del det som gjorde man vann matchen.

Har inte heller sett Italiens damer hålla på med några filmningar under matcherna, tvärtom så spelar de en mycket fysisk fotboll där det både ges och tas emot i närkamperna. Däremot så var det mycket psykningar mot Danmark och man försöker hela tiden dra ner tempot i spelet vid defensiva fasta situationer.

Läste nånstans att Italien ska prioritera bevakning av Fischer på fasta situationer, lycka till är min reaktion och skulle de lyckas så kan ju alltid Rohlin göra några mål istället :)