Josefine Öqvist hittade rätt i andra halvlek

Den första halvleken mellan Sverige och Italien i Halmstad lär inte gå till historien. Den andra kan bli en del av en snygg berättelse. Då gjorde Sverige tre mål, säkrade gruppsegern och såg till att man spelar kvartsfinal just i Halmstad på söndag.
Josefine Öqvist i duell med Cecilia Salvai. FOTO: Fredrik Hasselgren.

I halvtidspausen, vid pausfikat mötte jag kollegan som sade: "det var avslaget". Inte om kaffet, utan om matchen. Spelet hackade, domaren blåste och Sverige fick ingen rytm och spred passningarna en hel del.
- Första halvlek börjar lite stillastående som att vi tror att vi ska lösa det enkelt, sade Josefine Öqvist som inte heller hittade rätt med sina löpningar före paus, feltimade och sprang offside.

I andra var det en ny Öqvist och ett nytt Sverige som klev ut på plan. Då stod det 0-0 efter 45 minuter, ett resultat som gett Sverige gruppsegern.
Inte för att spelarna ägnade det en tanke när matchen pågick.
- Vi går inte in och spelar 0-0-matcher, det var bara att gå in och försöka vinna, konstaterade Josefine Öqvist.

Bara fyra minuter in i andra halvlek var matchbilden totalt förändrad, Italien fick lida dubbelt när först Therese Sjögran och Lotta Schelin forcerade det italienska försvaret.

Sverige hade nätat två gånger och Italien hade sina tre byten kvar. Men de sex förändringar i startelvan som Antonio Cabrini gjorde före matchen betydde mer. En signal om att kvartsfinalplatsen var säkrad, nyckelspelare fick vila och hela matchen hade en alltför avslappnad aura kring sig innan det tog fart på allvar.

Italien bytte in Patrizia Panico och Melania Gabbiadini den sista halvtimmen, fick mer tid på Sveriges planhalva och krigade också in ett mål bakom Kristin Hammarström.

Men det var de svenska byten och rockaderna på plan som gjorde matchen mer levande igen.

Josefine Öqvist roterade också, växlade med Therese Sjögran och klev in och ut i plan.
- Vi sade det i paus, att vi kan vi kan byta positioner, speciellt Sjögran och jag. Jag tycker det är kul, vill ha inspel och vara delaktig, sade hon.

Skillnaden var märkbar, Öqvist hittade ytorna och blev den sedvanligt sprudlande spelaren som både sprang och kom rätt till bollen.
Efter 57 minuter gjorde hon Sveriges nionde mål i turneringen.
- Det var skönt, speciellt när man är forward är det alltid skönt att göra mål. Lotta fick spela en djupledsboll och tog ner den längs linjen. jag kunde bara sätta dit foten så det var ett enkelt mål, sade hon.

Vad säger du om scenförändringen i andra halvlek?
- I första halvlek gjorde vi dem bra, rörde oss inte tillräckligt. I andra halvlek börjar vi röra på oss och byta positioner och då orkar de inte. Vi bara maler sönder dem. Då är det roligare att spela fotboll och det blir svårare för Italien.

När "andra halvlek" i turneringen med utslagningsmatcherna börjar i helgen är Sverige obesegrat och har nu också visat en gedigen förmåga att förändra låsta matchbilder.

Frågan om kommande motstånd är inte helt klar, Holland, Island eller England är de främsta alternativen för kvartsfinalen i Halmstad på söndag. För kvällen närmade sig Josefine Öqvist nästa uppgift på sitt bekymmersfria sätt.
- Jag har ingen aning vad vi kan få för något, det får man ta när det kommer. Vi har bra folk som har koll på det, sade hon.