Charlotte Rohlin - mitt i EM

Sverige är på god väg genom EM-turneringen och både spelidén och publiken frodas som bäst med bollen på offensiv planhalva. Desto större anledning att uppmärksamma försvaret som måste vara berett på spelvändningar och snabbt uppkomna lägen.
Charlotte Rohlin, ena delen av det svenska mittbacksparet.

Sara Thunebro på vänsterkanten och Jessica Samuelsson och Lina Nilsson som alternerar som högerbackar i all ära. Vårens stora samtalsämne var mittbacksparet.
Nilla Fischer ner från mittfält till backlinje var Pia Sundhages första taktiska beslut, Emma Berglund hade den andra platsen och stärkte den över Algarve Cup tills hon skadade sig i början av april. Charlotte Rohlin återvände från skada och var långtifrån säker på en startplats. EM på hemmaplan var ett givet fokus.
- Det har varit mitt mål ända sedan jag skadade mig så det är oerhört skönt att jag är här, säger hon.

När Berglund föll bort fick Rohlin och Fischer inleda en process för att hitta rätt. På söndag spelar mittbacksduon från Linköping sin sjunde landskamp tillsammans i rad, och det har hänt en del sedan samarbetet började ta form.
- Vi har fått tid med varandra i klubblaget och det har betytt jättemycket. Det har naturligtvis varit många tillfällen där vi har kunnat diskutera igenom situationer både på och utanför plan, den tiden är så otroligt viktig.

Har det varit mer lugn och ro med tanke på att ni fått arbeta tillsammans i klubblaget också?
- När man bara träffas i landslaget, det funkar naturligtvis också men när det var en så kort period är det en fördel att inte spela matcher. Det har gått fort till att vi hittade varandra och blev trygga.

Danmark utmanade en hel del och fick härja lite för fritt i luftrummet i det svenska straffområdet. Mot Finland gav blågult svar på tal och försvarsspelarna syntes mest på fasta situationer på motsatt sida plan. Italien lyckades förändra matchbilden när laget satte in sina bästa spelare men inte förrän Sverige haft en målfest i första halvlek trots en mer defensivt balanserad startelvas.

Gruppspelet summeras med målskillnaden 9-2 och skottstatistiken ger ett liknande förhållande med 25-6.

I drygt tolv timmar har kvartsfinalmotståndaren Island varit klar och efter några pass som bara handlade om det egna spelet blir fredags- och lördagsträningarna mer motståndarfokuserade. Läge att läsa in de isländska linjerna.
- Man får inte fokusera för mycket på enskilda spelare, då är det andra som kliver fram, säger Charlotte Rohlin.
Island kan inte anklagas för anfallsorienterad fotboll men stängde effektivt ner för Holland och utnyttjade sin möjlighet effektivt i den avgörande matchen för att nå kvartsfinal.

För Sverige har helt andra målsättningar varit på tal länge.
- Jag drömmer om Friends Arena. På något sätt måste man se det framför sig om man vill dit, sade Charlotte Rohlin inför EM.

Två segrar hittills, två till krävs och Friends Arena är ett mer och mer påtagligt mål för Sverige som är mitt inne i hemmaturneringen.
- Det kommer mycket folk och stödet är enormt. Vi fick ett enormt stöd i Tyskland (VM 2011) också men det var fans från många länder. Just att veta att det är otroligt många svenskar, att de är på vår sida är jättehäftigt, avslutar Charlotte Rohlin.

Mark 2013-07-19 16:12

"Nej Thunebro är bäst."