Janni Arnth matchvinnare bland många danska hjältar

Ta chansen och njut av situationen. Det danska sinnet inför straffläggningen mot Frankrike var som taget från en övningsbok i mental styrka och Janni Arnth slog in den avgörande straffen med ett leende på läpparna.

- Jag kunde avgöra och jag trodde på att jag kunde slå in den. Det var mycket press på mig men kände mig ändå lugn och redo, sade hon till damfotboll.com.

Det finns mycket match att sammanfatta från den sista kvartsfinalen men det är fullt tillräckligt att konstatera att Danmark träffade rätt från start.

Pernille Harder visade teknisk briljans, dribblade och trixade med sin fina bolllkänsla, minst Necib-klass med nummer tio på tröjan. Katrine Veje bet sig fast på kanten, Johanna Rasmussen flankerade fint och Christina Örntoft ledde försvarsarbetet tillsammans med bland annat EM-debutanten Arnth.

Bra när det verkligen behövdes summerar försvarsinsatsen, egentligen bör ingen dansk spelare glömmas bort för laginsatsen var verkligen strålande.

Danmark gjorde 1-0, Frankrike kvitterade 20 minuter från slutet men fick inte in fler mål varken under ordinarie tid eller förlängningen. Och när allt kom till kritan handlade det först om att den danska målvakten Stina Lykke Petersen kom i fokus i en straffsituation - känns det igen, månntro?

En räddning, på Louisa Necibs inledande försök, revansch på straffen hon släppte in tidigare i matchen. En stund senare gick hon åt rätt håll och straffen tog i målramen.
- Hon hade en hand på straffen under ordinarie tid också. Under turneringen har hon verkligen förbättrat sig och då pratar jag inte bara om att hon räddar straffar.
Reflexerna är bättre och hon stoppar bollarna, berömde Kenneth Heiner-Möller målvakten.

När det kom till kritan på nästa straff kunde Janni Arnth skicka Danmark till semifinalen och Frankrike ur turneringen. Bollen sökte sig mot övre hörnet, under ribban, i krysset om man så vill. Sedan var allting bara en myriad av känslor i en stor ring av spelare.

Damfotboll.com fångade henne först när hon en stund senare kunde resonera om sitt straffval.
- En straff i en kvartsfinal är inte något man kan förbereda sig på, man får göra det man brukar och hålla sig till det säkra.

För en vecka sedan var ni uträknade, nu är ni i semifinal. Går det att sammanfatta resan ni gjort?
- Nej, det är helt vansinnigt. Nu är vi i semifinal och ska förbereda oss för en ny match efter att ha slagit det bästa laget som finns i turneringen.

Har du några tankar om det som väntar, först Norge i semifinal?
- Ja, vi drömmer om en final men det är verkligen en match i taget, sade Janni Arnth