Landslagsback till Tyresö - igen

Tyresö Fotboll har gjort klart med ett tungt nyförvärv i 25-åriga amerikanska landsslagsbacken Whitney Engen. Hon kommer närmast kommer från Liverpool Ladies.

I Sverige blev Whitney känd då hon som nybliven amerikansk mästare med Western New York Flash kom till Tyresö FF hösten 2011. I Tyresö blev det totalt sex matcher under hösten innan den amerikanska ligan bestämde sig för omstart. Amerikansk mästare 2011 blev Whitney tillsammans bl.a. med Ashlyn Harris, Caroline Seger och Marta, alla idag i den gulröda Tyresö-tröjan.

2011 var Whitney en spelare på väg att slå sig in i världens bästa landslag som mittback. Debuten blev 2011 med två landskamper men under 2012 blev det inga landskamper. När vi nu skriver 2013 är Whitney en viktig del, oftast startspelare i det amerikanska landslaget och har nu kommit upp i totalt 9 A-landskamper.

Kontraktet startar först i slutet på september eller i början på oktober då Whitneys kontrakt med Liverpool tar slut. För Tyresö Fotboll betyder det att Whitney är tillgänglig i slutet av Damllsvenskan då laget möter Piteå, Göteborg och Linköping och framförallt till klubbens inträde i Champions League.
- Allt klubben gör just nu, varje träning, varje nyförvärv och övrig planering har ett långsiktigt syfte att ge oss själva chansen att lyckas i Champions League, säger
Tony Gustasson, Tyresös huvudtränare som kommenterar värvningen:
- Vi tittade på många spelare, många duktiga mittbackar som visade intresse för klubben och som alla hade varit en stor tillgång i vår tuffa inledning på hösten. Samtidigt var Whitney en av de mittbackar vi hade på vår lista inför 2014 och en mittback som kan bidra till stor framgång i Champions League och därför valde vi att satsa långsiktigt. En viktig anledning till detta är att vi ännu inte vet hur vi blir seedade inför spelet i Champions League-
Whitney själv kommenterar sitt val av ny klubbadress:
- Jag är väldigt förväntansfull och positiv till att få komma tillbaks till Tyresö. Jag hade en underbar tid senast jag var i Tyresö och ser fram emot att få bli en del av denna fantastiska atmosfär igen. Efter att ha jobbat med Tony inför OS i London är jag säker på att han kan leda klubben och laget till nya stora framgångar. Jag vill vara en del av detta.

Olle 2013-08-05 11:40

Kan någon upplysa mig om regler när det gäller icke EU spelare i damallsvenskan? Får man ha obegränsat med dessa?

Olle 2013-08-05 12:07

Hittade det själv. Får ha så många man vill men:

27 § Hemmafostrade spelare
Vid match i förbundsserierna ska minst hälften av antalet spelare som antecknas på spelarförteckningen vara hemmafostrade. Antecknas ett ojämnt antal spelare på spelarförteckningen ska andelen hemmafostrade spelare vara i majoritet. Avvikelse från denna bestämmelse föranleder att föreningen ska anses ha deltagit i matchen med obehörig/obehöriga spelare.
Om det finns synnerliga skäl får SvFF:s TK medge undantag från vad som föreskrivs i första stycket.

Tyresö ligger på gränsen.
Det är väl därför som Elaine är på väg att lånas ut.
Tittar man på senaste matchen så hade hela bänken varit hemmafostrad om inte Marta hade fått ont så man tog in Jennifer istället.

Silverstolpe 2013-08-09 00:33

Det var ju den missen Ldb malmö höll på att göra när man panikflög upp spelare. Så inget nytt i dessa lag.