Emma Lundh heltänd inför toppmötet

Mitt under den varmaste årstiden finns det några som ser fram emot höstvått gräs och eftermiddagar med elljus. Nåja, AIKs comebackande anfallare Emma Lundh vill i allafall göra hösten till sin årstid med fotbollsskorna på.

- Äntligen får man stå på planen igen, utbrister hon.

När AIK möter Sirius i Elitettan på onsdag är Emma Lundh beredd på minst inhopp. I så fall blir det fjärde gången på plan efter det långa skadeuppehållet och hittills har hon kunnat bocka av flera rutor i planen för återkomst.

Knäoperation avklarad, rehabmånader passerade och comeback i sista seriematchen före sommaruppehållet. Framöver tänker hon hjälpa AIK att hålla toppositionen och förbättra sin egen, vilande kapacitet.
- Jag är jättelångt från maxform men man måste få matcher i benen innan man överhuvudtaget kommer i form. Det får gå sakta men säkert framåt.

Rehabtiden har också gett upphov till många tankar.
- Jag har dåligt tålamod men min rehab har gått framåt hela tiden och det har räddat mig lite, säger Emma Lundh och skänker tacksamhet till stötteteamet:

- Jag har jobbat med Annica Näsmark (landslagets sjukgymnast; reds. anm.) på Sophiahemmet som är väldigt duktig. Man vet att det hon säger stämmer och då är det bara att köra på. Det där med bra tålamod har hon hjärntvättat mig med.

En bra träningsbakgrund har också underlättat tillfrisknandet. Flera år i Damallsvenskan, det senaste i Linköping gör sitt till.
- Träningen som jag tyckte var skitjobbig i Linköping förra året gav mig en hel del. Man märker när man inte är i den formen vad det jobbet gav en. Jag har aldrig kört så tufft tidigare, då längtar man i princip till försäsongen.

Hur hårt har du kunnat träna nu under sommaren?
- Vi hade två veckor ledigt, jag har kört ganska hårt men man måste vara smart också och ta det lugnt. Jag kan heller inte börja med försäsongsträning nu, då kommer jag inte tillbaka i matchform överhuvudtaget.

En halvtimme och ett avgörande mål i en cupmatch, 20 minuter när AIK ledde med 4-1 och bara tänkte på att stänga matchen mot LB 07 är de mest aktuella insatserna för Emma Lundhs del.

Sirius är en utmaning av en helt annan kaliber för AIK och i nästa match väntar Hammarby. Inget är därmed så viktigt som just nu, även om det inte bara är seriefinalerna som ska tända Solna-laget.
- Vi ska ta poäng mot Sirius och Bajen men samtidigt hålla spelet när vi möter lagen i botten, inte bara spela runt bollen så att det ser fint ut.

Hur ser du på förutsättningarna inför höstmatcherna?
- Vi ska upp i allsvenskan. Det är fyra lag i toppen som jag tror att det kommer att stå emellan i slutet. För vår del har vi inte så bred trupp så alla spelare måste vara hela för att vi ska vinna den här serien.

Emma Lundh vill själv lägga karriärens första bakslag bakom sig. Just nu är AIKs skadelista inte så lång, Helén Holmgren är borta för säsongen med korsbandsskada medan lagkaptenen Petra Andersson som inte spelade i helgen väntas snart tillbaka.
- Just nu ser det jättebra ut men vi har en tunn trupp, ofta samma som spelar så det är viktigt att alla är hela.

Onsdag 19.00 AIK-IK Sirius FK