LdB FC Malmö fick fart på målskyttet efter paus

Första halvlek var inte särskilt sprakande, den andra inte särskilt spännande. LdB FC Malmös seger med 4-0 över Sunnanå SK gör emellertid att avståndet i serietoppen är intakt och spänningen byggs upp till lördagens seriefinal.
LdB FCs back Paula Ratke jublar efter att ha skarvat in 2-0 på ett inlägg mot bortre stolpen. FOTO: Petter Arvidson, Bildbyrån-

Före matchstart delade Camilla Neptune och Lena Videkull ut blommor till EM-deltagare i båda lagen, Sunnanås Annika Kukkonen och de sju som tillhör LdB FC Malmö.

EM-puls? Nja, snarare satt matcherna kvar i benen på några spelare och 712 åskådare var under snittet för året på Malmö Ip.

Vad matchen skulle handla om gav tabellen en bra fingervisning om.

LdB Malmö satsade framåt och nådde nät redan efter tre minuter men spelaren som oroade framför Susanne Nilsson var offside.

Resten av matchöppningen mötte hemmalaget en samlad defensiv, speciellt genom Matilda Rosqvist och Helen Ukaonu till höger medan Therese Sjögran hade bättre lycka på den andra kanten.

Sjögran var utmärkt, fintade sig förbi och slog inläggen. Matchens stora dominant såg verkligen ut att njuta på planen och av att få starta matchen.
- Kul att få 90 minuter, mina första 90 minuter i år, log hon efteråt och konstaterade att hon gott och väl hade ork för uppgiften.

- I slutet på andra halvlek dras tempot ner och vi kanske inte blir riktigt testade. Vi är såpass mycket bättre än Sunnanå och gick inte på maxfart.

Med alla framstötar kändes det mer som en tidsfråga innan 1-0 skulle komma men det dröjde och den första pressen avtog samtidigt som Malmö förvisso kom till lägen men den sista touchen skickade bollen bort från mål.

Sunnanå låg kraftigt på försvar, även om Martti Tikkanen manade på så fort man skickade bollen med fart förbi mittcirkeln. Amanda Ilestedt och i synnerhet Malin Levenstad tillät ingenting på Malmös planhalva och SSKs Julia Spetsmark på topp var både isolerad och svår att spela fram till.

Jonas Eidevall vid andra bänken uttryckte vilja för LdB Malmö att hålla tempot uppe men det var snarare en väl avvägd passning i djupled som innebar 1-0.
Yoreli Rincón hittade Katrine Veje som sprang mellan två backar och sköt i ena målhörnet efter 28 minuter.

Farten och fläkten fick anstå till efter paus med två mål inom loppet av sju minuter.
- Första halvlek är så där, sen har vi ett bra snack och dödar matchen direkt, höjer tempot lite men efter 3-0 spelar vi av matchen, sade Therese Sjögran.

Malmöspelarna hittade varandra med direktpassningar och Kathleen Radtke timade glidningen på konstgräset perfekt till 2-0 där Sunnanåförsvaret till att börja kan beskyllas för en klar markeringsmiss.

Misstaget var inte lika uppenbart bakom 3-0, snarare ett riktigt snyggt anfall som Therese Sjögran välförtjänt kunde ta avslutet på och Sunnanå var ett slaget lag.
- Det viktigaste för oss var inte att ta tre poäng utan att hålla försvarsspelet tajt. Där är jag nöjd med första halvlek. Vi släpper bara in ett mål men sedan orkar vi inte stå emot, konstaterade tränaren Martti Tikkanen innan han blickade mot framtiden.

Just nu är Sunnanå klar jumbo - sex poäng efter Piteå IF och åtta upp till Mallbackens IF.
- Jag ser möjligheterna och tittar inte bakåt utan ser framåt. Har vi så tajt försvarsspel som i första halvlek tror jag att vi kommer att få fler poäng. Efter säsongen får vi se hur långt det räcker.

Malmö hann med ett mål till, Alexandra Riley fullbordade med 4-0 på tilläggstid. Där fick hennes föräldrar på läktaren valuta för resan över Atlanten.
- Med lite mer fokus i avsluten får vi med oss fler mål, sade Therese Sjögran som ändå fick med sig glada besked från återstarten.

Om bara fyra dagar väntar Tyresö borta.
- Bolltempot är lite för långsamt, ibland vänder vi bollen på alla fyra i backlinjen. När vi möter ett sämre motstånd blir det gärna att man tar en-två touch på bollen för mycket och då försvinner ytorna. Mot Tyresö kommer vi inte ha tid att göra det.