Derby får följder för AIK

Publikuppträdandet på läktaren vid matchen i Elitettan mellan AIK och Hammarby den 10 augusti kommer att få konsekvenser. En röststark klick utmärkte sig med att ropa könsord och sjunga sexistiska sånger riktade främst mot det gästande laget på Skytteholm. Det tändes även bengaler.

AIK har fått utsträckt tid av SvFF att komma med yttrande.
- Gruppen identifierades och är inga s k vanliga AIK-fans. Vi kallade dem till ett möte i måndags för att få en förklaring till varför det gick snett. Syftet från början var nog bara att skapa litet stämning, säger AIK Dams ordförande Bo Jeppsson till damfotboll.com.
- Bengalerna tändes på säkert avstånd från publiken.

AIKs huvudstyrelse har informerats och till derbyt mot Djurgården den 19 september kommer AIKs säkerhetsorganisation från herrmatcher att svara för ordningen på Skytteholm.

Fem publikvärdar tjänstgjorde vid Hammarby-matchen men kunde inte stoppa skanderandet. En del av den övriga publiken blev illa berörd och gick innan matchen var slut.
- Det kan bli aktuellt även för andra klubbar i Elitettan att tvingas till skärpning av sina säkerhetsrutiner, säger Elitfotboll Dams generalsekreterare Linda Wijkström.

Kjell Ericsson 2013-08-24 12:39

Jag var på plats matchen. Jag är varken aikare eller hammarbyare men jag går gärna på fotboll och har sett aiks damlag ett par gånger tidigare. Just denna match hade jag tyvärr med mig min 9-åriga dotter och hennes kompis, det skulle jag inte ha haft. De kommer aldrig mer att gå på en aik dammatch, det kan jag försäkra.

Man har ju läst hur herrklubbar har fått betala 1000-tals kronor när supportrarna tänt bengaler på läktarna. Gäller inte det i damserierna? Sen är det bedrövligt att behöva höra alla grova sexistiska ramsor som skreks. Det skulle aldrig hända på en herrmatch! Man får verkligen hoppas att detta får konsekvenser. Döm ut böter för de otaliga bengaler som tändes och ge poängavdrag eller spela om matchen utan publik! Ja det skadar laget men det kanske kan lära organisationen att se till så man kan avisa buset om det så behövs. Dessa killar är ingalunda okända personer för aiks damsektion. De aik dammatcher jag har varit på har dom varit där och även då skrikit en massa trams, porta dem för resten av säsongen! Man får verkligen hoppas att det blir ett kännbart straff och inte bara, ajabaja från Svff.

Boose 2013-08-25 08:42

Kjell Ericsson !! Du skriver att dessa ramsor aldrig skulle höras på en herr match, det är ju samma ramsor som dom skriker i ALLA matcher på Allsvenskan, och dessa killar är faktiskt (nästan) helt okända för damsektionen , Borta mot Gävle och denna match är de matcher som dom varit där,
Och ärligt talat vad hände egentligen

Dom sjöng på läktaren
Dom tände bengaler
Inget bråk
ingen slängde in saker

Om dom tycker detta är kul och inte bråkar, tycker spelarna att det är kul när det är mycket folk, är det inte så alla vill ha det ??

PoP 2013-08-25 09:32

Boose,
kan bara tillägga att spelarna i det gästande laget var illa berörda av dessa "ramsor"...
jag hörde flera spontana röster direkt efter matchen om detta då jag känner flera av spelarna där.

Jag har inget emot att det är stämning med mycket folk som hejar fram sitt lag, men att yla provocerande ramsor och andra nedsättande rop mot det gästande laget samt domaren är sådant man vill slippa höra, och som inte har någonting med spelet fotboll att göra.

Jag är säker på att den åsikten delas av merparten av publiken och spelarna inom fotbollen, oavsett kön.

bose 2013-08-25 16:56

jag var också där uselt att aiks ordförande bagalettiserar det inträffade skidmasker sexistiska ramsor och vadå tände bengaler på säkert avsånd ,på läktaren tändes 20 till 30 bengaler publik fick sticka från sina platser är det säkert? 20 30 bengaler i paus 1,5 meter från läktaren är det säkert? hade detta varit en herrmatch hade domaren blåst av matchen men en dam domare har väl aldrig varit med om detta. trist att man förstör för sin egen förening många kommer väl att dröja väldigt länge innan man går med sina barn på aik matcher.aiks ordförande ta ert ansvar så här skapar man inte stämmning

Kjell Ericsson 2013-08-26 08:43

Boose!!!
Jag har gått på fotbollsmatcher de senaste 22 åren så jag vet vilka ramsor som skriks. Men dessa ramsor bestående av könsord skriks ALDRIG på en herrmatch. Har du någonsin hört publiken skrika "visa k_ken" på en AIK herrmatch? Killarna skrek matchen igenom ramsor med könsord. Det var ingalunda något försök till att höja stämningen på läktaren, det var för att förstöra. Likaså bengalerna, det var inte heller något säkert avstånd och det var över 20 bengaler som tändes. Självklart vill alla ha stämning kring matcherna men det får man inte på det här viset, det har ingenting med fotboll att göra.

Till Svff och efd
Döm ut ett kännbart straff, poängavdrag vore det bästa det skulle skärpa organisationen, få den här typen av supportar att förstå att så här gör man inte och föreningen el i det här fallet sektionen att ta offentligt avstånd och inte bagatellisera såna här dumheter. Sånt här vill vi inte se någonstans!

Calle 2013-08-26 11:01

Jag har gått på herrfotbollsmatcher de senaste 27 åren och har hört många ramsor med könsord och mindre trevliga uttryck. Att få detta till ett specifikt damfotbollsproblem känns helt vrickat.

Kjell Ericsson 2013-08-26 12:52

Calle, det var inte mening att göra detta till något damfotbollsfenomen. Jag har aldrig hört publiken skandera det jag skrev ovan på en herrmatch men det har tydligen du.