Sent mål räddade LdB FC Malmö från poängförlust mot Piteå

Tisdagskvällens match i Damallsvenskan gav den förväntade matchbilden med stort spelövertag för LdB FC Malmö mot gästande Piteå IF. Det skulle dock dröja till matchens åttionde minut innan Malmö kunde avgöra och ta tre viktiga poäng och hålla undan i den damallsvenska toppen före jagande Tyresö, fem poäng bakom, men en match mindre spelad.
Sara Björk skriker ut sin glädje efter målet mot Piteå IF. Foto. Bildbyrån

Trots sex avslut på mål och lika många hörnor lyckades inte hemmalaget göra något mål i första halvlek. Piteå IF spelade kompakt och mötte de snabba serieledarna med mycket folk samlat på egen planhalva.

Inledningsvis sökte LdB FC avsluten i mitten och ägde mer eller mindre bollen men inte förrän man började variera spelet och även komma runt på kanterna började det bli lite farligt i straffområdet kring Lydia Williams i Piteås mål.
Efter cirka 10 minuter var Sara Björk Gunnarsdottir framme i straffområdet. Inlägget kom och Sara slog till med benet rakt sträckt men inte mycket över höfthöjd samtidigt som Faith Ikidi nickade neråt. Farligt spel tyckte domaren Pernilla Larsson och gav Sara Björk Gunnarsdottir gult kort, mycket tveksamt, säger jag. Mer farligt spel ifrån Faith Ikidis sida som det såg ut som på TV-bilderna.

LdB FC skapade flera bra chanser, några var riktigt heta, men Faithi Ikidi täckte upp föredömligt eller så var Lydia Williams i mål med på noterna.
Piteå fick matchen dit man ville. LdB FC sänkte tempot och slarvade bort ett par farliga chanser på slarvigt passningsspel eller spel på för stillastående spelare.
På tilläggstid kom Manon Melis runt på kanten och slog ett distinkt och välriktat inlägg mot mål där Sara Björk Gunnarsdottir fick fram foten mellan två försvarare. Sara fick dock ingen bra träff och återigen kunde Lydia Willams ta hand om bollen.

I andra halvlek ökade Malmö bolltempot men det såg ut som om man hade tappat den lilla udden framåt. Manon Melis hotade i djupled men slog många inlägg i intet utan adress eller lättläst för mittbacken Ikidi som tillsammans med målvakten Williams stoppade det mesta i inläggsväg.

Piteå fick till ett par halvtama avslut och till sist stod det även två hörnor i på plussidan men 13 emot. Men vad gör det så länge man håller nollan mot serieledarna.
Mycket länge såg det faktiskt ut som om LdB FC skulle gå mållöst ifrån hemmamatchen och man började skönja små men tydliga tecken på ett något stressat spel.
Men ett par byten, Therese Sjögran in istället för Katrine Veje och Elin Rubensson in istället för högerbacken Lina Nilsson, skulle ge önskad effekt.

I matchens 80:e minut hittade Sjögran in med ett pass från höger i straffområdet där Elin Rubensson kom löpande. Elin slog bollen snett inåt bakåt till Sara Björk Gunnarsdottir som hårt och bestämt tryckte in bollen i ett närmast tomt mål. Att det var ett efterlängtat mål märktes tydligt bland spelarna som kunde pusta ut.
Trycket att vinna varje match för att hålla undan för Tyresö kanske inte är så lätt ändå, men undan det kommer man inte och nu återstår fem omgångar att spela i Damallsvenskan.

Fotnot: Första gången Piteå IF spelade i Malmö mot LdB FC var 2009. Det blev förlust med 7-0, men matchen gick i n t e på Malmö ip utan på Hästhagen.