Gunnarsdottir om läget i Kristianstad

Kristianstads DFF har vunnit sina två senaste matcher i Damallsvenskan och nu fått lite andrum ned till nedflyttningsstrecket när laget reser till Piteå för ett nytt viktigt möte på söndagen. Vi passade på att ta ett snack med KDFF-tränaren Elisabet Gunnarsdottir om det som varit och det som komma skall.
Jag är fortfarande den bästa tränaren för Kristianstad, säger Elisabet Gunnarsdottir till damfotboll.com. Foto: Bildbyrån

Förra året slutade Kristianstad femma i allsvenskan. I år var siktet högre och många trodde att skånskorna på allvar skulle kunna utmana om en plats bland de fyra bästa. Verkligheten idag ser annorlunda ut. För en vecka sedan spelade man streckmatch mot Mallbacken, förloraren i mötet skulle hamna på nedflyttningsplats i tabellen. KDFF lyckades då vända en lång svit utan vinster och vann till slut. Av bara farten besegrades även Kopparbergs/Göteborg. Tack vare dessa två segrar har man lämnat den direkta bottenstriden bakom sig. Vi frågade tränaren Elisabet Gunnarsdottir hur den senast tiden varit.
– Vi satte oss i en onödig situation själva. Sen har vi haft två eller tre färre spelade matcher än de andra, det har gjort att det sett värre ut än det är, säger Gunnarsdottir – eller "Beta" som hon också kallas, och fortsätter sedan:
– När man möter lag som ligger precis under strecket och vet att vi kan hamna där om vi förlorar, då är det illa. Samtidigt såg vi det bara som en vanlig match och höll fokus.

"Beta" berättar också att stämningen i truppen varit bra även när resultaten gått emot dem. Det har varit bra kvalitet på träningarna och tron på laget har alltid funnits där. Samtidigt har man varit tvungna att tänka om flera gånger. Resultaten har gått emot, skador har kommit och gått och har tvingat fram taktiska förändringar. Men bland alla förluster och oavgjorda matcher finns det kamper laget hade kunna vinna på vägen.
– Mot Tyresö kunde vi ha tagit tre poäng och mot KIF Örebro tappade vi 2-0, där borde vi ha vunnit, säger "Beta" men är sedan tydlig med att hon inte tänker skylla på något annat, eller någon annan. Laget har haft sina brister.
– Vi har släppt in för många mål och har kämpat hårt för varje poäng, jag är inte förvånad över att vi slog Kopparbergs/Göteborg.

På söndagen väntar alltså Piteå IFi ett nytt tufft möte. Lagen ligger på åttonde respektive sjunde plats i tabellen. Piteå har samlat ihop 18 poäng på 17 matcher, Kristianstad har 20 poäng efter 16 spelade omgångar. När lagen möttes i våras blev det 1-1, det var för övrigt i damallsvenskans premiäromgång..
– Piteå borta, det är en tuff match. Piteå är ett kämpande och fysiskt lag. Som laget spelade i Malmö (förlust med 1-0), då blir man imponerad.. Jag tyckte att Piteå genomförde den matchen väldigt bra med ett välorganiserat försvarsspel och är fysisk styrka. Det blir en tuff match för oss, men vi har bra självförtroende och kommer gå för tre poäng, precis som de.

Det blir Kristianstads DFFs fjärde match på tolv dagar, ett intensivt spelschema. Vi slängde ut frågan om hur optimalt det egentligen är att ha ett så tajt spelschema?
– Det är inte optimalt att tänka för mycket på det. Vi har bra självförtroende och har försökt vila våra spelare när vi kan, dessutom har vi varit noga med återhämtningen mellan matcherna. Nu när vi är igång och har bra självförtroende då kanske det är bra att nästa match kommer snabbt. Nu är vi inne i det, det är bara att köra. Det är nu vi måste hämta upp oss efter en dålig vårsäsong.

Avslutningsvis frågade vi Elisabet Gunnarsdottir hur hon känt av pressen när laget inte presterat som man hoppats?
– Det är klart det har påverkat, vi tränare är inga robotar. Men jag har lång erfarenhet och har varit i den situationen förut, det kanske är en fördel. 2009 lyckades vi inte vinna på 10 matcher men hämtade upp det, till exempel. Det är ingen ny känsla och jag har inte känt mig pressad, jag vet vad jag ska göra och vad laget ska göra i en sådan situation. Men när man har varit i samma klubb i fem år måste man fundera ”har min röst slutat höras? Har jag fler saker att ge laget?” Men jag har känt klubbens stöd hela tiden.

Sist men inte minst konstaterar Beta, med säkerhet i rösten att:
– Jag är fortfarande den bästa tränaren för Kristianstad.