Nya spelsystemet fick halvtimmes test

Om Sverige fullföljer planerna på att göra 4-1-3-2 till ett framgångsrecept på sikt kommer minnesbilderna från EM att tappa i jämförelsekraft. I Malmö togs de första stapplande stegen mot det nya men minnena från matchen mot Polen lär också falla i glömska.

- Ingen kommer att komma ihåg den här matchen för mer än tre poäng, det kan jag lova, sade Caroline Seger.

Inställningen att aldrig vara nöjd brukar gynna de som vill utvecklas. Å andra sidan kan kravbilden förstås variera.

Med mörk syn på hur det svenska spelet låste sig mot disciplinerat defensivt lag. Det är bara att vänja sig - taktiken att motståndarna backa hem kommer blågult att stöta på nästan varje gång i kvalspelet.
- Mot sådana här lag måste vi springa för att få sönder dem, och det vet vi om. Vi måste lära oss att luckra upp motståndet och få dem att förflytta sig, sade Caroline Seger.

Med ljusare syn på att Sverige till sist pressade ner Polen med två mål.
Seger gjorde det helt avgörande målet, för inte ens efter 1-0 hade Polen mer än ett fåtal spelare med över mittlinjen för att söka en kvittering.

Och kort efter ledningsmålet blev 4-4-2 till 4-1-3-2. Marie Hammarström gick in i den defensiva rollen som Caroline Seger cirklat kring i försnacket.
- Pia ändrade sig idag, det är en levande process, log Caroline Seger som dock såg Hammarström som en jämförbar tillgång längst bak av mittfältarna.

- Jag och Marie är ganska lika, hon är lugn och trygg med boll, säker i spelvändningarna och allround, det är nog inte så stor skillnad mellan oss. Jag är mer instick än långa bollar det beror på vad vi vill ha.

Slutbetyget från Segers håll om spelsystemet när det utfördes praktiskt för första gången var att det hade sina ljusa stunder.
- I en period när hittar vi ytan mellan backlinje och mittfält. Marie slår några fantastiska passningar som är perfekta för mig. Jag kan komma rättvänd, hota och passa fram Lotta till exempel.

Väl framme i Kanada 2015 är målet ännu större utslag, mot mycket bättre lag.
- Många spelar 4-4-2 och då blir det svårt att veta hur man försvarar sig när det ligger en och fiskar lite.

Hur stor utmaning är det att våga hålla i bollen mer?
- Vi har kört mycket rakt tidigare men jag tror att vi har spelartyper för det. Passningsspel, fler spelare runt boll och fler spelare i box är det som vi försöker utveckla, sade Caroline Seger.

Till sist fick lagkaptenen recensera inramningen. 6 112 är en i grunden bra publiksiffra, något sämre så när förhoppningarna att nå 10 000 på plats.
- Det positiva är att de hörs och man ska vara jätteglad att de kommer hit en lördagkväll. Med de siffrorna vi hade under EM är det klart att man hade velat ha mer, sade hon.