Piteås egen "Jossan" avancerar i skytteligan

När Josefine Öqvist drog iväg till Frankrike blev det plats för en annan "Jossan" i Damallsvenskans skytteliga. Piteå IFs Josefin Johansson tog ett jättekliv när hon avgjorde matchen mot Kristianstad med sitt hat-trick och är nu den tredje bästa svenska målskytten.
Josefin Johanssons nöjd med sitt första hattrick i Damallsvenskan. Foto: Sofia Forell (arkiv)

En 16:e-plats låter kanske inte så märkvärdigt men om vi bara tar med svenska spelare är ”Jossan” trea bakom Umeå IKs Lina Hurtig och Jenny Hjohlman. Man kan ju fråga sig vad spelarna norrut har som de i söder tydligen saknar?
Våren 2012 var Josefin Johansson tillbaka på fotbollsplan efter en sju månader lång rehabperiod bakom sig. Det var i slutet av säsongen 2011 Josefins hälsena gick av i en match mot KIF Örebro.
En lång vandring tillbaka mot bästa formen har tagit tid.

Men nu hösten 2013 verkar det mesta ha fallit på plats för mittfältaren i Piteå IF. I den senaste matchen gjorde hon sitt första hattrick i Damallsvenskan när Piteå besegrade Kristianstad i en mycket viktig match.
Vilket var skönast hat-tricket eller de tre poängen mot Kristianstad?
– Som tur är behöver inte det ena utesluta det andra, jag njöt lika mycket av båda händelserna men det är klart att de betyder olika beroende på sammanhanget. För oss i Piteå var de tre målen avgörande. Vi vann matchen och fick tre nya sköna poäng i Damallsvenskan. Att göra hat- trick är riktigt kul, det var mitt första och jag nästan dubblerade min målskörd i år, inte illa, skrattar Josefin.

Kan du sätta ord på hur din hälseneskada påverkat din fotbollskarriär? Jag tänker, tappar man för mycket eller blir det ofrivilliga stoppet vägen till något bättre?
– Man tappar förstås men bara till en början. Vägen tillbaka är lång och jag kan nog känna att det är först nu under denna hösten jag på allvar är tillbaka på den nivå jag var innan skadan inträffade och en liten försiktig tanke är att jag nog ändå inte nått min topp ännu.
Du har mer att ge?
– Det känns som om jag kan nå ännu en nivå och jag tror att rehabträningen ger mer insikt i hur man ska träna och att låta kroppen bestämma lite mer. Den lite ofrivilliga frånvaron skapar också ett nytt sug efter fotbollen och ger extra motivation.

Det är tufft i bottenstriden men Piteå IF är inte riktigt inblandad. Med några fler poäng skulle ni kunna plocka en placering till. Hur resonerar ni inför de avslutande matcherna?
– Efter en tuff vår med många skadade spelare har vi hittat formen. Flera spelare är tillbaka i träning vilket gör att vi kunna tränat samman laget bättre. Efter sommaruppehållet har vi vunnit tre av fem matcher och vi vill gärna vinna fler. Närmast har vi en tuff match mot KIF Örebro borta. Dom är svåra förstås men vi siktar på att ta någon placering till i Damallsvenskan så vi kommer att jobba hårt hela vägen i de resterande omgångarna för att nå den bästa placering Piteå någonsin haft i Damallsvenskan.