....luften är på väg att pysa ur

....intresset för Damallsvenskan efter Tyresös poängmiss i Umeå. Det är en känsla som nog är starkast bland dem som spikrakt och utan darr på stämman pekade ut just Tyresö FF som seriesegrare inför premiären.Det återspeglades i vart fall i Tyresö FFs publiksiffra som närmast halverades mellan lagets två senaste hemmamatcher. Förhoppningsvis sparade man sig till onsdagsmatchen i UEFA Women´s Champions League för Paris Saint-Germain är ett starkt varumärke i alla sammanhang - även utan Zlatan.
Sedan är det seriematch på söndag mot Kopparbergs/Göteborg. I programmet för Damallsvenskan 2013 såg detta ut att kunna bli en nyckelmatch för serieseger. På ett nyare papper ser det istället ut som att Tyresö kan ge sina målvakter ledigt eftersom KGFC inte har gjort mål på de senaste fem matcherna i följd, ett rekord inte ens nedflyttningslagen hotar. Om Kopparbergs/Göteborg blir andra laget i år att vinna på Tyresövallen skulle det ses som upprättad heder förutom en i stort sett säkrad fjärdeplats (= samma som i fjol).
Det resultatet skulle öppna för ett helt otroligt scenario om Linköpings FC vinner sin kommande match i Örebro. Då skulle LFC i sista omgången kunna peta ner Tyresö till tredjeplatsen i sluttabellen - givet att man vinner det inbördes mötet i "den sista matchen på Folkungavallen" för X:e gången .
Så långt ska LdB FC ha tagit sista poängen för seieseger på söndag hemma mot Umeå IK, men - obs! - UIK har inte förlorat på de senaste tre matcherna, se ovan 2-2 mot Tyresö och 3-0 mot Kopparbergs/Göteborg. Det var UIK som LdB FC spelade oavgjort mot i näst sista omgången i fjol och missade att säkra guldet. I år räcker 1-1 för LdB FC. Var Umeå IKs 3-0 mot Kopparbergs/Göteborg på söndagen ett sådant styrkebesked att man till och med kan hota LdB FC till segern i Malmö?
Ska Sunnanå avsluta sista matchen på hemmaplan i Damallsvenskan (för den här gången) med seger är det mot Jitex, som behöver samma nödvändiga poäng som LdB FC Malmö i andra änden av tabellen för en behaglig avrundning av söndagkvällen. En poäng som definitivt avgör att Mallbacken tillsammans med Sunnanå får lämna Damallsvenskan.
Senast båda nykomlingarna åkte ur Damallsvenskan efter bara en säsong var 2009 när Piteå IF och Stattena IF blev 11:a respektive 12:a.
Bästa nykomlingsfacit i Damallsvenskan var 2010 när Tyresö blev fyra och Jitex sexa.