PSG:s lagkapten: - Viktigast att spela vårt spel

När Tyresö höll presskonferens liknade tränaren Tony Gustavsson motståndarna i Paris Saint-Germains med en drake. Efter fransmännens presskonferens får man säga att det är en väldigt lugn och vänlig sådan. Tränare Farid Benstiti gav ett mycket fokuserat och nästan filosofiskt intryck. Damfotboll.com har pratat med PSG:s lagkapten Sabrina Delannoy.
Sabrina Delannoy (Foto: Rainer Fussgänger)

Medan Tyresö är en nykomling i Champions League får man konstatera att även PSG har deltagit endast vid ett tillfälle 2011/12. Efter en lätt seger över irländska Peamount United tog det tvärstopp mot tyska 1.FFC Frankfurt som vann lätt med 4:2 sammanlagt (3:0, 1:2).
Och medan Tyresö kommer med ett SM-guld i bagaget som man dock troligtvis kommer att förlora redan till helgen så har PSG endast lyckats med en andra plats och var chanslös mot Frankrikes bästa lag Olympique Lyonnais. Även den första drabbningen i den nya säsongen slutade med Lyon som segrare, matchen slutade 3:0 efter mål av Lotta Schelin, Louisa Necib och Laëtitia Tonazzi

Efter fem matcher ligger PSG på en tredje plats i den franska ligan. Olympique Lyon leder före fjolårets CL-deltagare Juvisy som har bättre målskillnad än PSG. Visst har PSG satsat sedan i fjol. Det är dock långt ifrån en drake som kommer att springa in på Tyresövallen i morgon kväll. Snarare ett fotbollslag som siktar mot toppen, men har en bit kvar dit. Även PSG är inte bäst i sitt eget land. Stjärnorna är backarna Laura Georges och Annike Krahn, amerikanska mittfältaren Tobin Heath och anfallarna Kosovare Asllani och Marie-Laure Delie.
Spelar Asllani i morgon var den första frågan tränare Farid Benstiti fick.
– Vi får se, jag vet inte just nu. Men det är klart, det är hennes hemland vi spelar i och visst vill hon spela i morgon och det kommer jag att ta in i mina funderingar.

Efter presskonferensen fick vi möjlighet att prata med Sabrina Delannoy som är PSG:s lagkaptén. Sabrina är mittback och har spelat i klubben sedan 2005. Totalt har det blivit 166 seriematcher hittills i den blåa tröjan.

Är det första gången du spelar i Sverige?
– Ja, det är första gången med PSG, men med landslaget var jag ju redan här i somras, säger 27-åringen.

Två matcher spelade Sabrina, den mot England som Frankrike vann med övertygande 3:0 och sedan kvarten som ledde till den snöpliga förlusten efter straffar mot Danmark. Vi återkommer till det.
– Vi kom hit redan i går vilket är bra. Vi hade tid att titta på arenan och kan förbereda oss bra inför morgondagens match, säger Sabrina Delannoy.

Hur mycket av Tyresö FF på DVD eller video har ni sett under förberedelserna?
– Inget än så länge. Men vår ledningsgrupp har sett mycket och har analyserat de viktigaste moment i Tyresös spel och jag är säker på att vi kommer att titta ikväll och i morgon under förmiddagen vad som är viktigt att se. Men det gäller först och främst att vi spelar vårt spel, det är den viktigaste strategin.

På vilken position spelar du själv just nu?
– När säsongen började spelade jag mittback, men nu i helgen mot Montpellier spelade jag på högerbackspositionen. Det är inget problem för mig. Jag vill bara spela, ibland kan jag även spela på en defensiv mittfältsposition. Om Farid behöver mig på högersidan eller på mitffältet gör jag det gärna. Jag vill bara spela och hjälpa laget att vinna.

Försvaret ser väldigt starkt ut med franska landslagsbacken Laura Georges, tyska europamästaren Annike Krahn och Sabrina Delannoy. En uppfattning hon delar.
– Kanske har vi några av Europasbästa defensivspelare. Det är mycket viktigt för oss, om vi är starka i försvaret har vi möjligheten att göra mål framåt och vinna. Det är väldigt viktigt att vi får ett bra resultat i morgon kväll. Vi vet att om vi kan göra ett bortamål kommer detta ha stor betydelse för den andra matchen i Paris.

Hur mycket respekt har ni för Marta, Boquete och Seger och alla andra stjärnor i Tyresö?
– De har fantastiska spelare, självklart. Men vi vet hur vi måste spela för att förhindra att de gör mål. Jag vill göra mitt jobb i defensiven och fokussera på detta. Jag vet att Krahn och Georges kommer att spela med stor koncentration och de har mycket erfarenhet.

Efter sommarens EM har Frankrikes landslag fått en ny tränare, Philippe Bergeroo. Vad kan man säga om det nya franska landslaget?
– Det är ett nytt äventyr. Och det är bra, eftersom EM slutade mycket dåligt för oss. Vi hade mycket otur mot Danmark. De vann, men jag tycker att vi var det bättre laget. Vi hade många chanser att göra mål i den matchen. Det var väldigt tufft att avsluta detta mästarskap. Nu vill vi bara spela och kvalificera oss för Kanada 2015. Vi måste bli bättre mentalt, talangen och kapaciteten finns i Frankrike. Både tekniskt och fysiskt är vi väldigt starka. Det gäller att få till det. Tyskland är annorlunda. De vet att de är bäst och även när de inte spelar så bra, så tror de ändå att de är bäst, går till final och vinner.

På frågan vem som är favorit för morgondagens rysare säger tränaren Farid Benstiti:
– I morgon är det Tyresö som är favorit, de spelar hemma. I returmatchen är vi favoriter. Går vi vidare mot Tyresö kan vi gå ganska långt i turneringen.